Sprężarka klimy nie załącza się, ile freonu w układzie?

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Sprężarka klimy nie załącza się, ile freonu w układzie?

Postprzez PrzemeK » 13 maja 2011, o 17:11

Witam.

Od kilku dni próbuje uporac sie z niedziałającym climatroniciem firmy diavia.

Ostatnio pojechałem nabic klimatyzacje i nabili mi gazu 950 gram, słyszałem ze do golfa powinno sie nabijac 800 gram czy jak jest o tyle gazu za duzo to sprężarka sie nie załączy?

A druga sprawa to czujnik temperatury zewnętrznej non stop pokazuje temperature - 20*C, wyczytałem gdzies na forum zeby zmostkowac te 2 kabelki co ida do czujnika i klima powinna działac ale jak zmostkowałem to dalej pokazywało - 20 i klima sie nie załączyła.

Dodam ze przed zimą czujnik pokazywał dobrą tamperature.
PrzemeK
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 19 paź 2010, o 10:22
Lokalizacja: Nysa

Sprężarka klimy nie załącza się, ile freonu w układzie?

 

Postprzez K@mil » 13 maja 2011, o 17:23

Jesli czujnik pokazuje temperature -20 to klima Ci sie nie załączy... pierwsze co musisz wymienić właśnie ten czujnik zeby byla dobra temperatura
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Piaggio » 13 maja 2011, o 23:37

Jeśli pokazuje Ci taka temperature a rzeczywista jest inna to radził bym dobrze spradzić kabelki dochodzące do czujnika temperatury zew. byc może kabelek jest gdzies przetarty.
oporniczek myk myk myk
WETO- skuterkowcom!!!!
Avatar użytkownika
Piaggio
Members
 
Posty: 1891
Dołączył(a): 15 mar 2008, o 21:41
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Postprzez pablomed » 13 maja 2011, o 23:53

to jest nawet pewne że nie sam czujnik jest winien, skoro zwieranie kabli przy czujniku nie pomaga. Czyli kable albo sterownik klimy go nie widzi z przyczyny wewnętrznej awarii.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez PrzemeK » 14 maja 2011, o 01:57

Kable sprawdziłem jak idą przez komore silnika do budy i tam nigdzie nie sa przetarte, a dalej to bym musiał deske rozdzielczą całą rozebrać żeby sprawdzić w kabinie, a to troche duzo roboty bedzie, czujnik napewno nie bo wkładałem juz 2 inne i to samo pokazywało.

A wie ktos moze jak podłączyc ten czujnik zaraz przy panelu klimatronika żeby sprawdzic czy kable nie są przetarte? jutro moge wrzucić zdjęcie kostki co wchodzi do panelu ale tam nie ma zadnego kabla o takim kolorze jak idzie od czujnika.

I jeszcze zapomniałem wczesniej dodac ze jak podłączyłem całkiem inny czujnik to raz pokazało - 12 później + 8 i + 56 a później znowu -20 ale jak było + 56 to klima i tak sie nie załączyła i wiało gorącym powietrzem jak ustawiłem na zimne.

Wie ktoś moze jak podpiąć spręzarke na krótko który to + a który - ?
ja na jednym kablu który dochodzi do sprężarki mam napięcie 0,04 w a na drugim 0,00.
PrzemeK
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 19 paź 2010, o 10:22
Lokalizacja: Nysa

Postprzez SsaQ » 9 cze 2011, o 12:08

kolego masz najprawdopodobniej za dużo czynnika w układzie, w golfie III powinno być 800 do 850g max, inaczej klima nie ruszy, presostat na to nie pozwoli, ponieważ w układzie stworzyło by się za duże ciśnienie
SsaQ
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5 gru 2009, o 18:31
Lokalizacja: Łódź


- - -



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość