Panowie mam kilka pytań dotyczących nagrzewnicy. Podejrzewam u siebie , że jest nieszczelna.
Wczoraj cały dzień stało auto na parkingu , dziś z samego rana ładnie świeci słoneczko , poszedłem po coś do schowka , uciadłem na miejscu pasażera , a szyba czołowa mokra tylko po prawej stronie.... ja nie jeździłem więc skąd ta para się wzięła ? i teraz pytania.
Ucieka mi płyn chłodniczy , jakieś 200 ml na 200 km. dolewałem ostatnio.
1.Czy jest możliwość , że płyn ucieka z nagrzewnicy nie powodując znaków czyli , że dywaniki są suche bo u mnie tak jest ?
2. Jaki jest mniej więcej koszt wymiany nagrzewnicy (sam nie dam rady rozebrać wszystkiego) ?
3. Czy rozszczelniona nagrzewnica poci się tylko wtedy kiedy samochód jeździ w łączonym ogrzewaniem?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
IntruZZ,
ad1 raczej nie ale życie uczy, że bywa różnie.
ad2 sama nagrzewnica około 50 pln a z wymianą to różnie krzyczą średnio 200 pln, ale proponuje ci się wziąć za to samemu zaoszczędzisz kasę i przy okazji nauczysz się czegoś nowego.
A tu masz fotoporade z innego forum jak wymienić nagrzewnice
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=290954
Ja jak zmieniałem nagrzewnice to sam korzystałem z tej porady. Robiłem to po raz pierwszy i to w zimie i poszło całkiem sprawnie.
ad3 obieg płynu jest zawsze jak odpalisz auto (tzw. mały obieg) nie ważne czy na panelu dasz ciepłe powietrze, czy zimne
ad1 raczej nie ale życie uczy, że bywa różnie.
ad2 sama nagrzewnica około 50 pln a z wymianą to różnie krzyczą średnio 200 pln, ale proponuje ci się wziąć za to samemu zaoszczędzisz kasę i przy okazji nauczysz się czegoś nowego.
A tu masz fotoporade z innego forum jak wymienić nagrzewnice
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=290954
Ja jak zmieniałem nagrzewnice to sam korzystałem z tej porady. Robiłem to po raz pierwszy i to w zimie i poszło całkiem sprawnie.
ad3 obieg płynu jest zawsze jak odpalisz auto (tzw. mały obieg) nie ważne czy na panelu dasz ciepłe powietrze, czy zimne
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja dzisiaj rano jechałem do roboty normalnie, wszystko cacy
wychodzę po 22, wsiadam, nosz kurna, szyba zaparowana jakimś tłustym badziewiem, pierwszy raz w życiu taka akcja
wyjeżdżam, coś przyszumiało po kilkudziesięciu metrach i nagle zajebisty zapach płynu chłodniczego wszędzie. Pit stop na parkingu, pod maską czysto, za to w środku płyn zaczął się lać nawiewem na nogi
także figo fago znowu romans z narzędziami 
wychodzę po 22, wsiadam, nosz kurna, szyba zaparowana jakimś tłustym badziewiem, pierwszy raz w życiu taka akcja
wyjeżdżam, coś przyszumiało po kilkudziesięciu metrach i nagle zajebisty zapach płynu chłodniczego wszędzie. Pit stop na parkingu, pod maską czysto, za to w środku płyn zaczął się lać nawiewem na nogi
także figo fago znowu romans z narzędziami 
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Opik, Mi tyle krzyknął mechanik po znajomości i to była cena bez nagrzewnicy czyli całość 250 pln nagrzewnica + robocizna.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
łukasz1983, no mój znajomy który jest mechanikiem zrobi mi to za 2 stówy. Wiele rzeczy robił, wiem że ogarnia temat i nie będzie tego robił przez cały dzień tylko kilka godzin akurat jak będę w pracy. Temperatura nas nie rozpieszcza, dlatego wolę żeby on to zrobił u siebie w warsztacie. Przynajmniej wszystko będzie porządnie zrobione i nie zostaną mi śrubki
z innej beczki, dziś Żbik musiał powrócić do domu, przy pomocy zakupionego jakiś rok temu węża zamknąłem obieg z pominięciem nagrzewnicy. MFA na temp. oleju i poszli. Odpukać - wszystko w normie (poza grzaniem
)
z innej beczki, dziś Żbik musiał powrócić do domu, przy pomocy zakupionego jakiś rok temu węża zamknąłem obieg z pominięciem nagrzewnicy. MFA na temp. oleju i poszli. Odpukać - wszystko w normie (poza grzaniem
)-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy