siema
mam takie pytanko bo mnie nurtuje. Jak mam teraz 4x100 a chciałbym założyć felgę 5x112 to dystansem zmieniającym rozstaw mogę to zrobić. Tylko sęk w tym że 1 śruba wtedy nie będzie przykręcona.
Czy ktoś na takim czymś jeździ? Czy tylko kamikaze?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1opcja nawiert na 5x100 i PP
2 opcja dystanse
oba spoosby sa bezpieczne . jak są zrobione profesjonalnie
2 opcja dystanse
oba spoosby sa bezpieczne . jak są zrobione profesjonalnie
-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Ja jeździłem kilka sezonów na takim zestawieniu i żyje moim zdaniem całkiem bezpieczne jeśli sa stalowe do aluminiowych niemam takiego zaufania. Druga sprawa to tak szczerze mówiąc w piastach jest mniej mięsa niż w takich dystansach
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Radi napisał(a):Ja jeździłem kilka sezonów na takim zestawieniu i żyje moim zdaniem całkiem bezpieczne jeśli sa stalowe do aluminiowych niemam takiego zaufania. Druga sprawa to tak szczerze mówiąc w piastach jest mniej mięsa niż w takich dystansach
Jakoś tak nadal mnie to nie przekonuje. Rozpędzanie się do 200/h na takim czymś mogłoby być ryzykowne.
Podjąłem decyzję o swapie na 5x100. Wtedy dystanse będę mógł założyć i będą na 5 śrubek.
- killah
Ja leciałem 180 na aluminiowych gdzie jedno koło miałem przykręcone na 3 szpilki bo mi się gwint przekręcił. To już było lekkie kuszenie losu ale dało rade, nie odczułem przy tym nawet najmniejszych drgań.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Radi napisał(a):Ja leciałem 180 na aluminiowych gdzie jedno koło miałem przykręcone na 3 szpilki bo mi się gwint przekręcił. To już było lekkie kuszenie losu ale dało rade, nie odczułem przy tym nawet najmniejszych drgań.
Ja jednak wolę nie kusić
Także temat chyba wyczerpany ponieważ zbieram flotę na zawiesznie GTI.- killah
z tyłu jak masz tarcze to tylko weź zmień na tarcze z rozstawem 5x100 i sobie nawierć 5x112(m12x1,5) mam u siebie tak zrobione...
a przód dystans na rozstaw minimalny jaki może być to 15mm.....
Nie sztuką jest trzeć dokładką po asfalcie, sztuką jest to robić wahaczem 

-

wydym1 - Badacz tematu
wydym1 napisał(a):z tyłu jak masz tarcze to tylko weź zmień na tarcze z rozstawem 5x100 i sobie nawierć 5x112(m12x1,5) mam u siebie tak zrobione...
[url=http://images65.fotosik.pl/94/6a6726fb847f501am.jpg]Obrazek[/URL]
Siemka,
Aktulnie felgi które mam upatrzone wymagają z przodu 20 mm dystansu a z tyłu to przynajmniej 30
Ale patent świetny
- killah
• Strona 1 z 1