Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Klimatronik Pytanie
Witam posiadam klimatronik z pzyciskiem OFF i pytanie to przy jakiej temperaturze niewlanczaja sie wentylatory bo u mnie jest to przy 2stopniach a jak powino byc czy to jest ok.
-

mario777 - Czytacz
kupiłem golfa z climatronikiem takiego z przyciskiem auto i off , moje pytanie brzmi:
1. jak włącza się klimę ? nie widze żadnego przycisku "śnieżek" czy coś , jak sprawdzić czy sprężarka działa ? czy ona caly czas pracuje ?
2.I w nawiewie mi cos brzęczy , czytalem ze jakis =czujnik z wentylatorkiem , gdzie on jest co zrobić żeby nie brzęczał ?
3.I obojętnie jaką temperaturę ustawię i kliknę auto to wentylator zawsze spada na 3 bieg to trochę dziwne , czy w mk3 tak jest ?
1. jak włącza się klimę ? nie widze żadnego przycisku "śnieżek" czy coś , jak sprawdzić czy sprężarka działa ? czy ona caly czas pracuje ?
2.I w nawiewie mi cos brzęczy , czytalem ze jakis =czujnik z wentylatorkiem , gdzie on jest co zrobić żeby nie brzęczał ?
3.I obojętnie jaką temperaturę ustawię i kliknę auto to wentylator zawsze spada na 3 bieg to trochę dziwne , czy w mk3 tak jest ?
- dero686
- Czytacz
1. klime wlacza sie przyciskiem auto, jak jest cieplo to wlaczy sie sprezarka i widac to glownie po delikatnym skoku obrotow jak auto jest na biegu jalowym.
2.mi tez dziadostwo brzeczy, sam chetnie bym wyciszyl, w pasacie praktycznie tego nie slysze.
3. jak klikniesz na auto to climatronik niby sam sobie dobiera optymalne parametry i ustawia jak chce.
2.mi tez dziadostwo brzeczy, sam chetnie bym wyciszyl, w pasacie praktycznie tego nie slysze.
3. jak klikniesz na auto to climatronik niby sam sobie dobiera optymalne parametry i ustawia jak chce.
-

murgen - Gaduła
Klimatronik Pytanie
Kolego u mnie tez tak jest a jak chcesz wlaczyc klime na chlodzenie to temp na minimum 

-

mario777 - Czytacz
murgen napisał(a):3. jak klikniesz na auto to climatronik niby sam sobie dobiera optymalne parametry i ustawia jak chce.
Można dodać że tak się dzieje, ponieważ powinieneś mieć czujnik nasłonecznienia na środku deski, całkiem z przodu prawie pod szybą
pzdrR.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
a jak na przykład latem włącze sobie 18stopni to klima będzie cały czas chodzić ?
przykładowo będę sobie jechał w słoneczny dzień z otwartymi szybami czy szyberdachem i chcę żeby tylko po nogach wiało sobie powietrze z nawiewu ale bez właczania klimy bo to bez sensu żeby chodziła sprężarka (większe spalanie) a itak wwiewa ciepłe powietrze przez szyby... da sie jeździć z nawiewem na minimum (czyli powietrze takiej temp jak na zewnątrz) ? czy automatycznie właczy się sprężarka klimy ?
coś z tym brzęczkiem w nawiewie idzie zrobić ? gdzie on się znajduje ?
przykładowo będę sobie jechał w słoneczny dzień z otwartymi szybami czy szyberdachem i chcę żeby tylko po nogach wiało sobie powietrze z nawiewu ale bez właczania klimy bo to bez sensu żeby chodziła sprężarka (większe spalanie) a itak wwiewa ciepłe powietrze przez szyby... da sie jeździć z nawiewem na minimum (czyli powietrze takiej temp jak na zewnątrz) ? czy automatycznie właczy się sprężarka klimy ?
coś z tym brzęczkiem w nawiewie idzie zrobić ? gdzie on się znajduje ?
- dero686
- Czytacz
Dajesz auto i najnizsza temp czyli na wyswietlaczu LO i ci klima caly czas chodzi, klikasz econ i wylancza sie sprezarka, ot cala filozofia.
-

murgen - Gaduła
jak nacisnę off to się wylacza wszystko nawiewy i nic się nie dzieje mozesz sie udusic w aucie
niewiem jak zimą sprawdzić czy sprężarka klimy daje i czy latem też będzie na okrąglo dawać ? to bez senzu duże spalanie nawet jak jest dość zimno ok 18stopni otwarte okna a klima daje.... moze i teraz chodzi jak mam spalanie 19l gazu..
tak więc pytania:
1. jak włacza się klimę i wyłacza ją ? to trchę glupie że niema przycisku "śnieżek" co wlacza i wyłacza kiedy chcesz (tak jest w większosci nowszych climatroniców)
2. i do czego jest malutki okrągly przycisk który znajduje się miedzy przyciskiem "na nogi" a "niebieski kwadracik zimniej" ?
niewiem jak zimą sprawdzić czy sprężarka klimy daje i czy latem też będzie na okrąglo dawać ? to bez senzu duże spalanie nawet jak jest dość zimno ok 18stopni otwarte okna a klima daje.... moze i teraz chodzi jak mam spalanie 19l gazu..
tak więc pytania:
1. jak włacza się klimę i wyłacza ją ? to trchę glupie że niema przycisku "śnieżek" co wlacza i wyłacza kiedy chcesz (tak jest w większosci nowszych climatroniców)
2. i do czego jest malutki okrągly przycisk który znajduje się miedzy przyciskiem "na nogi" a "niebieski kwadracik zimniej" ?
- dero686
- Czytacz
mogę się mylić bo nie mam climatronicu u siebie ale:
są dwie wersje w golfach:
1. z guzikami ON/OFF
2. z guzikami ECON/AUTO
pierwsza jest gorsza, ponieważ nie ma możliwości wyłączenia klimatyzacji i używania samego nawiewu, czyli albo klima włączona, albo wszytko wyłączone
druga opcja - lepsza ma opcję AUTO czyli klima oraz ECON czyli same nawiewy bez klimy
można przerobić klimę jedną na drugą, trzeba kupić inny panel i wymienić wiązkę pod deską (tyle się doczytałem)
są dwie wersje w golfach:
1. z guzikami ON/OFF
2. z guzikami ECON/AUTO
pierwsza jest gorsza, ponieważ nie ma możliwości wyłączenia klimatyzacji i używania samego nawiewu, czyli albo klima włączona, albo wszytko wyłączone
druga opcja - lepsza ma opcję AUTO czyli klima oraz ECON czyli same nawiewy bez klimy
można przerobić klimę jedną na drugą, trzeba kupić inny panel i wymienić wiązkę pod deską (tyle się doczytałem)
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy