Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez R4VE » 12 lis 2016, o 17:39

Witam.

Mój bogato wyposażony golf z TDI pod maską ma zawyżony pobór prądu.
Na postoju, z zamkniętymi drzwiami, maską i wyłączonymi wszystkimi odbiornikami prądu pobiera 0.06 - 0.07A.

W celu znalezienia "wycieku" odłączyłem kolejno wszystkie bezpieczniki, przekaźniki i alarm. Oczyściłem też wszystkie punkty masy.
Reakcja nastąpiła przy wyciągnięciu bezpiecznika nr 21, tj. światło wewnętrzne, zestaw wskaźników, diagnostyka, MFA, zapalniczka.
Pobór spadł do 0.04A i przy wyciągniętych już wszystkich bezpiecznikach pozostaje 0.04A.
Ustaliłem też, że przewód odpowiadający za ten pobór zasila licznik, światło wewnętrzne (metoda eliminacji - odpiąłem go z klemy).

Czy jest jeszcze coś po drodze, co może pobierać te 0.04 z tego przewodu zasilającego?
Avatar użytkownika
R4VE
Czytacz
 
Posty: 29
Dołączył(a): 13 mar 2015, o 23:29
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 1997
Silnik: 1.9TDi AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Zawyżony pobór prądu - 0.07A

 

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez szymekk » 12 lis 2016, o 19:23

Ale dlaczemu ty odpiąłeś ten kabel od licznika? To jest między innymi podtrzymanie tripa i godziny więc ono musi być.
szymekk
Badacz tematu
 
Posty: 190
Dołączył(a): 18 kwi 2016, o 21:31
Rocznik: 1995
Silnik: AEA 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez R4VE » 12 lis 2016, o 19:38

szymekk napisał(a):Ale dlaczemu ty odpiąłeś ten kabel od licznika? To jest między innymi podtrzymanie tripa i godziny więc ono musi być.


Odpinałem kolejno przewody z plusowej klemy, żeby ustalić, który bierze 0.04A skoro wszystkie bezpieczniki są wyciągnięte.
Avatar użytkownika
R4VE
Czytacz
 
Posty: 29
Dołączył(a): 13 mar 2015, o 23:29
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 1997
Silnik: 1.9TDi AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez szymekk » 13 lis 2016, o 00:05

Aaaa ok. Źle zrozumiałem. A nie masz jakiegoś alarmu czy coś co mogło by pobierać ten prąd?
szymekk
Badacz tematu
 
Posty: 190
Dołączył(a): 18 kwi 2016, o 21:31
Rocznik: 1995
Silnik: AEA 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez adams » 13 lis 2016, o 01:23

A to nie będzie przypadkiem najstarszy numer świata, czyli zawieszający się wyłącznik światełka w bagażniku ? Prościej mówiąc sprawdzałeś czy światełko w bagażniku nie świeci się cały czas ? Przerzuć siedzenia zamknij klapę i zerknij, Częsta przypadłość nie tylko w golfach.
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez R4VE » 13 lis 2016, o 18:24

szymekk napisał(a):Aaaa ok. Źle zrozumiałem. A nie masz jakiegoś alarmu czy coś co mogło by pobierać ten prąd?


Wszystko wyłączone, drzwi zamknięte, bezpieczniki wyjęte.

adams napisał(a):A to nie będzie przypadkiem najstarszy numer świata, czyli zawieszający się wyłącznik światełka w bagażniku ? Prościej mówiąc sprawdzałeś czy światełko w bagażniku nie świeci się cały czas ? Przerzuć siedzenia zamknij klapę i zerknij, Częsta przypadłość nie tylko w golfach.


Chciałbym, żeby to było takie proste, niestety :looka:
Avatar użytkownika
R4VE
Czytacz
 
Posty: 29
Dołączył(a): 13 mar 2015, o 23:29
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 1997
Silnik: 1.9TDi AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez szymekk » 13 lis 2016, o 18:50

Hmmm. Jedyne co mi przychodzi do głowy... Spróbuj opuścić fusebox w dół i odepnij czerwony grubszy przewód główny doprowadzający tam plusa:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
szymekk
Badacz tematu
 
Posty: 190
Dołączył(a): 18 kwi 2016, o 21:31
Rocznik: 1995
Silnik: AEA 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez adams » 14 lis 2016, o 01:16

R4VE napisał(a):Chciałbym, żeby to było takie proste, niestety :looka:

A faktycznie ja też źle przeczytałem. Ty napisałeś, że wszystkie bezpieczniki masz wyciągnięte a i tak jest pobór prądu. Jeżeli po odpięciu skrzynki bezpieczników tak jak radzi Szymekk, nadal będziesz miał spadki to może odepnij alternator albo rozrusznik. Może tam jest gdzieś jakieś przebicie do masy.
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez adams » 14 lis 2016, o 01:19

R4VE napisał(a):Ustaliłem też, że przewód odpowiadający za ten pobór zasila licznik, światło wewnętrzne (metoda eliminacji - odpiąłem go z klemy).


W takim razie zgłupiałem :(
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Zawyżony pobór prądu - 0.07A

Postprzez Thorsten » 14 lis 2016, o 09:14

Centralny zamek jest ori? Może pompka centralnego zamka?
Oświetlenie bagażnika sprawne?
Odepnij alternator i sprawdź efekt.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości