działanie spryskiwaczy

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

działanie spryskiwaczy

Postprzez czachomaster » 17 kwi 2014, o 01:06

Witam

Mam problem z spryskiwaczami przedniej szyby.

Mój golf to 1.9 tdi z 1995 roku.

Mianowicie gdy pociągam dźwignię przy kierownicy spryskiwacza przedniej szyby płyn nie leje się na przednią szybę tylko na tylną, natomiast gdy popycham dźwignię przy kierownicy spryskiwacza aby płyn lał się na tylną szybę działa normalnie i leje się na tylną szybę.

Zamieniłem więc wężyki przy pompce płynu do spryskiwaczy, tej przy zbiorniku płynu do spryskiwaczy. Mianowicie zamieniłem je kolejnością, wężyk do tylnej szyby założyłem na dyszę z której pompka powinna dawać płyn na przednią szybę i wężyk do przedniej szyby założyłem na dyszę z której pompka powinna dawać płyn na tylną szybę.

Po montażu przystąpiłem do próby i podczas gdy popycham dźwignię przy kierownicy spryskiwacza, tak aby działała na tył, czyli po zamianie wężyków lało się na przednią szybę działa ok, natomiast gdy pociągam dźwignię przy kierownicy spryskiwacza przedniej szyb płyn powinien się nie lać jak miało to miejsce przed zamianą a leje się na tylną szybę, po zamianie wężyków oczywiście.

Rozumiem przez to że przełącznik przy kierownicy jest ok skoro po zamianie wężyków płyn leci?

Co jest nie tak?

Pompka pada?

Proszę o pomoc

Temat nie nadający się do działu "elektryka, przenoszę - prezesik25
Ostatnio edytowano 1 maja 2014, o 13:41 przez czachomaster, łącznie edytowano 1 raz
czachomaster
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 27 lis 2013, o 01:49
Lokalizacja: Łańcut

działanie spryskiwaczy

 

Postprzez pietrasiak2 » 17 kwi 2014, o 08:02

Wyjmij pompkę i ją przepłukaj jest w niej zawór kierunkowy , może go coś zablokowało i daje tylko w jedną stronę. Może to coś pomoże . Po montażu sprawdź czy daje w obie strony . Nie można też wykluczyć manetki :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez czachomaster » 7 maja 2014, o 00:13

przedmuchałem pompkę jak i przeczyściłem styki zarówno przy pompce jak i przy manetce i działa wszystko poprawnie
czachomaster
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 27 lis 2013, o 01:49
Lokalizacja: Łańcut





Powrót do Nadwozie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości