Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: 195/65/15 Pasuje?
duszek_vw napisał(a):Witam wszystkich . Byłbym wdzięczny za pomoc . a Chodzi mi dokladnie o to czy do Mojej Golfiny podejdą opony 195/65/15 ? no bo niestety musze stare wyrzucić (195/50/15). a nie chce aby tarło czy cokolwiek;/ Wolałbym większego Balona Gdyz tam Gdzie sie przemieszczam ciezko z takimi niskimi oponami
Będą pasować bez problemu i nic nie będzie tarło

Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Witam, podepnę się pod temat. Od niedawna ma GOLF 3. Jest on na oponach 185/65/15 - jeździ mi się dobrze. Jednak znajomy mówi, że koła w moim samochodzie są stanowczo za duże. - Czy to ma jakiś wpływ na pracę np. silnika i sprzęgła, albo na zużycie paliwa? j
- jarbarek
- Czytacz
Jeżeli koła są za duże to wpływ mają tylko na spalanie,ale przy tych rozmiarach to setki,całkowicie nie odczówalne i wskazania prędkościomierza, wskazuje błędnie prędkość. Sa przeliczniki opon (wpisz w gogle) gdzie wklepujesz ori rozmiar i pokazuje ci zamienniki rozmiarów kół. Chodzi o to żeby rozmiar koła tzn wielkość ogólna była zbliżona jak najbliżej oyginału dlatego z 15 na 16 i z 16 na 17 zakłada sie coraz niższy profil opony bo felga coraz wieksza
na silnik to nie ma wpływu (to co masz) chyba ze 17 na niskim profilu to zawieszenie szybciej siada ale u ciebie nie ma sie co tym martwić 
na silnik to nie ma wpływu (to co masz) chyba ze 17 na niskim profilu to zawieszenie szybciej siada ale u ciebie nie ma sie co tym martwić 
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
Nie, ale silnik wycieraczek lubi się wtedy psuć.
Pomyśl, tak na logikę, jaki mają mieć wpływ na silnik czy sprzęgło? To normalny rozmiar do Golfa (185) zapewniający kompromis pomiędzy spalaniem a trzymaniem się drogi. Wiadomo że im węższa kiszka tym mniejsze spalanie, ale przy różnicy centymetra większe znaczenie ma model opony i ciśnienie niż jej faktyczna szerokość.
A profil 65 przy takiej oponie to mały balonik, ale przez to lepiej wybiera doły i jeździ się przyjemniej,
Jak Ci to nie przeszkadza (nie wchodzisz bardzo szybko w zakręty żeby samochód Ci pływał itp) to nie słuchaj znajomego tylko zostaw jak jest
Pomyśl, tak na logikę, jaki mają mieć wpływ na silnik czy sprzęgło? To normalny rozmiar do Golfa (185) zapewniający kompromis pomiędzy spalaniem a trzymaniem się drogi. Wiadomo że im węższa kiszka tym mniejsze spalanie, ale przy różnicy centymetra większe znaczenie ma model opony i ciśnienie niż jej faktyczna szerokość.
A profil 65 przy takiej oponie to mały balonik, ale przez to lepiej wybiera doły i jeździ się przyjemniej,
Jak Ci to nie przeszkadza (nie wchodzisz bardzo szybko w zakręty żeby samochód Ci pływał itp) to nie słuchaj znajomego tylko zostaw jak jest
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG