Witam,
mam mały kłopot, a raczej nie wiem jakie felgi założyć do mojego Golfa III. Kupiłem go na zimówkach no i dalej jeżdżę na nich. To są 165/55 r13 a chciałbym założyć większe tylko ajki rozmiar mi polecacie?? Jak my slicie czy 190/50 r15 nie będą za duże?? Czy nie będa obcierały??
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Witam ja mam na swojej 3 kombi zalozone alu 195-50-15 . I nic nie obciera , ani z przodu na max skrecie ani z tylu. Takze polecam , zreszta w pokrewnym temacie jest kalkulator zamiennikow.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
!! Sprzedam mojego golfika
!!!
1994 r
-

renifer24 - Czytacz
ja mam 195/50 15" alumki, z przodu jest spoko ale z tyłu mam amory olejowe i mimo trze założyłem gumy na sprężyny to jak siedzą z tyłu dwie osoby to jak jade szybciej i jest skok na drodze to obciera o nadkola, ale tak to jest w porządku
- baster_m
- Berbeć
Ja mam załozone R15 Golf 3 kombi przy obciązeniu w bagażniku 180kg i jedna osoba na tylnich siedzeniach i po ciągłej jeździe po dzuracj "jakto po polskich drogach " mój słuch nieodnotował żadnego opcierania kuł po nadkolach. pozdro
-

Adam20 - Czytacz
czytajac posty w tym temacie, mam wrazenie ze przyda sie male wytlumaczenie, mianowicie
rozmiary tj 185/60/15 odpowiadaja kolejno:
185- szerokosc gumy
60- profil, wysokosc gumy
15- rozmiar felgi
nastepnie jak jest wiadomo do golfa mk3 poleca sie felgi rozmiar 13,14,15
automatycznie im wiekszy rozmiar felgi tym mniejszy musi byc profil gumy, na upartego naewno daloby rade wrzucic felge 16
ale waznym rozmiarem jest takze szerokosc gumy, z regoly im wieksza felga tym szersza guma, i tu tkwi wiekszosc problemow z ocieraniem, nalezy wiec dokladnie sprawdzac czy wybrany zestaw "da rade" i pamietac, ze samochod bedzie takze zapewne obciazony paroma osobami i jakimis walizami, wtedy troszke siada i wiemy co dalej
pzdr
rozmiary tj 185/60/15 odpowiadaja kolejno:
185- szerokosc gumy
60- profil, wysokosc gumy
15- rozmiar felgi
nastepnie jak jest wiadomo do golfa mk3 poleca sie felgi rozmiar 13,14,15
automatycznie im wiekszy rozmiar felgi tym mniejszy musi byc profil gumy, na upartego naewno daloby rade wrzucic felge 16
ale waznym rozmiarem jest takze szerokosc gumy, z regoly im wieksza felga tym szersza guma, i tu tkwi wiekszosc problemow z ocieraniem, nalezy wiec dokladnie sprawdzac czy wybrany zestaw "da rade" i pamietac, ze samochod bedzie takze zapewne obciazony paroma osobami i jakimis walizami, wtedy troszke siada i wiemy co dalej
pzdr
-

karlito - Czytacz