zmiana wskaźnika gazu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

zmiana wskaźnika gazu

Postprzez Suchy95 » 10 kwi 2016, o 16:38

witam. Mam gaz chyba drugiej generacji i wskaźnik z dużym G dwie diody rezerwa i gaz czy można zamontowac wskaźnik z diodami wskaźnik z diodami wskazującymi poziom gazu?
Avatar użytkownika
Suchy95
Badacz tematu
 
Posty: 197
Dołączył(a): 23 sty 2014, o 17:19
Lokalizacja: Lipno

zmiana wskaźnika gazu

 

Re: zmiana wskaźnika gazu

Postprzez Decybel_Pl » 10 kwi 2016, o 22:23

W największym skrócie mówiąc - jeśli wielozawór na butli na to pozwala to można.
Decybel_Pl
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 lis 2014, o 04:20
Lokalizacja: Kęty

Re: zmiana wskaźnika gazu

Postprzez Suchy95 » 15 kwi 2016, o 17:24

jak sprawdzić czy ten zawór ma to pozwala?
Avatar użytkownika
Suchy95
Badacz tematu
 
Posty: 197
Dołączył(a): 23 sty 2014, o 17:19
Lokalizacja: Lipno

Re: zmiana wskaźnika gazu

Postprzez adams » 16 kwi 2016, o 14:09

Najprawdopodobniej wystarczy zmienić czujnik w butli na wielozaworze. Butlę masz w kole ? Musiałbyś odczytać model swojej centralki od gazu, potem w necie znaleźć jakiś wskaźnik z poziomem gazu, który podejdzie do Twojego sterowania. Albo podjechać do ogarniętego gazowca i się o to wszystko zapytać :) P.S. 100 razy przemyśl tą inwestycję bo te czujniki są tak niedokładne, że tylko nerwy psują. Poczytaj sobie na necie opinie. W moim przypadku drugie auto na gaz, po raz kolejny droga instalacja i po raz kolejny przekłamujący wskaźnik. Dla przykładu. pierwsza dioda gaśnie po 70-90 km, druga po 120 jak dobrze pójdzie po 130km, trzecia po 150 -190 km. Wtedy wiem ze mam jeszcze połowę zbiornika :D Czwarta gaśnie po jakichś 240-270 km. i zostaje rezerwa na której wiem że powinienem przejeździć około 100 km. I niby są różne procedury resetowania adaptacji itd itp ... Za każdą wymianą filtrów praktycznie proszę gazownika żeby to zestroił od nowa, ale i tak są rozbieżności. Jeżeli zadowala Cie taki efekt to śmiało zakładaj :D
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: zmiana wskaźnika gazu

Postprzez golf 1.4 » 16 kwi 2016, o 15:44

Też kiedyś pytałem u gazownika o to bo mam taki sam wskaźnik lpg jak u Ciebie i gazownik mi powiedział że trzeba cały komputer sterujący lpg zmienić, a to już trochę kosztuje mówił mi
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe





Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości