Dieta przy łuszczycy skóry głowy – czy u Was działa długofal

Rozmowy bez żadnych ograniczeń. ;)

Moderator: Moderator

Postprzez mirat » 9 wrz 2025, o 09:46

Czy komuś z Was dieta pomogła na dłuższą metę przy łuszczycy skóry głowy? Sam już próbowałem kilku podejść – ograniczanie cukru, glutenu, nabiału – ale efekty były krótkie. Może ktoś ma schemat, który działa stabilnie?
mirat
Czytacz

Rocznik: 2006
Silnik: 1.4
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Re: Dieta przy łuszczycy skóry głowy – czy u Was działa dług

Postprzez gelos » 9 wrz 2025, o 10:37

Jem to, na co mam ochotę. Dla mnie stres i jeszcze raz stres to dużo gorszy czynnik niż jedzenie. Zamiast katować się dietami, lepiej ogarnąć głowę i znaleźć coś, co działa miejscowo. Ja używam teraz szamponu Psorisel i bardzo dobrze się sprawdza, szczególnie w okresach, kiedy mam nawroty.
gelos
Czytacz

Silnik: 1.5
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez azerony » 9 wrz 2025, o 10:50

Nieprawda. Wystarczy jeść zdrowo, unikać cukru, alkoholu i produktów przetworzonych. Jeśli nie ma się alergii, to nie trzeba eliminować wszystkiego, tylko trzymać się ogólnych zasad. Dieta przeciwzapalna albo śródziemnomorska – to są schematy, które polecają lekarze przy łuszczycy. I one mają sens.
azerony
Czytacz

Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez kalars » 9 wrz 2025, o 14:44

Na łuszczycę choruję już ponad 30 lat. Przeszedłem dziesiątki diet, suplementacji, zaleceń. Poprawa zawsze była na chwilę. Obecnie nie stosuję żadnej diety, bo w moim przypadku to nie działa. Jedyne, co zauważyłem, to że stres bardzo nasila objawy. A tego całkowicie się nie wyeliminuje, zwłaszcza dzisiaj. Skórę trzymam w ryzach emulsją Psorisel na noc – to akurat działa, bez kombinacji.
Obrazek
kalars
Berbeć

Nadwozie: kombi

- - -

Powrót do Na luzie