Termostat i ZERO poprawy

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Termostat i ZERO poprawy

Postprzez jacol210 » 24 mar 2011, o 18:32

Witam! Zasięgnąłem porady wielu "ZNAWCÓW" na tym forum i wymieniłem termostat na Wahlera temp otwarcia 87 stopni.
I nie ma zadnej poprawy,odpowietrzyłem układ.
Mój 1Y dogrzewa się bardzoooo wolno i maksymalna temperatura jaką osiąga po 30 minutach gazowania i wolnych obrotach na postoju to 80 stopni,ruszyłem dosłownie kilka metrów do przodu i z 80 stopni zrobiło się 70.....:/
Narobiłem się jak nie wiem co a efektów zero.....
Wskazówka temp. rusza się jakby chciała a nie mogła,na innym liczniku było dokładnie tak samo......
jacol210
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 22:39
Lokalizacja: Kalisz

Termostat i ZERO poprawy

 

Postprzez marcinkoz2910 » 24 mar 2011, o 18:49

a próbowałeś na nowy czujniku temp cieczy? bo silnik może się nagrzewać wystarczy że podłączysz do niego jakiś elektroniczny czujnik temp lub termoparę i będziesz znał temp silnika
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez jacol210 » 24 mar 2011, o 18:52

Czujnik wymienilem jakis czas temu na nowy bo wczesniej też tak bylo,tzn od poczatku tak się dzieje z ta temp jeszcze nigdy nie trzymal mi 90 stopni i bardzo szybko stygnie....
jacol210
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 22:39
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez patryk1981 » 24 mar 2011, o 19:03

a powiedz nam czy włącza się wentylator na chłodnicy bo jeśli tak to będziesz miał strzelony zegar od temperatury " skoro czujnik nowy ",w moim TD tak miałem i podmieniłem zegar z ben 1,4 ABD i działa do dziś, a i jeszcze jedno ,czy oba węże robią się ciepłe w tym samym tempie bo jeśli tak to jednak nadal masz coś z termostatem .Na logikę to silnik pracuje a skoro pracuje to musi się grzać więc i temperatura mu musi skakać ,chyba że masz krasnoludka pod maską i dmucha Ci na silnik" żarcik " sprawdz to co napisałem wcześniej i daj znać .

ps , zewrzyj styki na wtyczce od czujnika temp. i zobacz czy wskazówka się wychyli na maxa ,musisz to zrobić we dwie osoby i zwierasz dosłownie na sekundkę ,jak przesadzisz z czasem to możesz uszkodzić zegar ,no chyba że już jest strzelony i nie poleci do końca .
patryk1981
Czytacz
 
Posty: 69
Dołączył(a): 6 mar 2011, o 14:11
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez jacol210 » 24 mar 2011, o 19:09

Wentylator się nie wlącza....Zegary wczesniej miałem inne i było dokladnie tak samo.....
A co do węzy to wydaję mi sie ze powinno być tak ze górny wąż robi się szybciej ciepły niż dolny wąz(dolny jest zimny dopóki nie otworzy termostat)
jacol210
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 22:39
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez patryk1981 » 24 mar 2011, o 19:21

no to panie masz pan strzelony ten czujnik ,powiedz czy ten nowy czujnik to kupiłeś za jakieś 30 zł :cwaniak: bo skoro za 30 to raczej nie ma się co dziwić one pokazują albo za mało albo za wiele :-) ori kosztuje jakieś 100 zł i pisze na nim luxemburk ,albo jakoś tak,a kolor opaski ma taki sam jak stary ?
Kończą mi się już pomysły :kwasny:
To jest wprost nie możliwe aby się nie dogrzewał .
Druga sprawa ,zakładam że skoro górny jest zajeb..gorący i zaczyna się termostat otwierać i po jakim tam czasie dolny też jest gorący ,to wychodzi na to że temperatura miała w pierwszym etapie min 87 stopni ,a skoro zegarek pokazuje nap 70 to znaczy że to wina elektryki i tu pierwsze co się narzuca na myśl to właśnie czujnik.
patryk1981
Czytacz
 
Posty: 69
Dołączył(a): 6 mar 2011, o 14:11
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez jacol210 » 24 mar 2011, o 19:26

Ja już naprawdę nie wiem co z tym robić.Utopie znowu 100zl i jak nic nie da,,,,,
Czujnik mam z żółta opaską
jacol210
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 22:39
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez patryk1981 » 24 mar 2011, o 19:35

jacol210 napisał(a):Ja już naprawdę nie wiem co z tym robić.Utopie znowu 100zl i jak nic nie da,,,,,
Czujnik mam z żółta opaską


to nic że z żółtą ważne czy ori czy nie ,nie musisz kupować ,pożycz od kogoś na chwile i sprawdź ,ja w TD niby miałem od zawsze zielony i poprzedni właściciel załadował nowy i też zielony tyle że zamiennik ,no szału szło dostać nie wiedziałem co się dzieje ,aż mnie olśniło że mam właśnie ABD na części i zapakowałem do TD żółty i skończyły się moje męki ,ten żółty oczywiście był ORI ,i działa do dziś a temperatura cudnie na 90 stoi .

to jak z tym czujnikiem jaki wkońcu masz, ten za 30 zł ?
patryk1981
Czytacz
 
Posty: 69
Dołączył(a): 6 mar 2011, o 14:11
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez jacol210 » 24 mar 2011, o 19:42

taki za 30zl chyba raczej. Gdzie moge kupic ten ori?
na Allegro da rade?
jacol210
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 22:39
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez patryk1981 » 24 mar 2011, o 19:45

właśnie szukał i niema na allegro ,zapytaj w sklepie z częściami albo najlepiej na szrocie ,tylko pamiętaj ori ma napis na obudowie LUKSEMBURG


ten za 30 to szajs one fabrycznie wychodzą uszkodzone a na allegro są nawet po 9,99 zł :lol: ,poczytaj na forach jakie jaja są z tymi zamiennikami ,nie uwierzysz :hyhy:

[ Dodano: 2011-03-24, 18:47 ]
a to nic pewnego ,ale najbardziej możliwa z możliwych rzeczy ,w razie jak by się okazało że to jednak nie to ,to nie wyzywaj na mnie ;-) ja tylko chcę pomóc :super:
patryk1981
Czytacz
 
Posty: 69
Dołączył(a): 6 mar 2011, o 14:11
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez jacol210 » 24 mar 2011, o 19:47

a moze mi ktos podac numer oryginalu do 1y 1.9 d 92r?
jacol210
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 22:39
Lokalizacja: Kalisz

Postprzez silspaw » 24 mar 2011, o 20:50

jak się nie myle to 357.919.501 -> Silniki 1Y,AAZ :czujnik temp. dla cieczy chłodzącej, wskaźnika temp.itd
silspaw
Badacz tematu
 
Posty: 205
Dołączył(a): 18 sie 2007, o 15:12
Lokalizacja: konin

Następna strona

- - -



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości