Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zerwana śruba koła
Witam, mam taki problem dziś sprawdzałem dociagniecie kół i zauważyłem że jedna śruba wkole kreci sie w obie strony ale ani nie dociąga ani nie mozna ją wyjąc. Jakieś rady? do wymiany bd tylko piasta czy kupic używaną zwrotnice? Dodam że śruby są nowe mają może 2miesiące
- rs8
- Czytacz
Piasta jest bardzo twarda, prędzej śruba się zjedzie niż piasta. Odkręć wszystkie śruby a tą ostatnią co się kręci próbuj odkręcać i przy okazji odciągaj koło jakbyś je chciał zdjąć, może śruba załapie gwintu i ją wykręcisz.
-

prezesik - Members
rs8 napisał(a):Mam pytanie jaką piaste mam wybrać bo widziałem kilka typów moj golf to 1,8 90km z 96r.
Sa tylko dwa rodzaje na 4 sruby albo 5 ty masz tą na 4 Prezesik dobrze mówi na początek ocena strat bo wymiana piasty wiąże sie z wymianą łożyska a te potrafia być dość drogie
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
rs8 napisał(a):Jako że trzeba powoli zmieniac koła na zimówki to trzeba jakoś odkręcić tą srubę. Moje pytanie, jak ja wyciągnąć wykręcic bo kręcenie kluczem nic nie daje.
A kreci się dość luźno? Spróbuj tak podnieś auto, odkręć pozostałe śruby, ustaw koło tak żeby śruba była najwyżej. Teraz tak nałóż klucz następnie chwyć u góry za oponę i jednocześnie ciągnij do siebie i próbuj wykręcać. Felgą pociągniesz za łeb i przy odrobinie szczęścia może uda się ją wykręcić. Tylko dobrze umocuj auto najlepiej na klocku żeby Ci z lewarka nie spadło.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1