Mam golfa 3 1,6 75KM i chce zakupic alufelgi 14" lub 15" tylko slyszalem ze moze mi na 15" wiecej palic. mam w planach albo 15" i opony 195/50 albo na 14" 185/60 poradzcie co zrobic
nie jestem ekspertem w tych sprawach ale u mnie na osiedlu chlop ma felgi 15 i opone szeroka 205, ma tez taki sam silniczek jak Ty i mowi ze auto ciezej sie zbiera a co za tym idzie wiecej pali... nie wiem czy tak jest rzeczywiscie wiec poczekaj na opinie innych
ja mam taki sam silniczek jak Ty i felgi 15 a opone szeroką na 195 i nie nażekam(autko zrywne i dobrze sie trzyma drogi), nawet polecałbym to samo Tobie, no chyba ze wolisz jakieś większe fele.
hehe wiadomo ze im wieksze bedzie mial kola i szersze tym ciezej mu bedzie ale jak zalozysz 15 calowe fele 195 szerokosc i 55 wysokos to bedzie elegancko... wiesz to sie wydaje ze auto sie inaczej zbiera a w rzeczywistosci jest prawie identycznie tylko silnik wykonuje minimlanie ciezsza prace bo ciezej mu sie toczy w koncu 15 montowali seryjnie 195 wiec nie moze miec to zlego wplywu na samochod
jak załozysz opone 205 na 15tke i słabo nabijesz powietrzem to wiadomo autko bedzie sie wolniej zbierac i wiecej palic ale jak załozysz 195 i odpowiednie cisnienie nie bedzie ci palic wiecej