Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Nalot rdzy na felgach
Witam. Po umyciu felg wystarczy ok tydzień czasu, żeby wyglądały znowu tak samo. Przednie felgi aluminiowe ze srebrnych robią się brudne, nalatuje na nie ruda, tylko teraz pytanie czy to leci z klocków czy z tarcz? Jak się tego pozbyć? Zwykły płyn za 8zł tego nie wyczyści. Muszę stosować mocniejszy płyn, który po wyschnięciu na skórze powoduje, że ta skóra schodzi i szczypie.
-

jarolinho - Gaduła
nie wiem czemu ale mam dziwne wrażenie że żaden środek do felg nie służy do psikania sobie po rękach
ba, coś mi świta że nawet na opakowaniach jest stosowna instrukcja dla osób którzy nie potrafią wyobrazić sobie że chemia która bez problemu czyści syf z felg może być szkodliwa dla skóry
z czego to leci nikt nie powie bo nikt nie widzi w jakim stanie masz samochód. Równie dobrze może się ruda z błotników sypać. Klocki raczej pylą na taki grafitowy kolor, więc jeśli już to tarcze. Umyj porządnie felgi, przepoleruj jakąś delikatną pastą lekkościerną, K2, Durchema, cokolwiek i na koniec porządnie nawoskuj felgi, syf nie powinien już tak dawać się we znaki. Ale przy codziennej jeździe normalne że po tygodniu będziesz musiał felgi umyć
ba, coś mi świta że nawet na opakowaniach jest stosowna instrukcja dla osób którzy nie potrafią wyobrazić sobie że chemia która bez problemu czyści syf z felg może być szkodliwa dla skóry
z czego to leci nikt nie powie bo nikt nie widzi w jakim stanie masz samochód. Równie dobrze może się ruda z błotników sypać. Klocki raczej pylą na taki grafitowy kolor, więc jeśli już to tarcze. Umyj porządnie felgi, przepoleruj jakąś delikatną pastą lekkościerną, K2, Durchema, cokolwiek i na koniec porządnie nawoskuj felgi, syf nie powinien już tak dawać się we znaki. Ale przy codziennej jeździe normalne że po tygodniu będziesz musiał felgi umyć

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
to nie żadna nowość że opiłki metalu z klocków i tarcz wbijają się w lakier na alusach ale żeby to rdzewiało do takiego stopnia żeby było widać to nie słyszałem. Co to zapylenia i brudu to raczej normalne że się brudzą. Dałbyś jakąś fotkę bo ciężko mi to sobie wyobrazić.
A i jeszcze jedno waląc ostra chemią po alusach pozbywasz je jakiejkolwiek ochrony. warto po takim myciu nałożyć na nie jakiś wosk.
A i jeszcze jedno waląc ostra chemią po alusach pozbywasz je jakiejkolwiek ochrony. warto po takim myciu nałożyć na nie jakiś wosk.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
jak temu zaradzić? to co pisaliście, umycie, polerka i wosk czy wymiana klocków?
wiadomo, że nie wyeliminuje tego w 100%, ale żeby chociaż to przyhamować..
wiadomo, że nie wyeliminuje tego w 100%, ale żeby chociaż to przyhamować..
-

jarolinho - Gaduła
No tak rozumiem, ale oglądam samochody niektórych to tak szybko się to nie brudzi, dlatego się zastanawiam dlaczego tak bardzo.
-

jarolinho - Gaduła
ja mam "zwykłe" klocki Boscha, hamują świetnie a tak zasranych felg to jeszcze nie miałem. Umyj je porządnie i zrób tak jak pisałem, bo ten brud nie wygląda jakby tam się zbierał tylko od tygodnia
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

deusiwo - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: ADZ
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe