Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mam pytanie
Mam opony 14- calowe, a chciałbym założyć 15- calowe. Co zyskam, a co stracę na tej zmianie?
- 8jurek8
- Berbeć
adgdpl napisał(a):GOLF III 1.8GT napisał(a):Chyba nie do końca kolego...
no to uzasadnij
miałeś fizyke ? to fizyki nie oszukasz...
To tak samo jakbyś zalozył spodnie z rozporkiem przy kolanach a normalne spodnie, ciekawe w ktorych spodniach szybciej byś się zmeczył, albo inaczej buty wieksze i szersze niż Twój rozmiar
Co do fizyki, temat Opory toczenia
-

K@mil - POMOCNIK

Tak jak kolega wyżej napisał..
jestem tego samego zdania... ale nie ma tragedi.. teraz zadko sie spotyka w mk 3 14' hehe pozdrawiamGOLF III 1.8GT napisał(a):zyskasz wygląd, a stracisz trochę więcej paliwa
VW TEAM PABIANICE
....NISKO I SZEROKO....
....NISKO I SZEROKO....
- Grochu MK3
- Czytacz
Z tym spalaniem to chyba nie do końca, wszystko zależy od tego jaką oponę się dobierze. Jeśli zwiększymy rozmiar z 14" na 15" ale odpowiednio damy mniejszy profil opony, to de facto średnica całego koła będzie taka sama, więc chyba spalanie będzie podobne?
Warunek taki że jeszcze szerokość opony na feldze 15" musi być taka jak w 14", mylę się?
Warunek taki że jeszcze szerokość opony na feldze 15" musi być taka jak w 14", mylę się?
Stowarzyszenie Miłośników Kabrioletów
- Ferguss
- Czytacz
Ferguss napisał(a):Warunek taki że jeszcze szerokość opony na feldze 15" musi być taka jak w 14", mylę się?
I jak to będzie wyglądało?? To już chyba lepiej poświęcić ten litr paliwa dla zyskania wyglądu. Ja zimą miałem 14(nie pamiętam dalej, ale na pewno była węższa od 15) a latem 15/195/50 i zużycie paliwa bez zmian

Ostatnio edytowano 24 sty 2012, o 13:28 przez Gibon, łącznie edytowano 1 raz
-

Gibon - Badacz tematu
14" na feldze wygląda jak balon. 15" niby jest o ten jeden cal większa, więc i ładniej się prezentuje. Różnica w spalaniu jest niewielka, więc można popróbować.
-

PrzemkoXVI - Members