Mam obecnie założone oponki VERDESTINE wielosezonowa 185/60/R14 na alufelgach.
Na zimie chce kupić na przód dwie nowe zimówki a na tył zostawić te wielosezonówki.
Mam pytanie ilu z was jeździ w zimie na alufegach??
Nie wiem czy kupować teraz specjalnie stalówki, zawsze to większy wydatek.
CO się stanie z alufegami w zimie?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

Chudy87 - Czytacz
jezelki felgi w polerce to po zimie beda wygladaly tragicznie... wzery sie porobia i trzeba bedzie duzo sie napracowac zeby w miare wygladaly, a jezeli lakierowane to zawsze jest mozliwe ze lakier zostal dobrze polozony i nic szczegolnego im nie bedzie
wszystko zalezy od powloki lakierniczej i od tego czy bedziesz o nie dbal w zime
wszystko zalezy od powloki lakierniczej i od tego czy bedziesz o nie dbal w zime-

gurtaz - Berbeć
ja bym proponował jednak stalówke załozyc na zime szkoda aluma na zime
Mój VW GOLF 3
moj-golf/by-adek-19-t5645.html
moj-golf/by-adek-19-t5645.html-

Adek19 - Members
ale właśnie co się może stać z alu w zimie?
na przyszły sezon i tak będę chciał kupić alu 15 lub 16
[ Dodano: 2008-10-23, 07:46 ]
gurtaz, alu lakierowane, możesz zobaczyć jakie to są u mnie na stronie gdzie widać zdjęcia
na przyszły sezon i tak będę chciał kupić alu 15 lub 16
[ Dodano: 2008-10-23, 07:46 ]
gurtaz, alu lakierowane, możesz zobaczyć jakie to są u mnie na stronie gdzie widać zdjęcia
-

Chudy87 - Czytacz
Chudy87 piach, sól, rozchlapiony śnieg, błoto to czynniki które mogą źle wpłynąć na aluma
ale jak piszesz ze na przyszły sezon chcesz zmienić to sobie przemyśl czy będziesz chciał je puścić w stanie po zimie czy tez może je zostawić i mieć wersje na zime a na lato kupic inne
decyzja należy do Ciebie
pozdr
ale jak piszesz ze na przyszły sezon chcesz zmienić to sobie przemyśl czy będziesz chciał je puścić w stanie po zimie czy tez może je zostawić i mieć wersje na zime a na lato kupic inne
decyzja należy do Ciebie
pozdr-

łaksiak - Ekspert
-

Chudy87 - Czytacz
małe OT
nie jest to za dobre rozwiązanie, kumpel tak zrobił i przód jak najbardziej trzymał się drogi ale któregoś pięknego dnia na prostej drodze lekko przychamował tzn tylko zdjął nogę z gazu i tył nas wyprzedził ze dwa razy. Dobrze że nic z naprzeciwka nie jechało...teraz już ani jemu ani mi nie szkoda 200zł na oponki do tyłu jak bóg przykazał...tak więc nie kombinuj z felgami tylko zainwestuj we własne bezpieczeństwo
Chudy87 napisał(a):Na zimie chce kupić na przód dwie nowe zimówki a na tył zostawić te wielosezonówki.
nie jest to za dobre rozwiązanie, kumpel tak zrobił i przód jak najbardziej trzymał się drogi ale któregoś pięknego dnia na prostej drodze lekko przychamował tzn tylko zdjął nogę z gazu i tył nas wyprzedził ze dwa razy. Dobrze że nic z naprzeciwka nie jechało...teraz już ani jemu ani mi nie szkoda 200zł na oponki do tyłu jak bóg przykazał...tak więc nie kombinuj z felgami tylko zainwestuj we własne bezpieczeństwo
-

mani51 - Members
mani51,
dwa sezony zimowe jeździłem kadetem z oponami zimowymi na przodzie i z letnimi na tył, wiec wiem jak to jest
dwa sezony zimowe jeździłem kadetem z oponami zimowymi na przodzie i z letnimi na tył, wiec wiem jak to jest
-

Chudy87 - Czytacz
Chudy87 napisał(a):ale właśnie co się może stać z alu w zimie?
ano to się może stać że jak na jakiejś śliskiej nawierzchni ściągnie cię na krawężnik to felga do prostowania...
a poza tym to jak ktoś chce wymienić na zimę tylko 2 opony to bardziej bym radził zmienić tył niż przód
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
czepi, to chyba zalezy od stylu jazdy,
bo jak pisałem juz jezdziłem tylko z dwoma zimowkami, i mi sie lepiej jezdzilo jak byly na przodzie zimowki,
ale pamietajcie ze na tyl bede mial wielosezonow, wiem ze to nie jest to samo co zimowka ale lepiej niz letnia
bo jak pisałem juz jezdziłem tylko z dwoma zimowkami, i mi sie lepiej jezdzilo jak byly na przodzie zimowki,
ale pamietajcie ze na tyl bede mial wielosezonow, wiem ze to nie jest to samo co zimowka ale lepiej niz letnia
-

Chudy87 - Czytacz
Chudy87 napisał(a):dwa sezony zimowe jeździłem kadetem z oponami zimowymi na przodzie i z letnimi na tył, wiec wiem jak to jest
ja też wiem i wolałbym jeżdzić na samych letnich ze świadomością że muszę uważać niż myśleć że dwie opony w czymkolwiek mi pomogą...może tylko przy ruszaniu z miejsca bo napewno nie przy hamowaniu
i tak jak napisał czepi, lepiej założyc je na tył-

mani51 - Members
no widze koledzy że nie jesteście przekonani do mojego pomysłu, ale dziękuje
znam przynajmniej wasze opinie
znam przynajmniej wasze opinie
-

Chudy87 - Czytacz