VW Polo 6N 1.9 SDI opinie

Rozmowy bez żadnych ograniczeń. ;)

Moderator: Moderator

VW Polo 6N 1.9 SDI opinie

Postprzez rufi89 » 23 lis 2013, o 01:49

Siema. Szukam ostatnio jakiegoś w miare oszczędnego, taniego w utrzymaniu samochodu i mam na oku Polo 6N 1.9 SDI co o nim sądzicie? Jakieś opinie osób które miały z nim do czynienia? A może polecicie coś innego? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Avatar użytkownika
rufi89
Badacz tematu
 
Posty: 202
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 10:53
Lokalizacja: Międzybrodzie / Żywiec

VW Polo 6N 1.9 SDI opinie

 

Postprzez matteusz » 23 lis 2013, o 11:24

Kolega ma ta "fure". Opini nie ma dobrym o tym samochodzie, pali wiecej niz TDI, jest strasznie glosny, trzesie sie cala deska jak sie odpali silnik, wymienial poduchy ale to i tak nie pomoglo. Ogolnie nie polecam. Jak chcesz oszczednosci to szukaj TDI
VW GOLF MK4 Candy White
Obrazek
Avatar użytkownika
matteusz
Gaduła
 
Posty: 525
Dołączył(a): 9 lis 2011, o 20:17
Lokalizacja: Gostynin k. Płocka

Postprzez bioly21 » 23 lis 2013, o 13:20

SDI
- bardziej awaryjny niż TDI
- dużo głośniejszy niż TDI
- więcej pali niż TDI
- ledwo to to jeździ , strasznie oporny na drodze

szukaj lepiej Golfa III w silniku 1z i bedziesz zadowolony
Avatar użytkownika
bioly21
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 1 mar 2012, o 15:22
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków

Postprzez alwo76 » 19 kwi 2014, o 15:58

bioly21 napisał(a):SDI
- bardziej awaryjny niż TDI
- dużo głośniejszy niż TDI
- więcej pali niż TDI
- ledwo to to jeździ , strasznie oporny na drodze

szukaj lepiej Golfa III w silniku 1z i bedziesz zadowolony


:lol: takie wypowiedzi są najlepsze na forach
- dlaczego bardziej awaryjny skoro to praktycznie to samo co TDI tylko pozbawione kilku elementów typu turbosprężarka, przepływomierz i parę innych.
-dużo głośniejszy,kolejna nieprawda.Dlaczego miał by być dużo głośniejszy.
-więcej pali(podejrzewam,że chodzi o zużycie paliwa :roll: ) tak w danych katalogowych więcej o 0.2l/100km średnio.W praktyce potrafi zawstydzić pod tym względem TDI które faktycznie również jest bardzo ekonomiczne.
- ledwo jedzie... kolejny mit, wiadomo z silnikiem doładowanym nie da rady ale jak na swoją niewielką moc jest nadzwyczaj dynamiczny(sam byłem zdziwiony).
Zarówno silniki 1.9 SDI jak 1.9 TDI to dopracowane jednostki tyle,że SDI ma trochę mniej gratów pod maską i tym samym mniej się ma co psuć. A to,że jest wolniejszy...cóż zawsze znajdzie się ktoś szybszy.
Sory za odgrzanie kotleta ale musiałem stanąć w obronie tego niedocenianego silnika.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników diesla grupy VAG niezależnie czy z turbo,czy bez niego ;-)
alwo76
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 19 kwi 2014, o 15:15
Lokalizacja: ślask
Rocznik: 1981
Silnik: 1.8 DX
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Opik » 19 kwi 2014, o 16:26

bioly21 napisał(a):SDI
- bardziej awaryjny niż TDI
- dużo głośniejszy niż TDI
- więcej pali niż TDI
- ledwo to to jeździ , strasznie oporny na drodze


matteusz napisał(a):Kolega ma ta "fure". Opini nie ma dobrym o tym samochodzie, pali wiecej niz TDI, jest strasznie glosny, trzesie sie cala deska jak sie odpali silnik, wymienial poduchy ale to i tak nie pomoglo. Ogolnie nie polecam. Jak chcesz oszczednosci to szukaj TDI


czytam i płaczę normalnie, jacy FAHOFCY :lol:


Mieliśmy ten samochód przez 6 albo 7 lat więc mogę co nieco o nim powiedzieć :D Buda kombi, 99 rok. Samochód lekki i jeżdżąc w pojedynkę - dwie osoby silnik naprawdę dawał radę, można było nawet czasem coś wyprzedzić. Pierdoły o spalaniu większym niż TDI można wsadzić takim "doradcom" w pewną część ciała ;). Jeżdżąc tylko po mieście i na krótkich dystansach rzadko kiedy przekraczał 5 litrów, 6 to chyba nigdy nie spalił, co w TDI jest standardem. Za to w trasie można było na spokojnie zejść do 4,5 litra bez zamulania za ciągnikami ;)
Kultura pracy ok, wiadomo że to diesel i nigdy nie będzie super cichy, ale o żadnym telepaniu deski nie było mowy ;) Przez cały okres używania nie było z nim problemu, do silnika nie dotykaliśmy się nigdy, jedyne co było robione to eksploatacyjne rzeczy typu klocki hamulcowe i tarcze z przodu. I w przeciwieństwie do TDI nie ma się w nim co popsuć ;)

jak ktoś narzeka że się telepie albo psuje to nich następnym razem kupi jeżdżący samochód a nie ochłap ze szrotu ;)


edit: też widzę ładny kotlet poszedł :luka:
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe





Powrót do Na luzie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości