Prawie ciągle włączający się wentylator klimatyzacji.

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Prawie ciągle włączający się wentylator klimatyzacji.

Postprzez F10 » 16 cze 2013, o 22:35

Obrazek
Patrząc na wprost tego zdjęcia, widać dwa wentylatory (nie moje zdjęcie, jutro mogę zrobić swojego auta). Ten wentylator po prawo(na zdjęciu) jest od klimatyzacji(takie moje zdanie, jeżeli nie to proszę o sprostowanie tego), u mnie ma on silnik. Drugi po lewo takiego nie posiada. Ktoś coś kombinował z kablami najprawdopodobniej, bo nie wygląda to na oryginalną robotę, może coś jest źle zrobione (auto miało wypadek kiedyś). Nie włącza się on gdy włącze klimatyzacje z poziomu deski rozdzielczej. Gdy auto się zagrzeje, uruchamia się on, tworząc wielki hałas (z tego co się orientuje, na początku włączenia klimatyzacji w większości aut tak jest), po jakimś czasie się wyłącza. Podczas postoju czy jazdy w korkach chodzi on cały czas (króciutkie przerwy są, ale to góra 20sek i chodzi przez 3 minuty średnio i powtóreczka).
Gdy się on uruchomi, na chwile spadają obroty silnika, wartość TPS się zwiększa, obroty się stabilizują. Wiadomo, duże obciążenie dla silnika.
Drugi wentylator (ten po lewo wg zdjęcia) nigdy sie nie uruchomił (nie ma jak, nie posiada silnika).
Teraz takie moje pytanie:
nie chce wkładać już pieniędzy w to auto, wsadziłem dużo za dużo.
Czy wentylator od klimatyzacji można podłączyć tak, aby pracował on zamiast wentylatora wody?
I czy może to być poniekąd wina za dużego spalania?
pozdrawiam,
F10
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 14 gru 2012, o 00:19
Lokalizacja: Radomsko

Prawie ciągle włączający się wentylator klimatyzacji.

 

Postprzez k0nr4d » 17 cze 2013, o 10:11

F10 napisał(a):Drugi wentylator (ten po lewo wg zdjęcia) nigdy sie nie uruchomił


Brakuje Ci paska napędowego, drugi wentylator nie ma silnika, jest napędzany z drugiego paskiem.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez PiJey88 » 17 cze 2013, o 14:08

jak się dobrze przyjrzysz i zastanowisz to zrozumiesz że drugi wentylator jest napędzany paskiem z pierwszego

i nie ma żadnego podziału że jeden od klimy a drugi od wody... oba są do tego i tego...

po pierwsze sprawdź czy oba biegi wentylatorów działają, tzn zdejmij wtyczkę z czujnika temp w chłodnicy (termowyłącznik), on ma 3 piny, zewrzyj dwa, powinien się włączyć któryś bieg, jak zewrzesz inne dwa to powinien się włączyć kolejny bieg

jeśli oba biegi działają to znak że klima nie uruchamia wentylatora z jakiegoś powodu (a powinien się włączyć i chodzić na stałe zawsze jak włączona jest klima), więc trzeba szukać dalej, ale zaczął bym od tego czy działa pierwszy bieg wentylatora, bo wydaje mi się że włącza ci się tylko drugi (dlatego taki głośny) jak samochód się zagrzeje
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez F10 » 17 cze 2013, o 16:01

Dziękuje za informację, już wszystko wiem z tymi wentylatorami.
Niestety nie mam pierwszego biegu, działa tylko drugi.
Zmierzyłem napięcia na wtyczce od włącznika termicznego, podawane jest tylko jedno, a powinny być dwa, tak? (pierwszy i drugi bieg)
Więc, co sprawdzić / wymienić aby pierwszy bieg zaczął działać?
F10
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 14 gru 2012, o 00:19
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez PiJey88 » 18 cze 2013, o 08:12

jesli zwierasz kablem i dział tylko jeden bieg to wina wentylatora (silniczka), a jeśli oba biegi działają to wina albo czujnika albo czegoś od klimy (tu już więcej zabawy)
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez F10 » 18 cze 2013, o 08:28

To podać napięcie bezpośrednio na wentylator z akumulatora i sprawdzić?
F10
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 14 gru 2012, o 00:19
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez PiJey88 » 18 cze 2013, o 09:32

przeczytaj jeszcze raz mój post...
PiJey88 napisał(a):po pierwsze sprawdź czy oba biegi wentylatorów działają, tzn zdejmij wtyczkę z czujnika temp w chłodnicy (termowyłącznik), on ma 3 piny, zewrzyj dwa, powinien się włączyć któryś bieg, jak zewrzesz inne dwa to powinien się włączyć kolejny bieg
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez F10 » 18 cze 2013, o 15:47

Chodzi Ci o ten włącznik termiczny który jest z prawej strony chłodnicy stojąc "oko w oko" z samochodem? Jeżeli tak, to zwierając tam styki uruchamia się 2 bieg.
Łącze 1 z 3 i 2 z 3. Przy którejś opcji (już nie pamiętam) włącza się wentylator, tylko iż drugi bieg.
Może, że chodzi o coś innego?
F10
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 14 gru 2012, o 00:19
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez PiJey88 » 18 cze 2013, o 16:24

F10 napisał(a):Łącze 1 z 3 i 2 z 3.

są trzy kombinacje:
połącz "1" z "2"
potem "1" z "3"
a na końcu "2" z "3"
w dwóch powinny być biegi
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pablomed » 22 cze 2013, o 08:39

Jeśli przy zwieraniu we wszystkich trzech możliwych kombinacjach uruchomi sie tylko II bieg a I nie, to coś masz namieszane z kablami albo uszkodzony jakiś element. Ciężko wksazać konkretne miejsce usterki, ale w całym układzie oprócz włącznika w chłodnicy ważny jest sterownik wentylatorów pod zbiorniczkiem płynu chłodzącego. On jest odpowiedzialny za uruchamianie na drugim biegu przy dziąłającej jak i wyłączonej klimie. Mogą być pozamieniane kable, uszkodzony ten sterownik. Zaleźnie od tego jak dajesz sobie radę z elektryką - schemat znajdź i sprawdzaj wszystko, ew. podmiana sterownika na próbę, i jeszcze sprawdzenie bezpieczników blaszkowych obecnych na tym sterowniku pod plastykową klapką, i bezpieczników w kabinie
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie


- - - odżywka białkowa



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości