) że przód taki, a tył inny?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
185/195 różnice
Idzie wiosna, nadchodzi czas na zmianę opon. W poprzednich sezonach miałem założone opony 195/50/15 ale oponki sie troche już wytarły. Dwie maja po ok 5.5mm, dwie nastepne 3.5-4mm i te dwie właśnie chciałbym wymienić przynajmniej. Myślałem o tym żeby te lepsze dac na tył, a na przód kupić troszkę węższe 185/55. Teraz pytanie: czy zakładając na przód 185/55, a na tył 195/50 patrząc z profilu samochodu te opony różnią się jakoś znacząco? Bedzie widać (bez patrzenia na rozmiar oczywiście
) że przód taki, a tył inny?
) że przód taki, a tył inny?-

Lucas - Badacz tematu
Re: 185/195 różnice
Lucas napisał(a):Idzie wiosna, nadchodzi czas na zmianę opon. W poprzednich sezonach miałem założone opony 195/50/15 ale oponki sie troche już wytarły. Dwie maja po ok 5.5mm, dwie nastepne 3.5-4mm i te dwie właśnie chciałbym wymienić przynajmniej. Myślałem o tym żeby te lepsze dac na tył, a na przód kupić troszkę węższe 185/55. Teraz pytanie: czy zakładając na przód 185/55, a na tył 195/50 patrząc z profilu samochodu te opony różnią się jakoś znacząco? Bedzie widać (bez patrzenia na rozmiar oczywiście) że przód taki, a tył inny?
delikatnie będzie widać różnice bo będą trochę węższe i wyższe, ale nie bardzo jak byś wsadził na przód 185x70 a na tył 195x50 to by było widać różnice ;D
- PabloSBT
- Members
Piaggio napisał(a):Lekko napewno będzie widać bo profil opony bedziesz miał wyższy, nieznacznie ale jednak wyższy, ja na Twoim miejscu założyl bym o takim samym profilu
Jeżeli założysz ten sam profil tylko węższa oponę tj. 185/50 to będziesz miał niższą oponę od tej 195/50. Panowie profil to nie wysokość w mm tylko procent szerokości opony. Tak więc różnice będziesz miał ale w rzeczywistości te 185 będą wyższe tylko o 3,15 milimetra (przy 185/55).
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Lucas, daj na PW em@il to prześle Ci foto z taką konfiguracją jaką chcesz założyć (185/55 przód, 195/50 tył). Jak kupiłem autko to miałem właśnie tak założone oponki. Moim skromnym zdaniem 185/55 fajniej wypełniały nadkola, na kolejny sezon zresztą kupiłem już komplet 185/55/15. Mój VW jest ciut niższy (GT) i 195/50 (choć wyglądały ładniutko) były niskie a że nie rzadko zdarza się mi jeździć po nierównych drogach, to stwierdziłem, że 185/55 będą odpowiednie bo tu już można o jakimkolwiek komforcie mówić. Zresztą i hokej zmieniłem na wyższy bo na tym niższym (od GT) przycierałem
Na ten sezon zakładam 195/55/15 na felaskę ATF z polerowanym rancikiem, będą spore kapcie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak masz możliwość i nie ograniczają Cię bardzo finanse to staraj się dobrać takie same, na pierwszy rzut oka nie widać różnicy ale chwilkę zawiesisz wzrok na kapciach i zonk
Dla Ciebie jako właściciela autka który stara się dobrze różnica będzie widoczna
Szczególnie ta różnica w nadkolach
Pozdrawiam!
Na ten sezon zakładam 195/55/15 na felaskę ATF z polerowanym rancikiem, będą spore kapcie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak masz możliwość i nie ograniczają Cię bardzo finanse to staraj się dobrać takie same, na pierwszy rzut oka nie widać różnicy ale chwilkę zawiesisz wzrok na kapciach i zonk
Dla Ciebie jako właściciela autka który stara się dobrze różnica będzie widoczna
Szczególnie ta różnica w nadkolach
Pozdrawiam!- MysieQ
- Czytacz
• Strona 1 z 1