Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jaki "naciag"
Witam jak w temacie 7j15 ET35 jaka guma naj żeby zrobić nie przesadny ale ładny naciąg.
-

Taksi - Gaduła
165/45 i masz naciąg bo na 7j to nic innego, za wąskie koło żeby myśleć o naciągu no może 185/45 ale nie będzie naciągu..
- Lobus
- Ekspert
Myślę intensywnie na temat naciągu na lato i mam pytanie... Mam felgi 15'' i szerokie na 8''. Znajomy poleca mi 165/45 na tą felgę. Wszystko ładnie pięknie tylko czy taka opona nie będzie za wąska, nie będę chodził bokiem na zakrętach? Taka szerokość to do seicento
Jak wam się jeździ na takiej szerokości opony?
Jak wam się jeździ na takiej szerokości opony?-

mroova - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
mroova, 165/45 na 8 calach to będzie dobry naciąg ale do jazdy na co dzień to trochę za ekstremalnie moim zdaniem, jak już chcesz naciąg to wrzuć 185/45 też będzie dobrze wyglądać 

- Lobus
- Ekspert
Lobus, najbardziej jestem przekonany na 185/45 właśnie... Co to znaczy "za ekstremalnie"?
Nie mam pojęcia jak się jeździ na czymś takim, to będzie moja 1sza fela z naciągiem i 1sza gleba (gwint czeka już na wiosnę
). Oczywiście auto na co dzień.
Felga wystaje o cały rant poza błotnik... Takie fele brałem bez większego zastanowienia bo była okazja. ET wynosi bodajże 35. Wyglądać będzie miodnie, gorzej z niebieskimi na kontroli
Dlatego też polecono mi większy naciąg, żeby opona nie ocierała o błotnik i nadkole...
Nie mam pojęcia jak się jeździ na czymś takim, to będzie moja 1sza fela z naciągiem i 1sza gleba (gwint czeka już na wiosnę
). Oczywiście auto na co dzień.
Felga wystaje o cały rant poza błotnik... Takie fele brałem bez większego zastanowienia bo była okazja. ET wynosi bodajże 35. Wyglądać będzie miodnie, gorzej z niebieskimi na kontroli
Dlatego też polecono mi większy naciąg, żeby opona nie ocierała o błotnik i nadkole...-

mroova - Czytacz
Pooglądaj sobie na tej stronie różne konfiguracje opon i felg:
http://www.tyrestretch.com/
Ekstremalnie tzn, że rant felgi będzie sporo wystawał, czyli jest ryzyko rozerwania opony co już nie raz miało miejsce.
http://www.tyrestretch.com/
Ekstremalnie tzn, że rant felgi będzie sporo wystawał, czyli jest ryzyko rozerwania opony co już nie raz miało miejsce.
- Lobus
- Ekspert
Tą stronę znam już dość dobrze
Rozumiem... W tym przypadku chodzi ci o rozerwanie poprzez kontakt z błotnikiem na dołkach czy przesadny naciąg (opony w końcu nie są przewidziane na takie traktowanie
) ?
Muszę przymierzyć jakieś oponki 185/45 i pogooglować jeszcze trochę, bo trzeba zobaczyć jak to się spasuje z błotnikami.
Rozumiem... W tym przypadku chodzi ci o rozerwanie poprzez kontakt z błotnikiem na dołkach czy przesadny naciąg (opony w końcu nie są przewidziane na takie traktowanie
) ?
Muszę przymierzyć jakieś oponki 185/45 i pogooglować jeszcze trochę, bo trzeba zobaczyć jak to się spasuje z błotnikami.
-

mroova - Czytacz
Najbardziej chodzi o to, że opona nie pracuje tak jak powinna czyli nie bok a bieżnik najwięcej dostaje i stąd może powstać rozerwanie a czy to wpadnie w dołek czy rant ją zgniecie to już zależy od życia;p
- Lobus
- Ekspert
na 15 calach nie robi się naciągu bo to za mała felga, musiał byś mieć super glebę żeby to jakoś wyglądało
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Dzięki za rady, faktycznie 15stka to mała felga, a jeździć jakoś trzeba po tych naszych "drogach" więc nie ma co szaleć. Gdzieś tam w planach jest air ride, już nawet trochę gratów mam, może uda mi się go w miarę szybko poskładać i wtedy będzie inna bajka
Muszę przymierzyć jakieś opony, włożyć gwint i zobaczyć na własne oczy jak to będzie wyglądało 
Muszę przymierzyć jakieś opony, włożyć gwint i zobaczyć na własne oczy jak to będzie wyglądało 
-

mroova - Czytacz