Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wymiana termostatu
Witam.Jestem w trakcie wymiany termostatu w swoim gooferze. Zlałem płyn,zdjąłem wąż,wyciągłem pierwsze kolanko i .....Nie wiem co dalej , ani jak sie do tego zabrać. Cała reszta jest schowana , także dojscie jest po .............Co trzeba zdemontować ażeby dostać sie do drugiego krućca w którym jest termostat i do śrub które go trzymają.Z góry dzieki i pozdro.
- silspaw
- Badacz tematu
kolego trzaba zdjąć pompę wspomagania... poszukaj na forum gdzieś będzie pewnie porada jak to zrobić
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-te ... t16017.htm
może ten link coś pomoże
Ale co to masz za silnik? Taki jak w opisie 1.8? Zapewne ABS czy jaki? Bo nie napisałeś
Przecież tam jest fajne dojście do tego jak się ma kanał albo z góry ale trzeba się nagimnastykować
może ten link coś pomoże
Ale co to masz za silnik? Taki jak w opisie 1.8? Zapewne ABS czy jaki? Bo nie napisałeś
Przecież tam jest fajne dojście do tego jak się ma kanał albo z góry ale trzeba się nagimnastykować

-

marcinkoz2910 - Members
Zrzucasz pompę wspomagania jak u mnie. Trzyma się bodajże na 3 śrubach jak dobrze pamiętam. Wężów nie odkręcaj niech sobie na nich wisi. Potem jest chyba obudowa i tam już jest termos. Nie pamiętam dokładnie jak tam było ale chyba po pompie jest obudowa też na śrubach chyba.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
odkręcasz pompę wspomagania i później już tylko zostają dwie śruby trzymające kolanko za którym jest termostat
-

pawelek03576 - Gaduła
Jak nie masz kanału lub i nie chcesz leżeć pod autem to można od góry. Wyjmuje się alternator, jego łapę (4 nakrętki plus jedna mała z boku od strony rozrządu) i masz pompę wody na wierzchu można ją odkręcić dla wygody i robisz sobie komfortowo, płyn nie cieknie po oczach. Dawniej zawsze robiłem od spodu klnąc że sypie i leje się na głowę teraz zawsze od góry, czasu tyle samo a pełen komfort pracy.
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):Jak nie masz kanału lub i nie chcesz leżeć pod autem to można od góry. Wyjmuje się alternator, jego łapę (4 nakrętki plus jedna mała z boku od strony rozrządu) i masz pompę wody na wierzchu można ją odkręcić dla wygody i robisz sobie komfortowo, płyn nie cieknie po oczach. Dawniej zawsze robiłem od spodu klnąc że sypie i leje się na głowę teraz zawsze od góry, czasu tyle samo a pełen komfort pracy.
zleciłem to mechanikowi
30 zł i odbiór auta po 3 godzinach. Lepiej oddać specjaliście auto niż bawić się biorąc pod uwagę moją wiedzę techniczną na temat silników.
Termostacik miałem już sprawdzony ze starego silnika prawie nowy więc tylko założył i można śmigać

- killah
• Strona 1 z 1
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy