Moderator: Moderator
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Ogrzewanie ,zasłanianie chłodnicy
Witam,trochę nietypowy post ,czy jest sens zasłaniać chłodnicę czy nie?,bo jak zimno ,to i tak termek wyłaczy duży obieg i silnik się nieprzegrzeje
- kali
- Czytacz
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
ja u siebie zasłoniłem ale to raczej nic nie da bo nagrzewa się tak samo jak przed zasłonięciem i dużej różnicy nie widać może tylko tyle daje że to zimne powietrze nie przechodzi do komory silnika ale to raczej nie pomoże w szybszym nagrzaniu się no bo jak mówisz termostat i tak się nie otworzy więc tylko w małym obiegu płyn się grzeje
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
wg mnie pomoże trochę, robiłem tak w dieslu, jak do pracy dojeżdzałem 4km-5km, chętnie bym się przesiadł w autobus na takii odcinek ale busa brak
napewno coś pomoże bo pęd mroźnego powietrza nir będzie wpadał i ochładzał silnika
ale są różne zdania na ten temat
zaszkodzic nie zaszkodzi napewnno
tylko zrób to tak żeby lipy nie było
napewno coś pomoże bo pęd mroźnego powietrza nir będzie wpadał i ochładzał silnika
ale są różne zdania na ten temat
zaszkodzic nie zaszkodzi napewnno
tylko zrób to tak żeby lipy nie było
-

jacekPlacekkk - Gaduła
kali napisał(a):Jak widzę zdania podzielone,poczekam na inne opinie
i takie będą, poruszuałem ten temat kiedyś, zasłoń chłodnicę i sam sie przekonasz, roboty 10 minut, a jak nic nie da to wywalisz "osłone" zepsuć nic nie zepsujesz
-

jacekPlacekkk - Gaduła
ja włożyłem pod atrapę kawałek kartonu ale wyglądało to ciulowato i pomalowałem czarną farbą i nic nie widać praktycznie.tylko zrób to tak żeby lipy nie było
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
rogal133 napisał(a):ja włożyłem pod atrapę kawałek kartonu ale wyglądało to ciulowato i pomalowałem czarną farbą i nic nie widać praktycznie.
ja znalazłem czarny karton, zafoliowanny, docinałem już plastik czarny, no bo karton może dostać wilgocii i będzie brzydko pachnieć

-

jacekPlacekkk - Gaduła
jak narazie to mu nie grozi na dworzu jest -15 stopni to wilgoci nie dostanie raczejjacekPlacekkk napisał(a):no bo karton może dostać wilgocii i będzie brzydko pachnieć
-

rogal133 - Badacz tematu
zaslanianie wlotu chlodnicy to jest stara metoda starych kierowców
w starych autach tak robili ich wlasciciele np. fiatach ,ladach,skodach itp.
w starych autach tak robili ich wlasciciele np. fiatach ,ladach,skodach itp.-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja też chyba zasłonie kawałek chłodnicy bo do pracy mam 15 KM i samochód nie chce sie grzać zabardzo mam 80 stopni
a wąż dolny od chłodnicy zimny chyba dogrzać sie nie może wydaje mi sie ze to przez instalacje LPG bo na benzynie znacznie szybciej sie nagrzewał 
a wąż dolny od chłodnicy zimny chyba dogrzać sie nie może wydaje mi sie ze to przez instalacje LPG bo na benzynie znacznie szybciej sie nagrzewał 
- PabloSBT
- Members
do Pablo jeśli chodzi o ogrzewanie to idzie z małego obiegu ,wymień termostat temp. powinna być ok. 90*C, pewnie nie masz od spodu silnika osłony,ta osłona powinna być ,przy dużych mrozach możesz nie dogrzać silnika
- kali
- Czytacz
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy