Słaba siła nawiewów / Climatronic

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Słaba siła nawiewów / Climatronic

Postprzez Rezik » 8 maja 2014, o 13:31

Przepraszam z góry jeśli taki temat już był, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na mój problem, otóż mam problem z nawiewami, autko posiada climatronic, zimne powietrze leci, ciepłe też, więc tu wydaje być się wszystko w porządku, ale siła nawiewu jest bardzo słaba, nawet jak ustawie tryb Ecco i dam nawiewy na maksymalną prędkość to nadmuch jest bardzo słaby, przy włączonej klimatyzacji też.

Jeśli ktoś potrafił by pomóc to bardzo bym się cieszył :).

Pozdrawiam.
Rezik
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 22:40
Lokalizacja: Lubuskie

Słaba siła nawiewów / Climatronic

 

Postprzez mkkay » 8 maja 2014, o 14:32

pomiędzy wyjściem z nadmuchu klimatronika czy też zwykłej dmuchawy a wejściem w tunele nadmuchu pod deską powinno być uszczelnienie, przeważnie jest to gąbka która z czasem sie po prostu rozsypuje ,
najprościej sprawdzić- wyciągasz radio i górny środkowy panel (ten z nawiewami) wkładasz rękę w czeluście deski i puszczasz dmuchawę, jeśli jest to połączenie szczelne to nic nie poczujesz a jeśli gąbki już niema to będzie dmuchało,
w efekcie trzeba niestety zdjąć deskę i najlepiej to oczyścić resztki gąbki zakupić z metr uszczelki do okien tej samoklejącej i wykonać na nowo uszczelnienie, a przy okazji warto też zmienić gąbki w tych zamykaniach nawiewów


sprawdź tez filtr kabinowy bo może być zatkany liścmi albo innym dziadostwem (na podszybiu po stronie pasażera)
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez PiJey88 » 8 maja 2014, o 14:55

zamiast rozbierać cokolwiek, wybierz nawiew na szybę i włącz na maxa, jeśli wtedy daje lepiej to problem jest taki jak opisuje mkkay, ale jesli nadal jest słaby nadmuch to możliwe że jest problem z dmuchawą lub masz mocno zabity filtr kabinowy
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez mkkay » 8 maja 2014, o 18:44

PiJey88, na szybę też idzie powietrze przez to połączenie co opisałem , wiem bo w zeszłym tygodniu zmieniałem deskę i robiłem to uszczelnienie właśnie.



w zaznaczonym miejscu jest to połączenie kanału nawiewów deski z dmuchawa czy klimatronikiem czy innym nadmuchem.

Obrazek
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Rezik » 8 maja 2014, o 20:19

Dziękuje za odpowiedzi, sprawa jest dziwna odpaliłem auto włączyłem nawiew na szybę i wiało mocno więc pomyślałem że to faktycznie może gąbkę wydmuchało, wyjąłem radio, nawiewy a tam wydaje się być wszystko w porządku, włączyłem jeszcze raz nawiewy i nie działa nawet na szybę, wentylator w ogóle nie kręci ani na auto, ani ecco.. wyjąłem filtr kabinowy i na żadnej prędkości nie kręcił.. Być może coś jest z climatronikiem ? on od początku dziwnie działa raz się załącza raz nie, może coś z tym czujnikiem na podszybiu, albo z panelem sterowania.. nie wiem jak dla mnie to cuda na kiju, rano się przejadę i zobaczę czy się coś załączy.. chyba że już całkiem coś popsułem ;)

Pozdrawiam.
Rezik
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 22:40
Lokalizacja: Lubuskie

Postprzez adziok09 » 23 maja 2014, o 21:23

Witajcie

Też mam problem z słabo dmuchającym nawiewem, sprawa ma sie tak że jak włącze nawiem na 1 to ogólnie wszystko fajnie ale ledwo co dmucha z kazdym kolejnym biegiem jest podobnie i co zauważyłem wentylator na 4 biegu wiecej buczy jak dmucha

Mam normalną wersje bez klimy itd.
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez Rezik » 29 maja 2014, o 17:05

Problem rozwiązany, przyczyną okazał się być wentylator, raz działał raz nie aż w końcu przestał działać, sprawdziłem prąd dochodził, kupiłem nowy wentylator i wszystko działa już jak należy, dodatkowo wymieniłem filtr kabinowy na nowy co też bardzo zwiększyło siłę nadmuchu, nie wiem jak to się stało że stary filtr strasznie zamókł może jak grzebałem wcześniej coś źle poskręcałem i dostała się woda nie wiem, mam nadzieje że jest wszystko ok teraz i już woda nie będzie się dostawać.

Adziok a filtr zmieniałeś ?u mnie to pomogło.

Pozdrawiam.
Rezik
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 22:40
Lokalizacja: Lubuskie

Postprzez adziok09 » 30 maja 2014, o 14:51

Szczerze to Ci powiem że wogóle ściągnąłem filtr :D
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez jasiu0997 » 30 maja 2014, o 15:43

mozliwe ze tez masz juz wentylator na padniecu :) jak coś mam taki
Mój Concept :serce: moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html

<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
Avatar użytkownika
jasiu0997
Members
 
Posty: 1068
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 00:56
Lokalizacja: Bytów


- - - http://www.busik.pl/realizacje/autobusy.html



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości