Kupilem vento z oplaconym OC do 2013.12.14 :d poprzedni wlasciciel mowil ze moge jezdzic na to oc a dowod rejestracyjny jest na jeszcze wczesniejszego wlasciciela.
Teraz pytanie czy mozna jezdzic tak ? wiem ze jest 30 dni na zgloszenie ale nie chce rejestrowac go na siebie narazie.
ile mozna jezdzic ? czy ktos was jezdzil tak ? jak z przegladem sie robi ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ile mozna jezdzic na kogos ?
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
trojeczkaGT, przeglad to przeglad..... nie musisz byc wlascicielem samochodu. Ustawowo jest 30 dni. Policja moze sie przyczepic....Najlepiej wozic ze soba 2 umowy twoja i poprzednia. No ale jak zabiora Ci dowod to bedziesz musial jechac do tego starostwa czy wydzialu komunikacji gdzie auto bylo zarejestrowane.
-

GrZeChU91 - Members
auto jest w moim wydziale zarejestrowane wiec daleko nie mam
moze sie policjant przyczepic tzn ?
a kare wystawia jaka
moze sie policjant przyczepic tzn ?
a kare wystawia jaka

Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
Podstawa to skarbówka w ciągu 14dni !
Za nieprzerejestrowanie samochodu WK nic Ci nie zrobi
Jedynie w razie kontroli drogowej policjant może zaproponować Ci mandat do 500pln
Co do ubezpieczenia to idź w ciągu 30 dni (koniecznie ! po tym czasie ponoć OC samo wygasa jeżeli się nie zgłosisz, ale ręki sobie nie dam uciąć) i się dowiedz ile i czy w ogóle będziesz musiał coś dopłacać, żeby jeździć na tym ubezpieczeniu.
Ja jeździłem 9m-cy tak, że miałem DR na poprzedniego właściciela, a OC już na siebie. Policja czepiała się mnie niemiłosiernie często, ale nigdy konsekwencji nie wyciągnęli
P.S.
skoro blachy te same to przerejestruj samochód i tyle... toż to koszt ~70pln
Za nieprzerejestrowanie samochodu WK nic Ci nie zrobi
Jedynie w razie kontroli drogowej policjant może zaproponować Ci mandat do 500pln Co do ubezpieczenia to idź w ciągu 30 dni (koniecznie ! po tym czasie ponoć OC samo wygasa jeżeli się nie zgłosisz, ale ręki sobie nie dam uciąć) i się dowiedz ile i czy w ogóle będziesz musiał coś dopłacać, żeby jeździć na tym ubezpieczeniu.
Ja jeździłem 9m-cy tak, że miałem DR na poprzedniego właściciela, a OC już na siebie. Policja czepiała się mnie niemiłosiernie często, ale nigdy konsekwencji nie wyciągnęli
P.S.
skoro blachy te same to przerejestruj samochód i tyle... toż to koszt ~70pln

-

Kogucik - Czytacz
zapytam wujka co jezdzi juz z 4 lata na dowodzie innego
skarbowki nie musze bo auto wycenione na 900 zl
no z oc zapytam jak swojego bylego bede wypowiadal po nowym roku
skarbowki nie musze bo auto wycenione na 900 zl
no z oc zapytam jak swojego bylego bede wypowiadal po nowym roku

-

trojeczkaGT - Members
Auto wycenione na 900zl przez sprzedajacego czy przez skarbowke??? jakie bylo moje zdziwienie jak pani wycenila wedlug wartosci rynkowej moj pojazd na ponad 4000zl a w umowie byla kwota o polowe nizsza
zaczela mi definiowac jakas definicje ustawy itp
do tego za spoznienie oplaty 8 dni wlepili mi mandat karny...ech j... urzędy
zaczela mi definiowac jakas definicje ustawy itp
do tego za spoznienie oplaty 8 dni wlepili mi mandat karny...ech j... urzędy-

maximus_spi - Gaduła
- Rocznik: 95
- Silnik: 1.9 TDI
- Paliwo: ON
na dowód 30 dni
Potem możesz mieć problemy z Panem policjantem,
co do oc
ja kupiłem golfa z oc do marca i sprawa wyglądała następująco
30 dni możesz tak jeździć ale musisz po 30 dniach musisz zadzwonić do ubezpieczalni zgłosić zakup auta, ja np wysyłałem zdjęcie umowy do nich, Pani z ubezpieczalni potwierdziła moje dane telefonicznie, i dostałem poprzez pocztę polską przepisaną polise z poprzedniego właściciela, w moim wypadku nie było ponownego przeliczenia składki
a co do urzędu mimo umowy na kwotę 950 zł wyliczył mi że auto jest warte 2000 zł i musiałem zapłacić 40 zł podatku w ciągu 14 dni, nie zapłaciłem go w ciągu 14 dni i już po 3 dniach dostałem ponaglenie z urzędu wraz z tym jakie kary mi grożą

-

vinni_pl - Badacz tematu
-

tuchel - Badacz tematu
Kogucik napisał(a):Co do ubezpieczenia to idź w ciągu 30 dni (koniecznie ! po tym czasie ponoć OC samo wygasa jeżeli się nie zgłosisz, ale ręki sobie nie dam uciąć
Nie wygasa...automatycznie przechodzi na ciebie. W ciągu 30 dni idziesz i wymawiasz ubezpieczenie lub jeśli dogadałeś się wcześniej ze sprzedającym i np kupiłeś samochód w styczniu a oc na auto jest do grudnia to jest możliwość przepisana polisy oc na nowego właściciela..
maximus_spi napisał(a):Auto wycenione na 900zl przez sprzedajacego czy przez skarbowke??? jakie bylo moje zdziwienie jak pani wycenila wedlug wartosci rynkowej moj pojazd na ponad 4000zl a w umowie byla kwota o polowe nizsza zaczela mi definiowac jakas definicje ustawy itp do tego za spoznienie oplaty 8 dni wlepili mi mandat karny...ech j... urzędy
No bo widzisz.. Jeśli spisaliście normalną umowę a nie na kolanie to w każdej z umów kupna-sprzedaży jest podpunkt "Uwagi" Gdybyś wpisał w umowie iż np auto ma wycieki oleju , pani w urzędzie już nie mogłaby go wycenić jako sprawnego auta bo w świetle prawa takim nie jest...i wycena automatycznie spada... w umowie wymieniasz wady mechaniczne pojazdu jakie posiada i cena rynkowa takiego auta automatycznie spada.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
1) Skarbówka -14dni -2% wartosci auta >
Do 2010r placiło 2% od wartości na umowie kupna ale OD 2010r. zmieniły sie przepisy i płaci sie od wartosci rynkowej auta... i automatycznie umowa kupna nie jest potrzebna, w urzedzie nawet jej nie chcą... idzie sie z pitem i pani otwiera ksiazke rynkowa cen aut i sprawdza (czasem ksiazka jest stara i ceny aut sa zawyzone
i wtedy straszą ze moze przyjść dopłata jak sprawdzą to wyżej)
2) OC - jesli nie podpisywales nic sprzedajacemu ze rezygnujesz z OC to OC automatycznie przechodzi na Ciebie
Trzeba isc z umową kupna sprzedazy + dowodem rej + umowa OC do ubezpieczyciela i zrobić sobie aneks na swoje dane i mozna spokojnie jezdzic...
-To polecam zrobic zaraz po kupnie (jesli nie ma żnizek a sprzedajacy mial jakies zniżki to robią kalkulacje i czasem trzeba dopłacić np 50zł)
3) Przerejestrowanie... przepisy mowia ze jest 30dni ale ludzie jeżdzą po pare lat na starym dowodzie... nikt tego nie sprawdzi...
Jesli auto jest z Twojego regionu i blachy sa takie same, to idz sobie przerejestruj auto na swoje dane... Koszt to ok 80zl ponieważ blachy zostają dalej na aucie
Jesli masz wiecej pytan pisz śmiało
Do 2010r placiło 2% od wartości na umowie kupna ale OD 2010r. zmieniły sie przepisy i płaci sie od wartosci rynkowej auta... i automatycznie umowa kupna nie jest potrzebna, w urzedzie nawet jej nie chcą... idzie sie z pitem i pani otwiera ksiazke rynkowa cen aut i sprawdza (czasem ksiazka jest stara i ceny aut sa zawyzone
i wtedy straszą ze moze przyjść dopłata jak sprawdzą to wyżej)
2) OC - jesli nie podpisywales nic sprzedajacemu ze rezygnujesz z OC to OC automatycznie przechodzi na Ciebie
Trzeba isc z umową kupna sprzedazy + dowodem rej + umowa OC do ubezpieczyciela i zrobić sobie aneks na swoje dane i mozna spokojnie jezdzic...
-To polecam zrobic zaraz po kupnie (jesli nie ma żnizek a sprzedajacy mial jakies zniżki to robią kalkulacje i czasem trzeba dopłacić np 50zł)
3) Przerejestrowanie... przepisy mowia ze jest 30dni ale ludzie jeżdzą po pare lat na starym dowodzie... nikt tego nie sprawdzi...
Jesli auto jest z Twojego regionu i blachy sa takie same, to idz sobie przerejestruj auto na swoje dane... Koszt to ok 80zl ponieważ blachy zostają dalej na aucie
Jesli masz wiecej pytan pisz śmiało

Ostatnio edytowano 30 gru 2012, o 15:12 przez K@mil, łącznie edytowano 1 raz
-

K@mil - POMOCNIK

Jak są uwagi to Pani Ci zamawia rzeczoznawcę jeśli nie masz przy sobie papierka od takiego "człowieka"
Ja sobie zawsze odpuszczałem, bo o głupie 100zł. (czy tam ileś) nie ma sensu latać i się denerwować
Poza tym nigdy nie zaniżałem kwoty kupna (a nawet ją zawyżałem!) bo zazwyczaj w ciągu 6 m-cy sprzedawałem samochód... i nie uśmiechało mi się płacić podatku od wzbogacenia - dlatego go nie mogło być
Wiem co piszę... bo miałem naście samochodów w ciągu 6 lat
Najlepiej zrobić wszystko tak jak trzeba, opłacić skarbówkę, zarejestrować na siebie samochód i przepisać OC
Ja sobie zawsze odpuszczałem, bo o głupie 100zł. (czy tam ileś) nie ma sensu latać i się denerwować
Poza tym nigdy nie zaniżałem kwoty kupna (a nawet ją zawyżałem!) bo zazwyczaj w ciągu 6 m-cy sprzedawałem samochód... i nie uśmiechało mi się płacić podatku od wzbogacenia - dlatego go nie mogło być
Wiem co piszę... bo miałem naście samochodów w ciągu 6 lat
Najlepiej zrobić wszystko tak jak trzeba, opłacić skarbówkę, zarejestrować na siebie samochód i przepisać OC

-

Kogucik - Czytacz
• Strona 1 z 1