Moderator: Moderator
• Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Ale to nie tyczy się do tych felg które mam obecnie na aucie. W obecnych nie ma rantu. Kupiłem inne i o te mi chodzi
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Koledzy mały odkop
Jak się mają wypolerowane ranty i ich lakierowanie?
Pytam, bo poprzedniego lata już miałem dość czyszczenia rantów co tydzień z wżerków od klocków hamulcowych itp. innych baboli.
Obecnie wszystkie felgi przygotowuję do malowania.
Zakupiłem srebrną bazę o grubej granulacji ziarna.
Pierw środek felg przejechałem papierkiem 600, aby zmatowić pod bazę, a rant zacząłem od papieru 1500, potem pojadę 2000, 2500 i 3000.
Teraz pytanie:
Jeżeli przejadę ranty pastą do polerowania metali (taką z allegro), ranty potem odtłuszczę z wosku, który jest zawarty w paście to klar będzie się tego trzymał?
Czy zakończyć pracę na papierze 3000 i tak pozostawić, aby nie tłuścić rantów?
Poprostu ranty chciałem zabezpieczyć klarem, tylko nie chcę za 2 miechy dawać znów do kolegi lakiernika w celu ponownego malowania.
Kolega jest lakiernikiem od 10 lat i wg mnie zrobi to dobrze, ale czy klar na rantach nie będzie się łuszczył?
Podpowiedzcie proszę jak działać dalej.
Pytam, bo poprzedniego lata już miałem dość czyszczenia rantów co tydzień z wżerków od klocków hamulcowych itp. innych baboli.
Obecnie wszystkie felgi przygotowuję do malowania.
Zakupiłem srebrną bazę o grubej granulacji ziarna.
Pierw środek felg przejechałem papierkiem 600, aby zmatowić pod bazę, a rant zacząłem od papieru 1500, potem pojadę 2000, 2500 i 3000.
Teraz pytanie:
Jeżeli przejadę ranty pastą do polerowania metali (taką z allegro), ranty potem odtłuszczę z wosku, który jest zawarty w paście to klar będzie się tego trzymał?
Czy zakończyć pracę na papierze 3000 i tak pozostawić, aby nie tłuścić rantów?
Poprostu ranty chciałem zabezpieczyć klarem, tylko nie chcę za 2 miechy dawać znów do kolegi lakiernika w celu ponownego malowania.
Kolega jest lakiernikiem od 10 lat i wg mnie zrobi to dobrze, ale czy klar na rantach nie będzie się łuszczył?
Podpowiedzcie proszę jak działać dalej.
-

prezesik - Members
prezesik25 napisał(a):Koledzy mały odkop
......
do alu w kazdej postaci czy to polerowane czy nie, klocki i tarcze firmy ATE lub TEXTAR
jedne i frugie to jedna fabryka Ate troche tańsze, a textar uzywa sie do pierwszego montażu.
troche kasy wydać raz i problem pylenia znika.
ps. wyzsza cena nie oznacza że klocki sie nie zużywają, ale efekt najlepsze hamulce jakie mogą być,
textary wytrzymują do 60tysi(zalezy od kierowcy oczywiscie)

- Daniel1886
- Czytacz
A po mojemu to jak polakierujesz polerowany element to juz nie bedzie świecił jak psu jajca, moim zdaniem pomysł słaby, chyba że nie chce Ci sie raz na jakiś czas przelecieć szmatką z pastą polerki 

-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.html
Byłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html
Byłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.html
Obecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.htmlByłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.htmlByłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.htmlObecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html-

pawel1990 - Members
polakierowana polerka nie odda takiego efektu jaki powinien byc ja mialem same ranty w poprzednim mkIII w polerce i zaopatrzony bylem tylko w paste automax i szmatke i to wszystko teraz mam rh cup 2 sztuki sam rant i tez woze ze soba ten zestw + plyn to mycia alufelg i daje rade
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
-

sitek699 - Members
Daniel1886 napisał(a):prezesik25 napisał(a):Koledzy mały odkop
......
do alu w kazdej postaci czy to polerowane czy nie, klocki i tarcze firmy ATE lub TEXTAR
jedne i frugie to jedna fabryka Ate troche tańsze, a textar uzywa sie do pierwszego montażu.
troche kasy wydać raz i problem pylenia znika.
ps. wyzsza cena nie oznacza że klocki sie nie zużywają, ale efekt najlepsze hamulce jakie mogą być,
textary wytrzymują do 60tysi(zalezy od kierowcy oczywiscie)
nie zgodzę się, kupiłem ATE i strasznie pylą, biała fela plus polerowany rant i po tygodniu całe czarne, z czasem oczywiście to znika ale pierwsze 1000km porażka
ATE germany a nie jakieś italy gdzie robią masówkę, podobnież ATE to tylko technologia a produkcja to już na prawdę w dziwnych krajach się robi..
- rastamaniek
- Czytacz