Witam.
Mam niedziałającą klimę od dłuższego czasu (m.in. brak parownika, przewodów) i nie mam zamiaru inwestować w naprawę, bo są ważniejsze rzeczy. Niestety jednak łożysko sprężarki już szumi (łagodnie rzecz ujmując) i woła o wymianę. Pierwsze o czym pomyślałem to pozbycie się sprężarki, lecz w ABFie nie jest to takie proste. Na jednym pasku jest alternator i sprężarka + napinacz. Wyrzucając sprężarkę i wkładając krótszy pasek będzie kolizja z pompą wody (chodzi na jednym pasku z pompą wspomagania.
Może ktoś przerabiał coś takiego... a może ktoś ma ABFa bez klimy, zastanawiam się jak to jest rozwiązane w silniku bez klimy.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Demontaż sprężarki klimy ABF
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
Czyli masz identyczne połączenia jak u mnie.... :
Poniżej foto bez sprezarki.
Zmiana pasków oraz koła od pompy wodnej może by zdała egzamin ?
Są to moje domysły.. Bo nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w innych silnikach.
Jesli sie myle to mnie poprawcie.

Poniżej foto bez sprezarki.
Zmiana pasków oraz koła od pompy wodnej może by zdała egzamin ?
Są to moje domysły.. Bo nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w innych silnikach.
Jesli sie myle to mnie poprawcie.

Mój golfik
-

slawek5t - Members
jedno jest pewne trzeba zmienic kolo pasowe od pompy wody ba te z silnikow 1.8 . 2.0 bez klimy. Do tego mozna ale chyba nie trzeba mocowanie alternatora z 1.8 lub 2.0 8v i krotki pasek (trzeba to sprawdzic). Nie robilem tego sam ale z moich obserwacji tak wlasnie powinno sie to rozwiazac. W silnikach 1.8 i 2.0 pompy cieczy sa takie same do tego mocowania w bloku na lapy kompresora i alternatora tez sa identyczne

-

Imper - Members
Jak widać nie jest to takie proste... może jednak najtaniej i najbardziej bezproblemowo wyjdzie zregenerowanie sprężarki... a właściwie wymiana łożyska sprężarki bo jak już pisałem nie przewiduję reaktywacji klimy w autku... może znajdę padniętą sprężarkę taką ze sprawnym łożyskiem.. a może, jak już gdzieś czytałem wstawię zamiast sprężarki drugi alternator... może być nawet niesprawny byle łożysko było OK... może ktoś się orientuje czy jest możliwość instalacji altka na łapie od sprężarki ?
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members
Aby pozbyć się sprężarki, musisz mieć alternator i łapę pod niego bez klimy (pasuje np z 2,0 8V) Do zmiany jest również koło pasowe pompy wody.
Przerabiałem temat u siebie
Przerabiałem temat u siebie
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
Volkswagen Klub Polska #157
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
coraz bardziej skłaniam się raczej ku naprawie łożyska w sprężarce... dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu.
[ Dodano: 2012-04-09, 16:33 ]
Sprawa wyjaśniona, więc proszę o zamknięcie tematu
[ Dodano: 2012-04-09, 16:33 ]
Sprawa wyjaśniona, więc proszę o zamknięcie tematu
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy