Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dystanse na tył
Witajcie chciałbym założyć dystanse kół z tyłu do golfa 3, tylko nie wiem jakie? chce by optycznie auto było szersze, z przodu jest dobrze wypełnione miejsce pod błotnikiem (zawieszenie -40) ale z tylu można by to poszerzyć. Koła jakie są to felgi aez 14 6,5 35et 195/60/14 jakie dystanse mogą włożyć na tylne koła? czy nie bedzie problemów z prowadzeniem ? jeśli tył bedzie szerszy niż przód?
-

AndrzejCBR - Berbeć
Wydaje mi się, że optymalny dystans to 25mm - 30mm. A najlepiej jest założyć koło i zmierzyć ile nam brakuje do rantu. Wtedy będziemy mieli 100% pewność jaki dystans dobrać.
To, że tył będzie szerszy to nie znaczy, że będzie się gorzej prowadziło auto.
To, że tył będzie szerszy to nie znaczy, że będzie się gorzej prowadziło auto.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Poproś dwie słusznej budowy osoby żeby siadły z tylu, dwie podobnej do bagażnika, możesz przy okazji wrzucić do niego parę gratów. Zobacz ile brakuje cm do rantu przy takim "maksymalnym" ugięciu i wtedy będziesz wiedział jaki dystans
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dziękuje za wypowiedzi, z tyłu mam dość twardo bo są czerwone sprężyny -40 ale fakt faktem, że trochę się ugina ale nie dużo, czy 20mm na stronę mogę zakładać w ciemno? a 10mm na strone z przodu?. Mam jeszcze pytanie czy kupować z centowaniem czy bez? chyba takie małe typu 10mm nie występuje z centrowaniem?
-

AndrzejCBR - Berbeć
-

palio - Administrator
AndrzejCBR napisał(a):Mam jeszcze pytanie czy kupować z centowaniem czy bez?
Jezeli chcesz 20mm i wiecej to tylko z centrowaniem
AndrzejCBR napisał(a): chyba takie małe typu 10mm nie występuje z centrowaniem?
No teorretycznie centrowanie jest od 20mm, chociaz nie we wszystkich, bo w moich nie mialem ale dorobilem u tokarza
To nie tylko samochód lecz kawałek życia..
moj-golf/golf-iii-1-8-adz-t51854.html
moj-golf/golf-iii-1-8-adz-t51854.html
- suchyvw
- Badacz tematu
palio45 napisał(a):Ja mam takie dystanse
[url=http://fotem.pl/data/8e565bc6ca705634b23f793e0e4a.jpg]Obrazek[/URL]
Są one przykręcane do piasty koła, a felga przykręcana do nich osobnymi śrubami.
Z przodu najważniejsze aby nic nie obcierało przy maksymalnym skręcie.
20mm na tył to w ciemno można zakładać co do przodu to chyba też.
Czyli dystanse maja osobne mocowanie do bedna koła? i na to koło i sruby mocujace koło? czy taki dystans nie wystarczy ułozyć na będnie i zakręcić sruby od koła? swoją drogą mam takie same sruby do alu i do felg na zime przy alusach one miej sie wkrecają i jak dołoże dystansy to bede musiał kupić dłuższe sruby. Myśle o 10mm na strone z przodu a z tyłu 20mm tyle mysle bedzie bez obaw.
-

AndrzejCBR - Berbeć
Tak dokładnie tak.
Tak wyglądają dystanse z przodu
Część otworów jest przelotowa aby je przykręcić do bębna a część otworów jest nagwintowana aby osobno przykręcić do nich felgi.
Oczywiście kolega może zastosować dystanse z rozstawem 4x100 przelotowe i zastosować dłuższe śruby aby przykręcić jednocześnie felgę i dystans jedną śrubą.
Wydaje mi się, że spokojnie można takowe zastosować bez problemów.
Tak wyglądają dystanse z przodu
Część otworów jest przelotowa aby je przykręcić do bębna a część otworów jest nagwintowana aby osobno przykręcić do nich felgi.
Oczywiście kolega może zastosować dystanse z rozstawem 4x100 przelotowe i zastosować dłuższe śruby aby przykręcić jednocześnie felgę i dystans jedną śrubą.
Myśle o 10mm na strone z przodu a z tyłu 20mm tyle mysle bedzie bez obaw.
Wydaje mi się, że spokojnie można takowe zastosować bez problemów.
-

palio - Administrator
Super dziekuje Panowie ze odpowiedzi.
[ Dodano: 2013-04-01, 22:28 ]
Nie chce zakładać nowego tematu a mam jeszcze pytanie, jakiej długości muszę kupić śruby do kół przy założeniu dystansu 20mm? Wiem doliczyć 20mm do oryginalu ale nie wiem ile ma oryginał i nie mogę teraz sprawdzić;/ Jakie sruby kupić? m12x1,5 czy m14x1,5?
[ Dodano: 2013-04-01, 22:28 ]
Nie chce zakładać nowego tematu a mam jeszcze pytanie, jakiej długości muszę kupić śruby do kół przy założeniu dystansu 20mm? Wiem doliczyć 20mm do oryginalu ale nie wiem ile ma oryginał i nie mogę teraz sprawdzić;/ Jakie sruby kupić? m12x1,5 czy m14x1,5?
-

AndrzejCBR - Berbeć
Może Ci się przyda, tu znajdziesz dosyć niedrogie śruby do kół
http://fixmet.pl/index.php?cPath=43_105
http://fixmet.pl/index.php?cPath=43_105
- sympatic
- Berbeć
• Strona 1 z 1