Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
pasek klinowy wentylatora chłodnicy
mam golfika z klimą, który jest wyposażony w dwa wentylatory na chłodnicy. jeden wentylator napędzany jest silnikiem i za pomocą paska klinowego przekazuje napęd na drugi wentylator. mam problem bo spadł mi ten pasek klinowy i w związku z tym mam pytanie jak go z powrotem założyć? czy jest jakiś sposób bez drastycznej rozbiórki przodu samochodu?
-

Junior - Berbeć
kger nie wiem jak spadł, po prostu zauważyłem, że przy dolewaniu płynu do spryskiwacza, że nie pracuje mi ten drugi wentylator. Zgasiłem silnik i zobaczyłem sobie ten pasek i go wyjąłem z wentylatora. Normalne, że jak spadł to już nie założę go s powrotem tylko kupię nowy. Moje pytanie brzmiało jak go założyć bez rozbierania przodu a nie czy się przypadkiem rozciągnął i spadł.
-

Junior - Berbeć
Junior, złap za pasek i przekręć nim jeśli zobaczysz pęknięcia to kup nowy i masz spokój, nie wiem jak jest u ciebie ale zobacz jak masz przykręcony ten stelaż na wentylatory jeśli jest przykręcany do chłodnic to wykręć i wstaw pasek a jeśli nie to rozbieramy przód
-

marcinkoz2910 - Members
Jeśli dałeś rady wyjąć mimo że nie jest zerwany to logiczne że założysz bez rozbierania czegokolwiek. Bierz do sklepu stary na wzór, są 2 lub 3 rozmiary i w wielu sklepach tego paseczka nie umieją dobrać po katalogu.
- pablomed
- Members
Witam, chciałem się dołączyć pod ten temat gdyż mi też spada ten pasek co założe to spada a mam nowy ten pasek czyżby mi sprzedali za długi jaki powinien być wymiar jego ja jak go mierzyłem to wyszło mi 42 cm, próbowałem już na różne sposoby żeby pozostawał tam ale zawsze klapa.
Dzięki
Dzięki
MK3 1,9 TDI 90 KM
-

parol - Czytacz
parol, pisałem wcześniej że sa problemy z doborem w sklepach, katalog ETKA tez nie pozwoli dobrac go pod konkretny model. Obejrzyj dokładnie czy kóóka pasowe pod ten pasek sa całe jeśli tak dopiero wówczas szukaj innego paska.
- pablomed
- Members
witam. mialem podobny problem, tzn, nie mialem tego paseczka wogole.. wymiary paska przewaznie wystepujacego to: 4,68 x 800 mm koszt okolo 20zl. Probowalem go zalozyc bez rozbierania przodu ale niestety nie poradzilem sobie dlatego tez wzialem sie za rozbieranie.. dokopalem sie do chlodnic i popuscilem je gdyz pasek nie miescil sie miedzy chlodnica a tym kolkiem na ktorym powinien sie pasek znajdowac no i jakos zalozylem... pozdrawiam
moje wozidlo: http://www.golf3.pl/topics2/mk3-gti-8v- ... 607#108911
-

TOmeck - Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy