Moderator: Moderator
czaro napisał(a):Nie powinno Ci nic obcierać. A po co taką wysoką oponę chcesz założyć??
Yamato napisał(a):No ale jak dam mniejsza to podobno sie gorzej auto prowadzi(tak mowil mechanik) no i tez auto bedzie wolniejsze;p
Kolego auto będzie jak to mówisz "wolniejsze" na większych (wyższych) kapciach bo większym kołem możesz go troszkę zamulić no i co najważniejsze na takim zestawie licznik będzie przekłamywał in minus. I ciekawe co chłopina miał na myśli, że na mniejszych się gorzej prowadzi. MI na mniejszych (zimowych) 175/70/13 jeździ się bardzo wygodnie w porównaniu do np. 195/50/15 jakie mam na lato. Na tych oczywiście bardziej tłucze na dziurach przez niski profil, za to trzymanie na zakrętach i wygląd dużo lepsze. na 195/65 wyglądu zero a na zakrętach też tak trzymało nie będzie bo profil wysoki i jakieś tam przechyły na oponie się pojawią. Auto nie będzie takie stabilne. strzeliniasty napisał(a):wolniejsze, wiecej bedzie palic, zawieszenie dostanie szybciej po dOOpsku (kola sa ciezsze) gorzej sie prowadzi i wyglada jak koza na pontonie

Yamato napisał(a):Czyli im wieksza opona tym gorzej sie prowadzi?
Yamato napisał(a):I czy lepiej dac 15" z 50 czy 14" z 60? Chodzi o komfort jazdy nie o wyglad;p
lepsza amortyzacja
większy komfort.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości