Witam!! Mam problem z felgami do mojego golfika. Nadobyłem felgi od opla 13 calowe i rozstaw śrób pasuje wszystko byloby dobrze gdyby jeszcze wchodziły one na piaste. Nie sprawdzałem czy wchodzą z tyłu bo poddalem sie jush po sprawdzeniu ich z przodu. W założeniu tych felg przeszkadzają tarcze hamulcowe i ich osłonka. Kumpel ma w swoim golfie felgi 13' i oponki 175/70/13 i wchodzą mu ładnie a dlaczego mi nie wchodzą??Co mam zrobic żeby mi weszły? Teraz mam założone alusy 195/50/15 i chciałbym na zime je zmienic a nie mam jak. Czy potrzebne są do tego jakies dystanse nie wiem.Prosze o pomoc....
masz 1.9 TDI to znaczy ze masz z przodu tarcze od GT, czyli troche większe i minimalna felga jaka pasuje to 14". twoj kolega musi miec wersje CL albo GL, 1.4 lub 1.6, tam ją mniejsze tarcze i seryjnie były felgo 13". U mnie też minimalne to 14". GTI ma największe tarcze i tam minimalna felga to 15".
Tak juz dzisiaj sobie odpowiedziałem. Byłem dzisiaj u mechanika i wyjasnił mi ze mam sportowe hamulce wzmacniane i nie wejdzie mi felga 13'. Własnie tak jak mówisz kumpel ma golfa 1.6 benz i ma pewnie te zwykłe dlatego mu pasują.Dzieki pozdr.
araskowalczyk, to nie są sportowe tylko standartowe wentylowane, są jeszcze niewentylowane, i tamte są mniejsze, a "sportowe" to mozna powiedzieć ze są w GTI Tam dopiero sa duze tarcze
DaMek, o ile dobrze wiem to GTD to to samo co Diesel GT czyli tez masz raczej wentylowane i 14" to najmniejsze jakie wejdą. zdejmij koło i sprawdź czy sa wentylowane czy nie. Jeśli tak to minimum 14" jeśli nie, to 13". O ile się nie myle to z tyłu tez masz tarcze, tylko mniejsze.