Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ZNIKŁ LICZNIK !!
Witam, przy odkręcaniu uszkodzonego kabla abs urwała się śruba i wtyk przy bębnie. Dziś wymieniałem filtr paliwa, strzałka na nim w strone silnika, od tego momętu po przejechaniu 2 km auto zaczeło nawalać, włączyły się wszystkie kontrolki aż zgasł cały licznik i silnik nie chciał odpalić, po paru minutach udało mi się lecz kontrolka abs, poduszki i ręcznego nie gasną,akumulator wygląda na rozładowany ( bez obsługowy )na prostowniku jest w połowie ładowania. Dodam, że obroty na luzie od pewnego czasu są za duże, aż telepie kierownicą ! co zrobiłem? co poradzić ?
- terms
- Badacz tematu
Jeśli o akumulator chodzi to był naładowany, bankowo był naładowany ale dlaczego jest rozładowany nie mam zielonego pojęcia. Wszystko działało ok, aż do dziś, jesli natomiast o obroty chodzi ten stan utrzymuje się od dłuższego czasu. Ile można ujechać km na akumulatorze ? I ile może kosztować nowy alternator + robocizna?
- terms
- Badacz tematu
Niemal na pewno winny jest alternator. Sprawdź napięcie na akumulatorze przy wyłączonym silniku a potem przy włączonym. Jeżeli chodzi o naprawę to sam sprawdź ciągłość przewodów od alternatora oraz sprawdź napięcie jakie jest na jego wyjściu oczywiście na uruchomionym silniku. Podaj jakie są wartości poszczególnych napięć.
Jeżeli chodzi o rozładowanie aku to jest tak że nie jest on ładowany podczas pracy silnika a różne elementy samochodu zużywają prąd np. światła, radio, pompa paliwa itp
Jeżeli chodzi o rozładowanie aku to jest tak że nie jest on ładowany podczas pracy silnika a różne elementy samochodu zużywają prąd np. światła, radio, pompa paliwa itp
- szkura
- Czytacz
terms jezeli alternator nie laduje to bedzie od 12 V lub mniej na aku a jezeli alternator dziala i laduje przy wlaczonym silniku oczywiecie to napiecie na akumulatorze bedzie wynosilo ok 14.5 V to jest tzw napiecie ladowania. jak bedzie nizsze badz wyzsze to usterka.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
kolego miernik w dłoń i widzisz wartości napięć na włączonym silniku i tak jak kolega napisał prawidłowe ładowanie powinno wahać się w granicach 14,2 do 14,5 v jeżeli jest mniejsze mogą być szczotki zużyte wiadomo wszak że jeździmy z obciążeniami na co dzień typu światła, radio wycieraczki itp. wszystko co potrzebuje prądu a trasy czasami są krótkie stad niedoładowanie czasami
- dopel
- Czytacz
A więc : akumulator na włączonym 13,95 z tym, że chwile przed pomiarem przygasł licznik, wyłączyłem silnik 12,50 i szło w dół, włączyłem ponownie 12,38 wszystko mierzone na rozgrzanym. Na zimnym nie przekracza 12,50 , przewody są całe, kostke potraktowałem preparatem na styki. Czy to objawy dogorywania ? Jaka jest cena za nowy alternator i robocizne ?
[ Dodano: 2011-10-13, 17:59 ]
To nie jest czasem wina rozrusznika ? gdzie tego w ogole szukać, nie wiem czy za alternator i rozrusznik odpowiada jakiś przekaźnik? wie ktoś ? Za nowy alternator krzyczą sobie 490 zł. Chciał bym to naprawić taniej. Bez kitu, mam dylemat.
[ Dodano: 2011-10-13, 17:59 ]
To nie jest czasem wina rozrusznika ? gdzie tego w ogole szukać, nie wiem czy za alternator i rozrusznik odpowiada jakiś przekaźnik? wie ktoś ? Za nowy alternator krzyczą sobie 490 zł. Chciał bym to naprawić taniej. Bez kitu, mam dylemat.
- terms
- Badacz tematu
Tu masz alternator
nowy z gwarancja http://allegro.pl/alternator-seat-vw-or ... 21735.html
Używany możesz kupić za około 50zł
A może warto go wyciągnąć i dokładnie obejrzeć, nowe szczotki około 20zl.
nowy z gwarancja http://allegro.pl/alternator-seat-vw-or ... 21735.html
Używany możesz kupić za około 50zł
A może warto go wyciągnąć i dokładnie obejrzeć, nowe szczotki około 20zl.
- szkura
- Czytacz
a po co zaraz cały alternator a może szlak trafia szczotki
to sprawdź na początek
[ Dodano: 2011-10-13, 22:55 ]
a jeszcze jedno co zrobiłeś z kablem od abs-u
to sprawdź na początek
[ Dodano: 2011-10-13, 22:55 ]
a jeszcze jedno co zrobiłeś z kablem od abs-u
-

SYLWEEQ79 - Members