Witam.
Mam pytanie.. byłem niedawno wymieniać koła na letnie i gość w warsztacie mi powiedział, że mi je przełoży jak testament mu pokażę...powiedział że jak kupie nowe opony to mi założy bez testamentu..
no i właśnie pytanie jak poznać, że guma jest już do kitu...
bo bieżnika tam jest jeszcze ponad 6mm przejechane na nich było moze przez 2 lata ze 60tyś km..
ostatecznie kupię nowe ale juz nie kormorany.. zdecydowałem sie na Yokohamy a.drive..
co Wy na to?
pozdrawiam
Tuńczyk
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dzięki za szybką reakcję...oznaczenia znam.. chodzi mi bardziej o fizyczne sprawdzenie stanu gumy... wizualnie wg mnie sa ok.. a rocznikowo to chyba faktycznie do wymiany słyszałem, że gumy starsze niż 3 lata i tak nalezy wymienić ze względów bezpieczeństwa.. a te się już kwalifikują...45 tydzien 04 .. więc trzeba nowe tak czy siak..
Tyle że gość w warsztacie spojrzał tylko na gumę i wyjechał mi z testamentem.. nawet ich z worka nie wyciągnął...
Tuńczyk
Tyle że gość w warsztacie spojrzał tylko na gumę i wyjechał mi z testamentem.. nawet ich z worka nie wyciągnął...
Tuńczyk
- tuńczyk
- Berbeć
każda opona ma datę produkcji tak zwany dot po roku 2000 jest 4 cyfry przed 3 dwie pierwsze oznaczają tydzień roku następna lub następne dwie rok. Rok ma 52 tyg wiec łatwo policzyć datę prod np dot 3203 oznacza ze opona została wyprudokowana w 32 tyg (początek listopada)2003r dla przypomnienia opona nie powinna być starsza jak 4 lata od daty prod.potem twardnieje i nie spełnia swoich wymogów jak wiadomo w skład gumy wchodzi krzem który właśnie odpowiada za tak zwaną miękkość gumy i przyczepność do podłoża.
żadna praca nie hańbi,ale każda męczy
- andy257
- Czytacz
• Strona 1 z 1