Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kilka ważnych pytań dotyczących klimy.
Mam kilka pytań bo musiałem kupić używany kompresor klimatyzacji bo mój już do niczego się nie nadawał i nie wiem czy wymienić w nim olej, jeśli tak to ile go nalać? I czy mogę na razie jeździć bez nabijania i czyszczenia całego układu klimy, czy jest to bezpieczne i czy nic się nie zepsuje?
- Seboo
- Czytacz
1. w kompresorze nie ma oleju
2. możesz jeździć bez nabijania, ale nie możesz uruchomić wtedy klimy bo zniszczysz kompresor (zalecane jest nabić jak najszybciej)
2. możesz jeździć bez nabijania, ale nie możesz uruchomić wtedy klimy bo zniszczysz kompresor (zalecane jest nabić jak najszybciej)
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

Stachu_76 - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2.0
Olej jest dodawany do czynnika chłodzącego, dlatego w okresie zimowym jak tylko sie da trzeba włączać klime zeby sprężarka sie przesmarowała.
-

murgen - Gaduła
po wytworzeniu próżni i nie wskazane trzymać rozszczelniony układ klimymurgen napisał(a):Olej jest dodawany do czynnika chłodzącego
-

Stachu_76 - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2.0
Seboo, jak nie wierzysz to sobie rozbierz tą sprężarkę i poszukaj oleju 

Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
W układzie jest olej pod postacią emulsji który krąży w układzie i go smaruje i uszczelnienia -chroni przed korozją . dodaje się go przy serwisie klimatyzacji kiedy część jest Odsysana przez maszynę i podawany jest nowy świeży olej w odpowiedniej ilości przy wymianie poszczególnych elementów układu klimatyzacji trzeba obliczyć ilość oleju który w nim pozostaje i wtloczyc nowy. przy wymianie kompresora używanego wylej z niego to co się da i Wlej tam ze 30cm3 pokrec nim dobrze i zakładaj potem napełniania i wszystko w tym temacie. pozdró
- marbino88
- Berbeć
Re: Kilka ważnych pytań dotyczących klimy.
Seboo napisał(a):Mam kilka pytań bo musiałem kupić używany kompresor klimatyzacji bo mój już do niczego się nie nadawał i nie wiem czy wymienić w nim olej, jeśli tak to ile go nalać? I czy mogę na razie jeździć bez nabijania i czyszczenia całego układu klimy, czy jest to bezpieczne i czy nic się nie zepsuje?
Witam
Same bzdury tu niestety wyczytałeś.
Po kolei :
Zepsułeś kompresor to znaczy że się zatarł i musisz przedmuchać rozpuszczalnikiem nitro (ok 10 do 15 litrów) i mocnym kompresorem cały układ ;
- zdjąć chłodnicę klimy
- zdjąć przewody aż z zaworem rozprężnym
i każdy element czyścić osobno
- skraplacz (wewnątrz autka) czyścisz podłączając się do 2 rurek za zaworem rozprężnym
Wywalić filtr osuszacz i kupić nowy (czujnik można przełożyć).
Kupiłeś używany kompresor - błąd - trzeba było nowy za 770 zł...
Ale jest (niby dobry) to na korpusie jest śrubka i tędy wylej cały olej.
W nowym jest 140 ml a w używce nie wiesz więc wywal całość !
Potem wlej z powrotem, ale nowy specjalny olej, 130 ml i od przodu zakręć kluczem na ośce kompresora 10 razy zgodnie ze wskazówkami zegarka.
I teraz składamy dokładnie, tak żeby oringi ładnie się spasowały ;
wypłukane i przedmuchane przewody, kompresor, chłodnicę ale na samym końcu filtr osuszacz (on szybko wchłania wilgoć z powietrza - takie jego zadanie).
Zawór rozprężny też bym wstawił nowy bo czasem ''po przejściach'' nie chce odpalić...
Teraz robimy próbę ciśnienia azotem (+- 16 atm) - minimum 5 godzin a lepiej 24.
Potem nabijamy klimę ; 850 ml czynnika i 30 ml oleju.
Każde inne działanie nie ma sensu.
Klima nie odpali lub szybko padnie.
Pozdrawiam
- Smolak
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy