Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Mechatroniczny rozrząd :)
Witam! Chodzę na pierwszy rok studiów- kiernek mechatronika. Pan zadał mi ciekawy temat o mechatronicznym rozrządzie. Mianowicie : Na podstawie informacji zaczerpniętych z internetu przedstaw tradycyjne i mechatroniczne układy rozrządow silników spalinowych. Temat wydaje mi się być dziwny, bo przecież kiedyś i dziś rozrządy były na łańcuszku lub pasku.... Pomoże ktoś?? 

-

dawidek1991 - Czytacz
w silnikach dolnozaworowych są zębatki tylko
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dolnozaworowy
w zależności od budowy silnika są różne typy rozrządów, warto chyba opisać każdy typ np silniki DOHC OHC OHV SV i inne, google to wszystko już wie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dolnozaworowy
w zależności od budowy silnika są różne typy rozrządów, warto chyba opisać każdy typ np silniki DOHC OHC OHV SV i inne, google to wszystko już wie

Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
na jakim dziale studjujesz??
mechatronika to wszystko i nic
możesz przytyczyc silnik AFN 110 km
silnik jest terowany lektronika czujniki odczytują cos tam co sie dzieje komputerek przelicza decyduje co ma robic silnik jak paliwo wtryskiwac ile turbo ma dmuchac
mechatronika to wszystko i nic
możesz przytyczyc silnik AFN 110 km
silnik jest terowany lektronika czujniki odczytują cos tam co sie dzieje komputerek przelicza decyduje co ma robic silnik jak paliwo wtryskiwac ile turbo ma dmuchac
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Już trochę ogarnąłem temat
raczej skupię się chyba na valvetronic bmw, multiair
bo nie wiem co tu jeszcze można by wymyślić 
raczej skupię się chyba na valvetronic bmw, multiair
bo nie wiem co tu jeszcze można by wymyślić 
-

dawidek1991 - Czytacz
a może rozrzad ze zmiennąfazą wyłaczanie czesci cylindrów na postoju w skodzie bodajrze
jak znajdziesz ciekawy temat to nawet nie trzeba drażyc tylko wyjasnic ot całą filozofia
jak znajdziesz ciekawy temat to nawet nie trzeba drażyc tylko wyjasnic ot całą filozofia
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
ja bym byl za opisaniem dohca, piekna sprawa, do tego sohc i ohv w najbardziej kulawym wydaniu swiata - fiat/fso z walem podpartym tylko na 3 panewkach
dobra, ale mialo byc o rozrzadzie w sumie
dobra, ale mialo byc o rozrzadzie w sumie

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
można o vanosach i vtecu też napisać są też odpowiedniki w innych markach, każda marka inaczej to nazywa i się różnią budową
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

dawidek1991 - Czytacz
jak mechatronika to ja bym poszukał czegoś właśnie o Vanosach, Valvetroniku ale o mechatronikę ocierają się tez rozwiązania magnetyczne i inne high-tech patenty. poszukaj czegoś o rozrządzie na elektromagnesach bo tez dość ciekawy temat i info powinieneś znaleźć
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1