Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
golf 1.6 93r. napisał(a):Ktoś inny sie wypowie na ten temat.
A co chcesz jeszcze wiedzieć? Wszystko zostało wyjaśnione. Jak zależy Ci na bezpieczeństwie osób trzecich i Twoim to szukaj opon, które mają więcej mięsa.
Dla mnie taka opona to szrot i nie założyłbym ich za żadne skarby.
Ostatnio edytowano 8 kwi 2015, o 20:49 przez palio, łącznie edytowano 1 raz
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
golf 1.6 93r., nie mówię ci źle jest jeszcze młody , może jeszcze dużo nie wiesz .
Te opony dla bezpieczeństwa twojego i innych użytkowników się nie nadają do użytkowania . Nie wiadomo ale podczas jazdy strzeli ci opona i lecisz . Także zastanów się bo koledzy dobrze mówią dla twojego bezpieczeństwa .
Te opony dla bezpieczeństwa twojego i innych użytkowników się nie nadają do użytkowania . Nie wiadomo ale podczas jazdy strzeli ci opona i lecisz . Także zastanów się bo koledzy dobrze mówią dla twojego bezpieczeństwa .
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Po samych zdjęciach z boku widać, że opona ma z 10 lat (jest strasznie popękana, na boku opony masz takie cztery cyfry, dwie pierwsze to tydzień, a dwie ostatnie to rok produkcji, chyba że opona z lat 90, to będziesz miał ciąg trzech cyfr gdzie dwie pierwsze to tydzień, a ostatnia to ostatnia liczba z daty roku np. 277 czyli dwudziesty siódmy tydzień 1997 roku ). Zmieniaj je jak najszybciej, bo jeśli dopiero zacząłeś jeździć samochodem, nie masz wyuczonych ruchów i nie zareagujesz w razie zagrożenia. W ogóle to jak już chłopcy pisali. Te opony to prawie slicki, na wodzie będziesz miał marną przyczepność. Pamiętaj, że to opona jest jedyną częścią auta, która łączy je z podłożem. Pamiętaj też, że w rękach trzymasz swoje i innych zdrowie. Przeżyłem już wystrzał opony przy 140 km/h w samochodzie taty i uwierz mi nie polecam. Od tamtego czasu jestem uczulony na punkcie ogumienia. Pamiętaj, lepiej zapobiegać niż leczyć, także zbieraj kasę i kupuj nowy komplet, bo na takich oponach to nie jazda (mimo, że masz złudne wrażenie przyczepności i tego że w ogóle jest wszystko okej). Komplet w w miarę dobrych używek znajdziesz za jakieś trzy stówki jak się trafi.
-

kolopn - Czytacz
To ja moze na koniec dodam , wywal te opony , lub spal gume pod blokiem przynajmniej będziesz miał frajde ^^ i kup używki w stanie bdb idzie dostać za małe pieniadze , według mojej opini temat się wyczerpuje 

-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Niektóre opony z boku przy bieżniku mają takie oznaczenie TWI (6 szt. co 60 stopni).
Tam znajduje się tzw. wskaźnik zużycia opony. Bieżnik jest w tym miejscu o ok. 2 mm płytszy ( albo inaczej - spód bieżnika jest o ok. 2 mm wyżej). Jeśli już w tym miejscu nie można zmierzyć bieżnika - opony na złom
IMHO 2 mm bieżnika to stanowczo za mało
!
Chyba, że będziesz się na nich ścigał po torze - to wtedy zastąpią Ci slicki
Tam znajduje się tzw. wskaźnik zużycia opony. Bieżnik jest w tym miejscu o ok. 2 mm płytszy ( albo inaczej - spód bieżnika jest o ok. 2 mm wyżej). Jeśli już w tym miejscu nie można zmierzyć bieżnika - opony na złom
IMHO 2 mm bieżnika to stanowczo za mało
!
Chyba, że będziesz się na nich ścigał po torze - to wtedy zastąpią Ci slicki

-

Starszy_Pan - Czytacz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.9 ALE
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Witam, temat uwazam za zamkniety poniewaz dzisja kupilem 4szt opon letnik z bieznikiem 4mm. wydaje mi sie ze 4mm to calkiem sporo
- golf 1.6 93r.
- Czytacz