Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dieta przy łuszczycy skóry głowy – czy u Was działa długofal
Czy komuś z Was dieta pomogła na dłuższą metę przy łuszczycy skóry głowy? Sam już próbowałem kilku podejść – ograniczanie cukru, glutenu, nabiału – ale efekty były krótkie. Może ktoś ma schemat, który działa stabilnie?
- mirat
- Czytacz
- Rocznik: 2006
- Silnik: 1.4
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Re: Dieta przy łuszczycy skóry głowy – czy u Was działa dług
Jem to, na co mam ochotę. Dla mnie stres i jeszcze raz stres to dużo gorszy czynnik niż jedzenie. Zamiast katować się dietami, lepiej ogarnąć głowę i znaleźć coś, co działa miejscowo. Ja używam teraz szamponu Psorisel i bardzo dobrze się sprawdza, szczególnie w okresach, kiedy mam nawroty.
Ostatnio edytowano 26 wrz 2025, o 12:55 przez gelos, łącznie edytowano 1 raz
- gelos
- Czytacz
- Silnik: 1.5
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Nieprawda. Wystarczy jeść zdrowo, unikać cukru, alkoholu i produktów przetworzonych. Jeśli nie ma się alergii, to nie trzeba eliminować wszystkiego, tylko trzymać się ogólnych zasad. Dieta przeciwzapalna albo śródziemnomorska – to są schematy, które polecają lekarze przy łuszczycy. I one mają sens.
- azerony
- Czytacz
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Na łuszczycę choruję już ponad 30 lat. Przeszedłem dziesiątki diet, suplementacji, zaleceń. Poprawa zawsze była na chwilę. Obecnie nie stosuję żadnej diety, bo w moim przypadku to nie działa. Jedyne, co zauważyłem, to że stres bardzo nasila objawy. A tego całkowicie się nie wyeliminuje, zwłaszcza dzisiaj. Skórę trzymam w ryzach emulsją Psorisel na noc – to akurat działa, bez kombinacji.

- kalars
- Czytacz
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1