mam taki problem, kupilem zimowki (185/65 R14) i dzisiaj pojechalem je zalozyc, kolesie na warsztacie mi odradzili taki profil bo mowili ze jak bedzie bloto posniegowe na oponie to mi moze wyrwac nadkole ?!?! letnie mam przod 185/60 R14, tyl 195/60 R14, stalowki oryginal VW, i co ja mam teraz zrobic ? zakladac takie ?
aha, mowili tez cos ze bede mial przeklamania jesli chodzi o predkosc, wiecej bedzie palic, ze jak chce profil 65 to opony 175/65 R14, no ogolnie tak mnie skolowali ze szybko od nich ucieklem, ehhh
prosze o rade
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Tu masz linka do kalkulatora kół, on ci powie czy masz przekłamanie na + czy na -:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html
Jako rozmiar pierwotny wpisz 175\65\14 bo taki chyba dawała fabryka
A swoja droga to coś dziwny rozmiar tych zimówek wybrałes bo im weższe na zime tym lepiej oczywiscie gdy na drodze lezy snieg. Wydaje mi sie jednak ze chłopcy troszke przesadzają z tym ocieraniem
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html
Jako rozmiar pierwotny wpisz 175\65\14 bo taki chyba dawała fabryka
A swoja droga to coś dziwny rozmiar tych zimówek wybrałes bo im weższe na zime tym lepiej oczywiscie gdy na drodze lezy snieg. Wydaje mi sie jednak ze chłopcy troszke przesadzają z tym ocieraniem

- majk83
- Czytacz
no wiem ze dziwne, to sa uzywki i mi sie trafily w dobrej cenie i dobrym stanie, na nowki mnie nie stac, ale moge je normalnie zalozyc ? nic sie nie stanie ?
odnosnie kalkulatora: co ma wspolnego szerokosc opony z jej srednica ? czemu dla 175/65/14 i 185/65/14 roznica srednicy wynosi 13mm ?!
odnosnie kalkulatora: co ma wspolnego szerokosc opony z jej srednica ? czemu dla 175/65/14 i 185/65/14 roznica srednicy wynosi 13mm ?!
- kuracjusz
- Badacz tematu
http://www.opony.com.pl/encyklopedia/en ... a.asp?ID=1
poczytaj, dowiesz się że te cyfry 65 to nie jest wysokość boczku opony podana w mm, tylko procentowy stosunek wysokości do szerokości opony. Więc szersza opona o takim samym oznaczeniu 65 ma boczek wyższy niż węższa i stąd różnica w średnicy
poczytaj, dowiesz się że te cyfry 65 to nie jest wysokość boczku opony podana w mm, tylko procentowy stosunek wysokości do szerokości opony. Więc szersza opona o takim samym oznaczeniu 65 ma boczek wyższy niż węższa i stąd różnica w średnicy
- pablomed
- Members
- kuracjusz
- Badacz tematu
ja mam jedną zasadę: zakładam takie jak zaleca fabrykamecenas napisał(a):ale powiedz mi jeszcze czy je zakladac ?
Ale jeśli masz okazję, i opony sie zmieszczą w nadkola to zapewne przyzwyczaisz się do wysokich, ale prowadzenie auta się zmieni i wskazania licznika będą zaniżone. A czy nie będą obcierać po obciążeniu auta albo przy skręcaniu nie wiem, może ma ktoś praktyczne doświadczenia z takimi gumami, ja nie mam.
- pablomed
- Members
mecenas, nie panikuj, ja kupiłem ten sam rozmiar 
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
mecenas, mialem dzisiaj zakladać, moze się jeszcze wybiore wieczorkiem 

Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
to daj znac jak przelozysz, zakladasz na oryginalnych felgach VW 14' ?
edit:
zalozylem je dzisiaj, pierwsze oczucia sa takie, ze jest wiekszy komfort jazdy, a co bedzie jak spadnie snieg... oby tez same pozytywy
aha oponki to TIGAR WINTER 1
edit:
zalozylem je dzisiaj, pierwsze oczucia sa takie, ze jest wiekszy komfort jazdy, a co bedzie jak spadnie snieg... oby tez same pozytywy
aha oponki to TIGAR WINTER 1
- kuracjusz
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1