Powitać.
Mam taki problem.
W sobotę chciałem opuścić golfa w dół. Wszystko fajnie: lewa strona opuszczona, ja do prawej a tu zonk. Klucz do antykradzieżówek przeskakuje i nie idzie odkręcić koła. Problem jest taki, że śruby firmy Farad typ Sicustar tak więc nie do odkręcenia bez klucza. Dostępność klucza, jak dowiadywałem się u sprzedawców, jest taka, że trzeba czekać około miesiąca na ściągnięcie klucza z Włoch od producenta, bądź jak inny sprzedawca mi powiedział- jest w stanie w przeciągu tygodnia ale kosz ponad 300 zł.
Co zrobić teraz?? Miał może ktoś śruby tej firmy i podobny problem??
Z góry dziękuję za rady.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Śruby antykradzieżowe
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
jeśli to jest taka z tą okrągłą gwiazdą to dospawaj nakrętkę i odkręć. Potem wyrzuć te śruby do kosza.
Proponuje takie rozwiązanie:
http://allegro.pl/sruby-kol-antykradzie ... 72842.html
http://allegro.pl/sruby-kol-antykradzie ... 72409.html
tutaj nie ma możliwości zniszczenia klucza, a w tych co masz wystarczy, że Ci klucz przeskoczy i możesz go wyrzucić
Proponuje takie rozwiązanie:
http://allegro.pl/sruby-kol-antykradzie ... 72842.html
http://allegro.pl/sruby-kol-antykradzie ... 72409.html
tutaj nie ma możliwości zniszczenia klucza, a w tych co masz wystarczy, że Ci klucz przeskoczy i możesz go wyrzucić

Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom 

-

RAQnio_V - Badacz tematu
Pierwsza propozycja jest dobra, spotkalem sie z tym ostatnio i po kilku sezonach nie było widać oznak zużycia na śrubie jaki i tej wkładce.Druga zresztą to samo.Ostatnio miałem taki podobny przypadek w Peugeocie.Ponad 300 zł sama ta smieszna koncowka, wyszło na to że trzeba było rozwiercić śrubę 

Życie jest za krótkie żeby jeździć litrowym Polo...
- kamilus_1990
- Czytacz
Tylko żeby ich odkręcenie było takie łatwe.
Są dwa problemy: na śrubie jest tuleja która się kręci na śrubie, więc do niej nic nie da przyspawanie- ale to można by jeszcze rozwiązać spawając najpierw samą tuleje do reszty śruby i dopiero potem do tego jakąś nakrętkę.
Ale drugi problem jest taki, że śruby chowają się dość głęboko w felgę i wątpię aby w przestrzeni paru dosłownie milimetrów po bokach udało się komukolwiek przyspawać tam nakrętkę- nie uszkadzając oczywiście felgi.
Napisałem bezpośrednio do producenta. Nie wiem skąd i w jaki sposób znaleźli od kogo kupiłem śruby, bo sprzedawca tych śrub napisał do mnie, że producent chce przysłać mi klucz na koszt sprzedawcy śrub. Sprzedawca nie był informowany ode mnie, że pisałem do producenta, ani producent nie był ode mnie informowany gdzie kupiłem śruby. Przypuszczam, że doszli po numerze klucza, bo w tej firmie każdy klucz ma swój numer, ale czy prowadziliby aż taką archiwizację??
Są dwa problemy: na śrubie jest tuleja która się kręci na śrubie, więc do niej nic nie da przyspawanie- ale to można by jeszcze rozwiązać spawając najpierw samą tuleje do reszty śruby i dopiero potem do tego jakąś nakrętkę.
Ale drugi problem jest taki, że śruby chowają się dość głęboko w felgę i wątpię aby w przestrzeni paru dosłownie milimetrów po bokach udało się komukolwiek przyspawać tam nakrętkę- nie uszkadzając oczywiście felgi.
Napisałem bezpośrednio do producenta. Nie wiem skąd i w jaki sposób znaleźli od kogo kupiłem śruby, bo sprzedawca tych śrub napisał do mnie, że producent chce przysłać mi klucz na koszt sprzedawcy śrub. Sprzedawca nie był informowany ode mnie, że pisałem do producenta, ani producent nie był ode mnie informowany gdzie kupiłem śruby. Przypuszczam, że doszli po numerze klucza, bo w tej firmie każdy klucz ma swój numer, ale czy prowadziliby aż taką archiwizację??
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members
Ostanio kumpel miał tez taki problem jak wymieniał opony przy nowej Bmce kupionej z Niemcowni .. ze byly srubu antykradzieżowe a brak bylo koncówki...
Pan z wulkanizacji kazał pojechac do mechanika... Mechanik wlozył jakąś rurkę pokrecił i sruba sie okreciła...
Pan z wulkanizacji kazał pojechac do mechanika... Mechanik wlozył jakąś rurkę pokrecił i sruba sie okreciła...

-

K@mil - POMOCNIK

To co sie nie da odkrecic , rozwiercic łby poprostu usunąc je , a później usunąć je z piasty i po problemie.Nie ma co panikowac 

Życie jest za krótkie żeby jeździć litrowym Polo...
- kamilus_1990
- Czytacz
Ale pewnie nie było na śrubie tej tulei. U mnie nie opcji, żeby złapać czymś śrubę bo będzie się kręciła tuleja a śruba stoi w miejscu.
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members
• Strona 1 z 1