Witam!
Niedawno zakupiłem alufelgi BBS RM012 r15 4x100 i muszę kupić do nich śruby stożkowe. Jakiej długość najlepiej kupić śruby?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jeśli nie masz żadnych dystansów to takiej samej długości jak teraz masz, z tego co pamiętam to musi być minimum 7 pełnych obrotów żeby śruba odpowiednio trzymała 

- Lobus
- Ekspert
Na stalówkach wychodzi 6,5 obroty, tak samo samą alufelgę założyłem i tak samo wyszło.
Z resztą śruby dokręca się kluczem dynamometrycznym, a nie na liczbę obrotów. 
Z resztą śruby dokręca się kluczem dynamometrycznym, a nie na liczbę obrotów. 
-

authority - Czytacz
oho to zabłysnąłeś...authority napisał(a):Z resztą śruby dokręca się kluczem dynamometrycznym, a nie na liczbę obrotów.
Kluczem dynamo się sprawdza siłę dokręcenie, żeby Ci się śruby nie zapiekały albo koło nie odpadło, a śruby dokręcać możesz nawet młotkiem jak lubisz...
A powiedz mi co zrobisz jak dasz dystans 3 cm i skąd będziesz wiedział jaką śrubę masz dać? weźmiesz pierwszą lepszą i przykręcisz kluczem dynamo?? Powodzenia życzę

- Lobus
- Ekspert
Lobus, kluczem dynamometrycznym dokręcasz śruby z odpowiednio ustawionym momentem w golfie jest to np. 110-120Nm, więc nie wiem jak i po co sprawdzać potem kluczem dynamometrycznym moment jak możesz od razu dokręcić śruby na te 110-120Nm.
Na jakiej podstawie sądzisz, że pierwszą lepszą przykręcę? Może jesteś Krzysztofem Jackowskim?
Lobus napisał(a):A powiedz mi co zrobisz jak dasz dystans 3 cm i skąd będziesz wiedział jaką śrubę masz dać? weźmiesz pierwszą lepszą i przykręcisz kluczem dynamo?? Powodzenia życzę
Na jakiej podstawie sądzisz, że pierwszą lepszą przykręcę? Może jesteś Krzysztofem Jackowskim?
-

authority - Czytacz
WTF??
Ty sam sobie zaprzeczasz, kluczem dynamometrycznym owszem dokręca się śruby i wiadomo z różną siła do różnego auta, ale jeśli nie sprawdzisz czy dana śruba wkręca się ręką czyli luźno na te przynajmniej 6 obrotów to tak jak pisałem nawet klucz dynamo Ci nie pomoże!
to nie płot że nie ważna jest długość śruby i to jak czyli ile obrotów się ta śruba wkręca...
Koniec ot z mojej strony.
Ty sam sobie zaprzeczasz, kluczem dynamometrycznym owszem dokręca się śruby i wiadomo z różną siła do różnego auta, ale jeśli nie sprawdzisz czy dana śruba wkręca się ręką czyli luźno na te przynajmniej 6 obrotów to tak jak pisałem nawet klucz dynamo Ci nie pomoże!
to nie płot że nie ważna jest długość śruby i to jak czyli ile obrotów się ta śruba wkręca...
Koniec ot z mojej strony.

- Lobus
- Ekspert
Lobus, albo jesteś ograniczony, albo naprawdę muszę Ci poszczególne kroki montażu koła napisać.
Z resztą to Ty zaprzeczasz sobie pisząc raz, że ,,Kluczem dynamo się sprawdza siłę dokręcenie" a teraz, że ,,kluczem dynamometrycznym owszem dokręca się śruby".
Pozdrawiam i życzę samych dokręconych kół
Temat do zamknięcia.
Z resztą to Ty zaprzeczasz sobie pisząc raz, że ,,Kluczem dynamo się sprawdza siłę dokręcenie" a teraz, że ,,kluczem dynamometrycznym owszem dokręca się śruby".
Pozdrawiam i życzę samych dokręconych kół
Temat do zamknięcia.
-

authority - Czytacz
Wiesz co, przeanalizuj od początku to co ja napisałem a co Ty odpisałeś i może zrozumiesz o czym mowa.. 

- Lobus
- Ekspert
Gratuluję wygrałeś, sprowadziłeś mnie do swego poziomu i pokonałeś muszę uznać twoje zwycięstwo takiego czegoś sam bym nie wymyślił

- Lobus
- Ekspert