Czy w tym modelu golfa jest zlacze diagnostyczne czy jest on tak prosty ze poprostu zlacze nie jest potrzebne bo nie ma co diagnozowac?
jezeli jest to bedzie obd czy stare 2/3 pinowe
w standardowym miejscu go nie ma.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zależy to od roku produkcji
w latach 92/93 były jeszcze złącza OBD 1. To były dwie mniejsze wtyczki ukryte za zaślepkami, w tym rzędzie co masz przycisk od podgrzewania tylnej szyby.
Ale jeżeli to jest zwykły 1.9D (a nie SDI) to silnika nie sprawdzisz, bo w nim nie było żadnego komputera sterującego.
Możesz sprawdzić jedynie ABS lub poduszki powietrzne (oczywiście jeżeli masz którąś z tych rzeczy)
w latach 92/93 były jeszcze złącza OBD 1. To były dwie mniejsze wtyczki ukryte za zaślepkami, w tym rzędzie co masz przycisk od podgrzewania tylnej szyby.
Ale jeżeli to jest zwykły 1.9D (a nie SDI) to silnika nie sprawdzisz, bo w nim nie było żadnego komputera sterującego.
Możesz sprawdzić jedynie ABS lub poduszki powietrzne (oczywiście jeżeli masz którąś z tych rzeczy)
-

Snejk18 - Fanatyk
to jest 1.9d 47kw wiec nie wiem czy to sdi czy zwukly diesel.
rok produkcji to 93 kwiecien bodajze.poduszki sa dwie a abs chyba tez jest choc nie jestem pewien.jak bedzie to i takodlaczam bo nie lubie jezdzic z tym ustronstwem.
mam tester OBDII a nad zapalniczka jest jednolita deska nie ma zaslepki jedynie sa fakt przy ogrzewaniu szyby tylnej.
rok produkcji to 93 kwiecien bodajze.poduszki sa dwie a abs chyba tez jest choc nie jestem pewien.jak bedzie to i takodlaczam bo nie lubie jezdzic z tym ustronstwem.
mam tester OBDII a nad zapalniczka jest jednolita deska nie ma zaslepki jedynie sa fakt przy ogrzewaniu szyby tylnej.
- rawracer
- Czytacz
Musi być zaślepka, pierwsza od prawej strony nad zapalniczką podwadź to od dołu. powinna być nawet ikonka złącza
Marianowe mk3 ZAPRASZAM KLIK!!!
-

Marian0753 - Badacz tematu
-

leyn - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
rawracer napisał(a):rok produkcji to 93 kwiecien
To zwykły 1.9D.
SDI były dopiero od 96r

rawracer napisał(a):a abs chyba tez jest choc nie jestem pewien.
Zaślepka z lewej strony przełącznika świateł. Powinny tam być kontrolki poduszek i ABS-u. Jeżeli jest tylko kontrolka poduszek, to ABS-u nie ma

Marian0753 napisał(a):Musi być zaślepka, pierwsza od prawej strony nad zapalniczką podwadź to od dołu. powinna być nawet ikonka złącza
Tak jak napisałem wyżej, w pierwszych rocznikach produkcji było jeszcze stare złącze OBD I w postaci dwóch wtyczek znajdujące się pod zaślepkami w linii włącznika ogrzewania szyby.
Proszę bardzo:
OBD I
(ewentualnie
)
OBD II
leyn napisał(a):jeśli masz ręczne ssanie, to w tym modelu nie ma OBD
Jeżeli ma poduszki i ABS to złącze będzie
do sprawdzania tych dwóch rzeczy ![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
-

Snejk18 - Fanatyk
• Strona 1 z 1