witam,
sprawa wygląda jak dla golfa mk3 w miarę normalnie, czyli błotnik do wymiany. Szukam błotnika prawego w kolorze LB7Z. Na alledrogo do chwili obecnej znalazłem 2 sztuki. Obie wycenione na 300 zł + kw.
Kolega lakiernik mówi, że za 80 pln może mi zamówić nowy zamiennik (kolor kremowy czy coś koło tego). I teraz za pomalowanie weźmie 200 zł. Jak myślicie jakie rozwiązanie lepsze ?
Dodam, że szukam błotnika do wersji CL, czyli bez sierpów.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Re: nowy błotnik
strzelu napisał(a):witam,
sprawa wygląda jak dla golfa mk3 w miarę normalnie, czyli błotnik do wymiany. Szukam błotnika prawego w kolorze LB7Z. Na alledrogo do chwili obecnej znalazłem 2 sztuki. Obie wycenione na 300 zł + kw.
Kolega lakiernik mówi, że za 80 pln może mi zamówić nowy zamiennik (kolor kremowy czy coś koło tego). I teraz za pomalowanie weźmie 200 zł. Jak myślicie jakie rozwiązanie lepsze ?
Dodam, że szukam błotnika do wersji CL, czyli bez sierpów.
Byly juz tematy na temat blotnikow/zderzaków zamienników...
Jesli mozesz kupic uzywany oryginalny to takiego szukaj... <Najlepsze rozwiazanie
Jesli bedziesz zmuszony kupic zamiennik to sa dwa rodzaje zamiennikow (nie powiem Ci jak je odróżnić)...Z zamiennikami jest różniej najczęściej ciezko taki blotnik spasować z maską/drzwiami itp
[ Dodano: 2013-01-15, 20:07 ]
saszelqq napisał(a):200zł za malowanie błotnikaChyba kogoś pogrzało
Cena normalna od 100-300 zł za element
i to bez farby 
-

K@mil - POMOCNIK

Niedługo przyjdzie mi błotnik kupiony w sklepie internetowym:
http://e-autoparts.pl/. Cena 92zł. Wstawię więcej zdjęć do tematu i ocenie go z grubsza. Może będzie pasował;) Pisze że producent to jakiś 4max.
[ Dodano: 2013-01-15, 20:49 ]
Dodam ze malował będę sam jak zrobi się cieplej oczywiście kompresorkiem.
http://e-autoparts.pl/. Cena 92zł. Wstawię więcej zdjęć do tematu i ocenie go z grubsza. Może będzie pasował;) Pisze że producent to jakiś 4max.
[ Dodano: 2013-01-15, 20:49 ]
-

gacekx1 - Czytacz
gacekx1 napisał(a):[ Dodano: 2013-01-15, 20:49 ]
No i bardzo dobrze, przynajmniej taniej
Tylko ciekawe, czy będzie pasował bez problemu
Jak będziesz zakładał to napisz jak ze spasowaniem, bo swoje oba na wiosnę muszę wymienić -

saszelqq - Members
- Rocznik: 1981
- Silnik: 1.1 GG
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
popieram, tylko z tego co ja się oczytałem to warto na sucho najpierw przymiarkę zrobić. Będzie szansa podciągnięcia błotnika jeśli gdzieś powstanie szpara etc.
Z tego co wiem są dwa rodzaje zamienników, jedne za ok 60 zł w kolorze czarnym (podkład). Są podobno bardzo cienkie i palcem można wgniot sobie zafundować, natomiast te w kolorze krem/lekko sraczkowaty są grubsze i lepsza jakościowo blacha (ok 80-90 zł).
+ dochodzą częste opinie, że lakier potrafi pękać i odchodzić od zamienników. Pewnie warto zeszlifować i tak ten podkład i od zera samemu robić, ale tak na 100% to sam nie wiem.
u mnie od strony pasażera jest tragedia, a u kierowcy zauważyłem purcle. Gdyby kupić dwa nowe walnąć epoxy, podkładem, bazą i klarem soczyście to może zdałoby to egzamin. Od wewnętrznej strony to bym chyba pędzlem z 2 warsty epoxy + 3 warstwy podkładu walnął. Ociekało by jak tłuste frytki w mcdonaldzie.
Z tego co wiem są dwa rodzaje zamienników, jedne za ok 60 zł w kolorze czarnym (podkład). Są podobno bardzo cienkie i palcem można wgniot sobie zafundować, natomiast te w kolorze krem/lekko sraczkowaty są grubsze i lepsza jakościowo blacha (ok 80-90 zł).
+ dochodzą częste opinie, że lakier potrafi pękać i odchodzić od zamienników. Pewnie warto zeszlifować i tak ten podkład i od zera samemu robić, ale tak na 100% to sam nie wiem.
u mnie od strony pasażera jest tragedia, a u kierowcy zauważyłem purcle. Gdyby kupić dwa nowe walnąć epoxy, podkładem, bazą i klarem soczyście to może zdałoby to egzamin. Od wewnętrznej strony to bym chyba pędzlem z 2 warsty epoxy + 3 warstwy podkładu walnął. Ociekało by jak tłuste frytki w mcdonaldzie.
- strzelu
- Badacz tematu
strzelu, powiedz co masz zjedzone w tym błotniku, dół, tam gdzie jest jakby przedłużenie progu, czy rant tam gdzie nakładki wchodzą?
Jeżeli dół to daj porządnemu lakiernikowi do wspawania reparaturkę (ogarnij u mnie w temacie na 1 str. jak to wygląda). Będzie to trwalsze, ładniejsze i dużo sensowniejsze rozwiązanie niż pakowanie całego błotnika-zamiennika, który to:
- jest z lipnej stali i będzie rdzewiał dużo szybciej niż ori
- jego spasowanie pozostawia wiele do życzenia, jak spasujesz do drzwi to przy lampie odstaje itp
- nie trzyma kątów - w jednym miejscu pasuje, w drugim odstaje chociaż nie powinien
- późniejsze pytania na forum "samochód jedzie prosto, nic się nie dzieje, a jedno koło jest schowane 4mm głębiej niż po przeciwnej stronie"
p.s. -frytki w Macu nie są tłuste, przynajmniej tam gdzie jadam

Jeżeli dół to daj porządnemu lakiernikowi do wspawania reparaturkę (ogarnij u mnie w temacie na 1 str. jak to wygląda). Będzie to trwalsze, ładniejsze i dużo sensowniejsze rozwiązanie niż pakowanie całego błotnika-zamiennika, który to:
- jest z lipnej stali i będzie rdzewiał dużo szybciej niż ori
- jego spasowanie pozostawia wiele do życzenia, jak spasujesz do drzwi to przy lampie odstaje itp
- nie trzyma kątów - w jednym miejscu pasuje, w drugim odstaje chociaż nie powinien
- późniejsze pytania na forum "samochód jedzie prosto, nic się nie dzieje, a jedno koło jest schowane 4mm głębiej niż po przeciwnej stronie"
p.s. -frytki w Macu nie są tłuste, przynajmniej tam gdzie jadam

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
saszelqq napisał(a):gacekx1 napisał(a):[ Dodano: 2013-01-15, 20:49 ]
No i bardzo dobrze, przynajmniej taniejTylko ciekawe, czy będzie pasował bez problemu
Jak będziesz zakładał to napisz jak ze spasowaniem, bo swoje oba na wiosnę muszę wymienić
Ja też będę na wiosnę malował i montował ale wole wcześniej się już w niego zaopatrzyć. Dam znać jakbym robił przymiarki. Planuje zedrzeć lub zmyć nitrem ten podkład i walnąć coś porządnego, by nie rdzewiało. Od środka na pewno baranek. pozdro
Dodaję zdjęcia błotnika;):
Sorki że lipna jakość, na wekendzie mogę dodać lepszą. Nie wygląda źle, blacha nie jest cienka jak papier;) Czy będzie pasował zobaczymy przy montażu na wiosnę. Jest jakiejś formy SIMVI chyba.... ma tak wybite co widać na zdjęciu.
-

gacekx1 - Czytacz
Opik
1. zgadza się ruda dopadła dolną część błotnika, ale kurcze nowy błotnik z dobrą warstą lakieru po obu stronach to jednak cały element. zamiennik czy nie powinien trochę pojeździć, a spawania elemtu nigdy nie robiłem i szczerze to troszkę mnie to przeraża. eh co krok to dylemat.
2. frytki w macu ociekają tłuszczem, ale zanim je w ludwiku wykąpią
3. hmm gacek wiesz co,na tych fotach, te błotnik wyglądają jak kolor mojego lakieru, metalic lbz7 czy jakoś tak
heh
1. zgadza się ruda dopadła dolną część błotnika, ale kurcze nowy błotnik z dobrą warstą lakieru po obu stronach to jednak cały element. zamiennik czy nie powinien trochę pojeździć, a spawania elemtu nigdy nie robiłem i szczerze to troszkę mnie to przeraża. eh co krok to dylemat.
2. frytki w macu ociekają tłuszczem, ale zanim je w ludwiku wykąpią
3. hmm gacek wiesz co,na tych fotach, te błotnik wyglądają jak kolor mojego lakieru, metalic lbz7 czy jakoś tak
heh- strzelu
- Badacz tematu
strzelu napisał(a):1. zgadza się ruda dopadła dolną część błotnika, ale kurcze nowy błotnik z dobrą warstą lakieru po obu stronach to jednak cały element. zamiennik czy nie powinien trochę pojeździć, a spawania elemtu nigdy nie robiłem i szczerze to troszkę mnie to przeraża. eh co krok to dylemat.
Jak rdza jest tylko na dole to tylko dół wymienić, a ory błotnik zostawić -czyt. wstawić reperaturke.
Ory blotnik i lakier wiecej wytrzyma niz ten zamiennik.
-

K@mil - POMOCNIK

a opłaca się taki zabieg finansowo ? Tzn. spawać spawałem, ale nie wiem czy umiałbym to profesjonalnie zrobić. Jaki koszt u mechanik na oko ?
Ewentualnie po spawaniu spokojnie mógłbym polakierować sam. W końcu to dolna część + nie krzywizna jest, czyli może i nawet zacnie by wyszło.
Ewentualnie po spawaniu spokojnie mógłbym polakierować sam. W końcu to dolna część + nie krzywizna jest, czyli może i nawet zacnie by wyszło.
- strzelu
- Badacz tematu