Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Sciąga na alusach
Jeśli było to przepraszam, Mam mały problem. Zmieniłem wczoraj koła na letnie - 195/50/15. Kupiłem śruby wyważyłem, założyli mi na autko od razu i... podczas jazdy ściąga w lewo, wcześniej na zimowych szedł idealnie prosto. W czym problem? 

-

Lucas - Badacz tematu
Zobacz czy dobrze założyli opony, czy przypadkiem nie na odwrót, chodzi o kierunek toczenia.
A jeżeli nie to sprawdź zbieżność.
-

Mermit87 - Badacz tematu
Sprawdź sobie również czy we wszystkich kołach masz prawidłowe ciśnienie. Czasami w zakładach wulkanizacyjnych pompują jak sami chcą 

[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
Mermit87 napisał(a):Zobacz czy dobrze założyli opony, czy przypadkiem nie na odwrót, chodzi o kierunek toczenia.
Kierunek toczenia jest w porządku, zbieznośc też powinna bo robiłem tuleje niedawno (ze 3, 4 miesiące temu) i ustawiałem zbieżnośc.
[ Dodano: 2009-03-28, 18:20 ]
Repsol napisał(a):Sprawdź sobie również czy we wszystkich kołach masz prawidłowe ciśnienie. Czasami w zakładach wulkanizacyjnych pompują jak sami chcą
Niby po założeniu wyrównywał cisnienie więc powinno być ok. Jeszcze sprawdze jutro.
-

Lucas - Badacz tematu
witaj
ja mam to samo na zimowkach idealnie prosto ustawiona zbierznosc po wymianie amorkow pelna geometria bylo gicior
po zalozeniu alusow z oponami 205/45/16 tez sciaga w lewo ale to wina naszych drog
wg mnie to wina tych rynien po ciezarowkach bo jak asfalt jest idealnie rowny (autostrada A4 za wroclawiem w strone granicy) puszczam kiere i autko jedzie prosto
na zimowkach mogl jechac prosto ale im szersza opona tym bardziej wybiera nierownosci
ja mam to samo na zimowkach idealnie prosto ustawiona zbierznosc po wymianie amorkow pelna geometria bylo gicior
po zalozeniu alusow z oponami 205/45/16 tez sciaga w lewo ale to wina naszych drog
wg mnie to wina tych rynien po ciezarowkach bo jak asfalt jest idealnie rowny (autostrada A4 za wroclawiem w strone granicy) puszczam kiere i autko jedzie prosto
na zimowkach mogl jechac prosto ale im szersza opona tym bardziej wybiera nierownosci
-

strzeliniasty - Members
strzeliniasty sam już nie wiem po tym co napisałes. Pojeżdziłem troche i jest coś takiego ze czasem jak puszcze kierownice na prostej drodze to faktycznie idzie prosto ale jak już ściaga to zawsze w lewo. Może jest tak jak mówisz,a może koła źle wyważone? Co myślisz?
-

Lucas - Badacz tematu
Kolego jezeli masz wszystko ok to wina szerokich opon zmien na 185 na przód i zobacz ze bedzie ok
mam to sao na 195 i kumpel tez, pewnie wiekszosc ludzi z forum to odczuwa. Na prostej drodze jest ok
mam to sao na 195 i kumpel tez, pewnie wiekszosc ludzi z forum to odczuwa. Na prostej drodze jest ok-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
dopisuje sie do klubu, mam to samo 185 idzie prosto , a na 195 juz sciaga a geometria ustawiana w dniu zakladania nowych felg.Nowal napisał(a):Kolego jezeli masz wszystko ok to wina szerokich opon zmien na 185 na przód i zobacz ze bedzie okmam to sao na 195 i kumpel tez, pewnie wiekszosc ludzi z forum to odczuwa. Na prostej drodze jest ok
- seb
POjezdziłem pojezdzilem i doszedłem do wniosku ze trzeba kupic 185/50/15 lub 185/45/15 tylko ze 1 profiku nigdzie nie ma a 45 trudno dostać. Jak szybko jade jest nie rowna droga i hamuje dosc gwałtownie to autem buja na wszystkie strony
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Mam to samo i tak samo mnie to dziwiło na początku. Trzeba się niestety przyzwyczaić. Z 195/50/15 ściąga na boki w zależności w którą stronę droga jest nierówna - czyli w Polsce w każdą;))
Dlatego dla tych, którzy chcą podróżować komfortowo - polecam 14stki i 185/60 - wiadomo, sportowo nie poszalejesz, ale nie będzie głowa bolała podczas jazdy od każdej dziury na naszych drogach...a ominąć wszystkich po prostu się nie da.
A i ściąganie na boki wyeliminujemy:))
Dlatego dla tych, którzy chcą podróżować komfortowo - polecam 14stki i 185/60 - wiadomo, sportowo nie poszalejesz, ale nie będzie głowa bolała podczas jazdy od każdej dziury na naszych drogach...a ominąć wszystkich po prostu się nie da.
A i ściąganie na boki wyeliminujemy:))
- wojtas3
• Strona 1 z 1