Klima Zimą

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Klima Zimą

Postprzez radomiak » 10 sie 2011, o 21:45

mam takie pytanie klima w naszych autach dziala do temperatury 3stopni C ponizej sie nie zalacza i teraz moje pytanie czy idzie jakos oszukac wymontowac ten czujnik i czy zrobienie klimy tak aby dzialala w minusowej tem jest mozliwe??? no i powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik temperatury co odpowiada za zaloczenie sie kilimy wytlumaczcie to jakos lopatologicznie. dane to silnik 1,9TDI klima manualna.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Avatar użytkownika
radomiak
Gaduła
 
Posty: 464
Dołączył(a): 11 paź 2008, o 12:10
Lokalizacja: KOŁOBRZEG

Klima Zimą

 

Postprzez K@mil » 10 sie 2011, o 21:53

radomiak napisał(a):mam takie pytanie klima w naszych autach dziala do temperatury 3stopni C ponizej sie nie zalacza i teraz moje pytanie czy idzie jakos oszukac wymontowac ten czujnik i czy zrobienie klimy tak aby dzialala w minusowej tem jest mozliwe??? no i powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik temperatury co odpowiada za zaloczenie sie kilimy wytlumaczcie to jakos lopatologicznie. dane to silnik 1,9TDI klima manualna.


Czujnik jest pod przednimi blendami kierowcy (kierunki,halogeny) w tej czarnej kratce (jest on od temperatury zewnetrznej i klima czerpie z niego info jaka jest temp)
Ostatnio edytowano 11 sie 2011, o 14:18 przez K@mil, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez radomiak » 11 sie 2011, o 08:11

K@mil napisał(a):(jest on od temperatury wew. i klima czepie z niego info jaka jest temp)


nie chce sie czepiac ale to chyba powinno byc tem zewnętrzna tak to ja rozumiem
a co jesli odepne ten czujnik polacze kable od niego czy wtedy klima na minusie bedzie dzialac i czy takie rozwiazanie jest bezpieczne dla ukladu idzie tak zrobic zebym mial klime zima i nie zaszkodzil taka przerubka????? acha i jeszcze jedno bo wiem ze na danych z tego czujnika opiera sie komputer dopasowuje dawke czy jakos tak i czy on mi nie oszaleje jak zrobie taki myk????
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Avatar użytkownika
radomiak
Gaduła
 
Posty: 464
Dołączył(a): 11 paź 2008, o 12:10
Lokalizacja: KOŁOBRZEG

Postprzez K@mil » 11 sie 2011, o 14:18

radomiak napisał(a):nie chce sie czepiac ale to chyba powinno byc tem zewnętrzna


tak mój błąd :) temp zewnetrzna
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez pablomed » 12 sie 2011, o 12:14

radomiak napisał(a):a co jesli odepne ten czujnik polacze kable
nie jestem pewien ale czujnik to zapewne zwiększa opór przy spadku temp a nie zwiększa, więc może wypiąc ale bez łączenia kabli. Gdziec czytałem że jednak przy przekroczeniu pewnej temperatury " w dół" nie powinno się klimy włączać, moze pod takim hasłem poszukasz jeszcze w necie.
W klimie manualnej czujnik ma za zadanie tylko nie dopuścić do włączenia klimy poniżej 5 stopni, nic innego nie robi w sensie sterowania mocą klimy .
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie


- - - firma sprzątająca



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość