Zimne dmuchanie powietrza nie działa i pokrętło 0,1,2,3,4

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Zimne dmuchanie powietrza nie działa i pokrętło 0,1,2,3,4

Postprzez microsd » 22 kwi 2014, o 21:09

Witam otóż mam taki problem że cały czas dmucha mi ciepłe powietrze. Mam ustawione np. na prędkości 1 lub dwa i przełącznik przełączony na nawiew zimny i po krótkiej jeździe robi się za ciepło w samochodzie, po prostu nie dmucha mi zimne powietrze wogóle, a chciałbym to zrobić, dlatego że jak przyjdzie lato to w golfie nie da się usiedzieć , bo trzeba otwierać okna, a druga sprawa jest taka że włącznik od prędkości nawiewu 0,1,2,3i 4 działa, ale jak chce wyłączyć włącznik prędkości to nie da się go do końca przekręcić, staje między 0 a 1 w połowie.
Wiecie może co to może być ? z góry dzięki za pomoc, bo naprawdę jadąc w dłuższą trasę, to te ciepło w tym samochodzie mimo że jest temp.na dworze 10-15 stopni nie da się usiedzięc jedynie z przymusu
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Zimne dmuchanie powietrza nie działa i pokrętło 0,1,2,3,4

 

Postprzez trojeczkaGT » 22 kwi 2014, o 23:26

polecam rozkrecic panel i zobaczyc moze linki sie odczepily lub poprzedni magik cos namieszal :D jezeli tu bedzie ok to trzeba bedzie szukac glebiej na samych klapkach co zamykaja-otwieraja cieple zimne :)
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Avatar użytkownika
trojeczkaGT
Members
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 6 sie 2011, o 21:36
Lokalizacja: DDZ i DSW
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez BialyUst » 22 kwi 2014, o 23:50

jak to w golfach 3 pewnie juz gabki sie pourywały i nie zamyka ciepłego . wystarczy nakleic nowe i działa znowu 20 lat
Avatar użytkownika
BialyUst
Members
 
Posty: 1559
Dołączył(a): 3 lis 2008, o 21:31
Lokalizacja: GSL

Postprzez pietrasiak2 » 23 kwi 2014, o 07:09

Sprawdź jak koledzy radzą w tym dziale pisałem jak się dostać do klapki ciepło-zimno , bez demontażu całej deski (sam tunel od wiatraka) :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez microsd » 23 kwi 2014, o 13:54

pietrasiak2, a mogłbyś podesłać link do dostania się do klaki ciepło-zimno bo szukam szukam nie mogę znależć ?
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pietrasiak2 » 23 kwi 2014, o 14:05

http://www.golf3.pl/topics40/wymiana-na ... htm#525009
Jak coś nie zrozumiale napisałem , to pw :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez microsd » 27 kwi 2014, o 16:31

Witam rozebrałem tunel i jak przekręcam przełącznik na zimne powietrze, to klaka ani drgnie, ale jak zostawię przełącznik na zimnym powietrzu, i jak ręcznie przesunę klapkę na zimne, to przełączam przełącznikiem na ciepłe to klapka się przesunie na ciepłe, ale jak z powrotem chce przesunąć na zimne to klapka się w ogóle nie rusza ,. Wiecie może o co chodzi ? A jeszcze chciałem się zapytać, czy w pierwszej części tunelu tam gdzie jest wiatrak, jest jakaś linka podczepiona, tam gdzie zaznaczyłem strzałką na zdjęciu? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7b ... 9ee73.html
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pietrasiak2 » 28 kwi 2014, o 11:00

Jest to linka zamykająca wlot powietrza z pierwszego przełącznika (tego od biegów dmuchawy) :-)
Co do sterowania klapką to sprawdź czy pancerze linki są zabezpieczone spinkami , bo wydaje mi się że to właśnie jest przyczyną. :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez microsd » 28 kwi 2014, o 22:08

pietrasiak2, A mogę zobaczyć czy pancerze linki są zabezpieczone spinkami bez demontowania całej deski rozdzielczej ? A co do linki co się podczepia tam gdzie na zdjęciu zaznaczyłem, to co mam teraz z tym zrobić, bo ja tam żadnej linki nie miałem podczepionej ani nigdzie jej nie widać, i nie wiem co teraz mam zrobić, co kupić itd. ? To też może być przyczyną że przełącznik od prędkości staje między 0 a 1-nką bo nie ma linki podczepionej ?
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Postprzez pietrasiak2 » 30 kwi 2014, o 07:47

Na pewno to musisz zdemontować panel .W nim musi być taki układ linek jak w linku:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 24&bih=471
Włącznie z tymi spinkami metalowymi. Co do spinek zabespieczających przy nagrzewnicy to musisz się pogimnastykować by to sprawdzić .Niestety jak ich nie będzie to na szrocie dostaniesz.
Ps. Jakby się nie udało dotrzeć do nich to nie musisz całej deski demontować.Wystarczy zdemontować tunel lewarka wraz z półką (od tyłu osłona ręcznego i właśnie ten lewarka pracy na ok 0,5 godz :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków


- - - mix.waw.pl/projektowanie-konstrukcji.html



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości