Witam!
Zastanawiam się nad zwiększeniem profilu opony na lato !
Po zimie jest tyle dziur że jazda przypomina tragedię w trzech aktach!
Myślę o oponach 185/70/14
-zawieszenie standard( wszystko nowe)
-benzyna 1,8
-et 34 (chyba ?)
-alu felgi
-99% jeżdżę sam( mam golfika od ponad 3 lat- i tylko dwa razy miałem komplet na pokładzie)
- stare opony to 185/60/14
Czy profil 70 wejdzie -jeździłem przez chwilę innym autem z takim profilem i porostu bajka!
Czy ktoś testował takie zestawienie?
Pozdrawiam Waldek
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

lookasgolf33 - Gaduła
Dużo jeżdżę po bocznych drogach ,gdzie jakość asfaltu jest tragiczna!
Prędkości też żadne max 90 więc "balon" nie będzie przeszkadzał na zakrętach.
Stary już jestem
więc placki odbijają się na moim kręgosłupie!
Golfik świetny -tani w utrzymaniu -prosty w naprawie ,ale coś za coś -komfort jazdy raczej odpowiedni na niemieckie autostrady!
Mogę kupić nowe, tanie vredestein -o profilu 70 ale problem z przymierzeniem czy będą pasować.
Większość wulkanizatorów mówi że i owszem ale ...no właśnie ale.
Miejsca jest dużo pod błotnikiem .
Może ktoś miał takie "balony" i ma jakieś doświadczenie?
Pozd. Waldek
Prędkości też żadne max 90 więc "balon" nie będzie przeszkadzał na zakrętach.
Stary już jestem
więc placki odbijają się na moim kręgosłupie!
Golfik świetny -tani w utrzymaniu -prosty w naprawie ,ale coś za coś -komfort jazdy raczej odpowiedni na niemieckie autostrady!
Mogę kupić nowe, tanie vredestein -o profilu 70 ale problem z przymierzeniem czy będą pasować.
Większość wulkanizatorów mówi że i owszem ale ...no właśnie ale.
Miejsca jest dużo pod błotnikiem .
Może ktoś miał takie "balony" i ma jakieś doświadczenie?
Pozd. Waldek
- cannondale
- Czytacz
ja mam na zime profil 65 wiec duzej roznicy do 70 nie ma, nic nie obciera i normalnie sie jezdzi wiec powinno byc ok, zawias mam ori wersja GT
PS. naszczescie idzie wiosna i mozna zakladac na lato 45:D
PS. naszczescie idzie wiosna i mozna zakladac na lato 45:D
moja furmanka ----->>> http://www.golf3.pl/topics2/gt-zielona- ... vt9198.htm
-

ptaszek87 - Czytacz
cannondale napisał(a):jeździłem przez chwilę innym autem z takim profilem i porostu bajka!
inne auto - inne zawieszenie, wiec to nie dzięki oponie tylko być może nowsze zawieszenie, niestety golf trzeciej generacji nie błyszczy w dzisiejszych czasach jeśli chodzi o jakość zawieszenia
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
A to też był Golfik3 ale na 13/70 - zawieszenie strasznie wytłuczone ,ale mimo to na 70 wygodniej się jechało.!
I niestety tak wyglądało że na 14 i profil 70 będzie mało miejsca!
Fakt Golfik ma cienką zawiechę więc może podniosę sam komfort jazdy -bo jakość jazdy ( jazda po zakrętach itp)pewnie się pogorszy przez ten profil!
I niestety tak wyglądało że na 14 i profil 70 będzie mało miejsca!
Fakt Golfik ma cienką zawiechę więc może podniosę sam komfort jazdy -bo jakość jazdy ( jazda po zakrętach itp)pewnie się pogorszy przez ten profil!
- cannondale
- Czytacz
Ja mam zimówki na 185/65/r14 i wszystko ok a lato aluski 195/60/r15 i czasem przytarło teraz kupiłem na przód 195/50/r15 ciekawe jak będzie latało.
Od czuje cos w konforcie jazdy. 
Od czuje cos w konforcie jazdy. 
-

dadi321vw - Badacz tematu
dadi321vw napisał(a):Ja mam zimówki na 185/65/r14 i wszystko ok a lato aluski 195/60/r15 i czasem przytarło teraz kupiłem na przód 195/50/r15 ciekawe jak będzie latało.Od czuje cos w konforcie jazdy.
a co z przodu ci tarło :d? na tył sobie trzeba było włożyć te 195x50 bo z tyłu są większe obciążenia i przy komplecie osób tył może trzeć jak jest opona balon
do golfa max profil opony może być 65 na 70 się pływa po całej drodze i wogóle źle się prowadzi i przyciera na dołach najlepsze opony na zimę to 185x60 wtedy jakoś się jedzie i nawet ładnie koło wygląda
- PabloSBT
- Members
Zapomniałem dodać ze z tyłu bardziej tarło ale jak był komplet ale tylko jak poważna dziura była a z przodu to bardzo sporadycznie tylko dotykało ale to już musiała być naprawde mega sytłacja. Na tyle mam 195/60/r15 i są jeszcze ok a z przodu łyse już i kupiłem dwie i dam na przód a jak będzie kaska to i na tył wrzuce na 50 i będzie ok.
[ Dodano: 2011-03-17, 19:09 ]
Kupiłem używki na giełdzie w dobrej cenie bieznik ok jedna wybulona.

-

dadi321vw - Badacz tematu
Witam!
Opony zakupiłem -rozmiar 185/70/14 -miejsca jaszcze troszkę zostało !
Zapakowałem 4 osoby i zrobiłem jazdę próbną -bez szaleństw troszkę po dołach i górkach i cisza !
Opony może wyglądają baloniasto ale po dziurach się płynie .
Mam parę ulic testowych(czytaj: więcej łat niż asfaltu) w okolicy i jest duża różnica w komforcie jazdy.Na gładkiej drodze jedzie się normalnie bez żadnych nerwowych ruchów.
Ale to pewnie zasługa mojego emeryckiego stylu jazdy
Pozdrawiam Waldek
Opony zakupiłem -rozmiar 185/70/14 -miejsca jaszcze troszkę zostało !
Zapakowałem 4 osoby i zrobiłem jazdę próbną -bez szaleństw troszkę po dołach i górkach i cisza !
Opony może wyglądają baloniasto ale po dziurach się płynie .
Mam parę ulic testowych(czytaj: więcej łat niż asfaltu) w okolicy i jest duża różnica w komforcie jazdy.Na gładkiej drodze jedzie się normalnie bez żadnych nerwowych ruchów.
Ale to pewnie zasługa mojego emeryckiego stylu jazdy
Pozdrawiam Waldek
- cannondale
- Czytacz
dadi321vw napisał(a):Zapomniałem dodać ze z tyłu bardziej tarło ale jak był komplet ale tylko jak poważna dziura była a z przodu to bardzo sporadycznie tylko dotykało ale to już musiała być naprawde mega sytłacja. Na tyle mam 195/60/r15 i są jeszcze ok a z przodu łyse już i kupiłem dwie i dam na przód a jak będzie kaska to i na tył wrzuce na 50 i będzie ok.![]()
Ja zimowe miałem 195/50 r 15 i dziś włożyłem takei same letnie. nie chce innych opon i wygląda fajnie i tak nawet nie czuć aż tak katastrofalnie tych dziur.
[ Dodano: 2011-03-28, 20:31 ]
dadi321vw napisał(a):Zapomniałem dodać ze z tyłu bardziej tarło ale jak był komplet ale tylko jak poważna dziura była a z przodu to bardzo sporadycznie tylko dotykało ale to już musiała być naprawde mega sytłacja. Na tyle mam 195/60/r15 i są jeszcze ok a z przodu łyse już i kupiłem dwie i dam na przód a jak będzie kaska to i na tył wrzuce na 50 i będzie ok.![]()
Ja zimowe miałem 195/50 r 15 i dziś włożyłem takei same letnie. nie chce innych opon i wygląda fajnie i tak nawet nie czuć aż tak katastrofalnie tych dziur.
a i nie trze ani nie tarło mi nic, mó golf to 5 drzwiowe gt jesli ma to jakeis znaczenie
- kamilus_1990
- Czytacz