Czy ktoś wie jakiej średnicy felgi i opony dobrać na zime aby zestaw był optymalny?
Obecnie mam felgi 14 i opone 185/65/14. Problem jest taki że jest zbyt niskie auto a ja czesto jeżdzę po nie za bardzo odśnieżonych terenach.
Amortyzatory wymieniłem wszytkie 4.
Nie wiem czy zostać przy felgach 14 a dać wyższą opone , tylko jaką?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Rada w doborze felg i opon do zimy
Golf 3,rocznik 96, silnik ADZ, 1,8 Benzyna + Gaz, klima,ABS, wspomaganie kierownicy, elek. szyby, elek. lusterka
- alfa2
- Czytacz
Jeśli zostaniesz przy takich felgach a oponę dasz wyższa to bedziesz miał przekłamanie na predkości. Nie duże ale zawsze troche większe. Wymieniłes 4 amortyzatory i auto na pewno sie usztywniło nieco. Nowy amortyzator to nowy, mniej buja autem. Jedyne co moge sensownego poradzic to skonfrontuj na jakiej wysokosci masz obecnie auto z innym golfem. Może jest u Ciebie problem z uklepanymi spreżynami i auto siedzi te 2 czy 3 cm niżej.
185/65/14 z tym wymiarem opony bym już nie kombinował.
185/65/14 z tym wymiarem opony bym już nie kombinował.
-

Kaldur - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
kurde ale znowu będę musiał kupę roboty odwalić. Z amorami 2 wieczorki z kumplem spędziłem w garażu.
A Co jakby dał oponę 185/75 będzie bardzo bujać?
A Co jakby dał oponę 185/75 będzie bardzo bujać?
Golf 3,rocznik 96, silnik ADZ, 1,8 Benzyna + Gaz, klima,ABS, wspomaganie kierownicy, elek. szyby, elek. lusterka
- alfa2
- Czytacz
No ja mam na zimę 185/60/14 i jest wszystko ok- biorąc pod uwagę że mój golf jest obniżony więc trochę robi za odśnieżarkę. Ale u Ciebie powinno być ok na standardzie. Tak jak pisał Adam.M, spróbuj wymienić jeszcze sprężyny.
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Nadwozie: 5-drzwiowe
z tego co mowisz masz malo miejsca w nadkolach wiec powiekszanie srednicy kola przez wstawianie wiekszej opony moze Ci spowodowac ocieranie kol o nadkola, szczegolnie gdy np zaladujesz tyl albo na zakretach
wymiana sprezyn powinna zalatwic sprawe, u mnie po wymianie amorków podniosl sie minimalnie a dopiero po wstawieniu sprezyn zaczal sterczec az za bardzo
amorki masz nowe? jesli tak to tym bardziej dodaj nowe sprezyny bo teraz amorki przyjmuja wiecej obciazen i szkoda ich
wymiana sprezyn powinna zalatwic sprawe, u mnie po wymianie amorków podniosl sie minimalnie a dopiero po wstawieniu sprezyn zaczal sterczec az za bardzo
amorki masz nowe? jesli tak to tym bardziej dodaj nowe sprezyny bo teraz amorki przyjmuja wiecej obciazen i szkoda ich
- Adam.M
Amorki tak są nowe kupiłem optilala. Co do sprężyn to nie wiem jakie brać i ile to mnie będzie kosztować?
- alfa2
- Czytacz
alfa2, Najgorsze w tym wszystkim jest zdemontowanie amorków zdjecie spreżyn i ponowny montarz. Oczywiście po całej operacji musisz robić geometrię. Myślę, że wymiana spreżyn załatwi sprawe. Osobiście bym pogadał z osobami co zmieniały ostatnio zawieszenie na KIT lub GWINT na forum. Może za niewielkie pieniżąki udało by się wyrwać cos dobrego.
-

Kaldur - Badacz tematu
A jak z tą geometrią? Jak zaznaczymy dobrze na piastach i skecimy to czy aby na pewno powinniśmy ją robić?
[ Dodano: 2010-03-16, 18:17 ]
A i ile centymetrów od nadkola powinien mieć golf 3? Mam na myśli nadkole jego najwyższe miejsce na błotniku do ziemi mierząc centymetrem? Z przodu i z tyłu na równej nawierzchni?
[ Dodano: 2010-03-16, 18:17 ]
A i ile centymetrów od nadkola powinien mieć golf 3? Mam na myśli nadkole jego najwyższe miejsce na błotniku do ziemi mierząc centymetrem? Z przodu i z tyłu na równej nawierzchni?
- alfa2
- Czytacz
ja na zimówkach mam opony 185/55 R15 i jest git, a widziałem juz w trójce opone 185/65 też na 15stkach i się mieści, ale to już za duże koło do tego auta, nieco wyższy profil napewno Ci w niczym nie przeszkodzi, przekłamaniem licznika tak bardzo bym sie nie przejmował, ja po pierwszej zimię jeżdżenia na gwincie przekonałem sie ze to piękna rzecz zarówno w zimie jak i w lecie bo przy najwiekszych śniegach dwa razy kręciłem gwint do góry tej zimy i za każdym razem jeszcze było miejce żeby podnieść...
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
• Strona 1 z 1