Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
no tak zimówki są dużo głośniejsze od opon letnich, na prawde głośno huczą przy wyższej prędkości, niewyważone koła powodują drgania i również mogą powodować efekty dźwiękowe niekoniecznie przyjemne dla ucha.. jeśli chodzi o rozmiar on tez ma znaczenie, jeśli jeździles na 14tkach profil opony jest troszeczke inny (chodzi mi o wysokość opony) dlatego przy większych dziurach mozesz słyszeć uderzenia.. 15" to nie kola na polskie drogi (choc pewno wiekszosc forumowiczów sie nie zgodzi) dlatego uważaj na dziury, pozdrawiam
-

white - Berbeć
sluchaj jak ci huczy przy 40 to sprawdz opony bo moga byc wyzabkowane tzn ktos mial amorki wywalone i przy hamowaniu je nierowno zbieralo albo od absu czesto sie zabkuja. ja tak mialem i przy 40 byl huk a powyzej troche przestawal. chyba ze masz nowe opony. zimowki hucza ale bez przesady. napisz jakie masz opony to ci odpowiem bo z tym robilem troche na serwisie
- oizo
wydaje mi sie ze masz racja z tym ze sa wyząbkowane. Nie wiem dokladnie co masz na mysli z tym zabkowaniem ale mysle ze chodzi ze w jednym miejscu bieznik jest wyzszy a w drugim nizszy tzn nierownomiernie zuzyte? dobrze mysle?
- Bandzior
- Czytacz
ja mam zimowki 185/60/15 i nic nie ociera letnie mialem tez 195/60/15 i tez spokoj byl ale kiepsko to wygladalo. 185/65/15 powinno wejsc ale opona oponie nie rowna pamietaj. rozni producenci maja rozne wymiary i moga sie nawet o 5mm roznic. co do tych opon jeszcze jest taka mozliwosc bo niektore uzywki np cale swoje zycie jezdzily na jednej stronie i jednym kole i kord sie tak ustawil ze jak teraz ja przelozyles i kreci sie w drua strone to beda dziwne odglosy. nie kazda opona tak ma ale spotkalem sie z tym dlatego na wulkanizacji sie zaznacza przy wymianie na ktorym kole opona byla i w ktora strone sie do przodu toczyla zeby przy kolejnym zakladnaniu tego nie pomylic.
- oizo