?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
zamulony centralny. co robić ?
co to może być??? centralny zamek otwiera sie powoli i tak samo zamyka tzn. rygielki w drzwiach są jakieś wolne co może być tego przyczyną
?
?- miliaszuk
- Czytacz
miliaszuk, jeśli masz seryjny pneumatyczny (czyli masz pompkę w bagażniku pod prawą lampą) to na 80% wysiada Ci ta właśnie pompka bo innym uszkodzeniem może być kończący się wąż od układu tego zamka, uszkodzone gdzieś kolanko gumowe łączące węże, uszkodzona przelotka w drzwiach lub na końcu uszkodzony zamek
wszystkie te uszkodzenia powodują nieszczelność a co za tym idzie podciśnienie wytwarzane przez pompkę powstaje w dłuższym czasie
P.S. mi pneumatyk zamyka całe auto w około 2sek.
wszystkie te uszkodzenia powodują nieszczelność a co za tym idzie podciśnienie wytwarzane przez pompkę powstaje w dłuższym czasie
P.S. mi pneumatyk zamyka całe auto w około 2sek.
-

marcinkoz2910 - Members
no to jest wszystko OK on tak mulato działamiliaszuk napisał(a):P.S.mi też zamyka w jakieś 2-3 sekund wszystki drzwi.
hehe ja np. jak z pilota otwieram drzwi i stroję pod drzwiami kierowcy to po naciśnięciu odpowiedniego guzika otwierają się drzwi kierowcy na samym końcu a co za tym idzie ..... każdy już wchodzi do auta a ja musze czekać aż cofnie mi się rygielek
bo uszkodzenie to byś miał wtedy gdy by się auto otwierało ponad 5 sek.
ja miałem kiedyś Ibize z takim zamkiem do zrobienia gdzie auto otwierało i zamykało się po 30 sekundach i to masz uszkodzenia
Ogólnie zamki pneumatyczne są wolniejsze od elektrycznych
-

marcinkoz2910 - Members
jak rozbierałem instalacje pneumatyczną to zamek kierowcy jest na samym końcu czyli pompka musi przetłoczyc powietrze z całego układu a że do zamka kierowcty ma najdalej to czekasz
wg długosci weży najżliżej jest
pompka
trójnik do
wlew paliwa
potem klapa tylna
zamek tylny za pasażerem
tu rozgałęzienie na drugą stronę dżwi rozgałęzienie 10-20 cm za słupkiem
zamek pasażera
po drugiej stronie 10-20 cm od łupka rozgałęznik
zamek za kierowcą i
zamek kierowcy
wg długosci weży najżliżej jest
pompka
trójnik do
wlew paliwa
potem klapa tylna
zamek tylny za pasażerem
tu rozgałęzienie na drugą stronę dżwi rozgałęzienie 10-20 cm za słupkiem
zamek pasażera
po drugiej stronie 10-20 cm od łupka rozgałęznik
zamek za kierowcą i
zamek kierowcy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Dokleję się do starego już tematu z Toledo z zamkiem pneumatycznym, panowie, co może powodować że po naciśnięciu kluczykiem otwiera że tak powiem ile zdąży? Chodzi o to że jak długo trzymamy guzik na pilocie "Otwieranie" to 4 drzwi i wlew paliwa się otworzą, jeśli natomiast dosłownie "klikniemy" na "Zamykanie" pompka wykona krótka pracę po czym cisza a drzwi nie domknięte, i na odwrót to samo, jakby gubiła napięcie, jakieś sugestie? Sorry że tu z Tolkiem wyjeżdżam ale zdaje sie ze pompka podobna do naszych
-

mazzieh84 - Badacz tematu
Pierwsze toledo jest bardziej zbliżone elektrycznie raczej do golfa II. Ile pinów ma pompka? w Golfie II chyba tylko 3 możliwe że nie ma takiej automatyki żeby tylko kiwnięcie kluczykiem w zamku ją uruchamiało na tyle ile potrzeba jak w trójkach i trzeba dłużej trzymać - to samo z pilotem, widocznie centralny jest podpięty pod taki kanał sterownika lub alarmu na którym impuls trwa tyle ile naciśnięcie guzika, to trzeba mieć tak podpięte lub zmienić sterownik na takli żeby dawał na kablach sterujących centralem impuls 3.5 sekundy taką ma większość alarmów i sterowników centrala możliwość ustawienia. Musiałbyś znaleźć centralkę tego pilota, czasem długość impulsu ustawia się zworkami, czasem "programowo" ale to trzeba znaleźć instrukcję do tego co masz, no i sprawdzić czy właściwie podłączone, czyli pod kable sterujące centralem a nie do tzw kanału dodatkowego.
- pablomed
- Members
Pompka 3 piny, po spalonych bezpiecznikach sie zdupcyło, Toledo 97 po lifcie, ciekawe gdzie to ma sterownik? Da sie zamknąć tylko trzeba trzymać ok 5 sekund pilot, wcześ.niej było tak że mu dałeś komendę Zamknij wystarczyło tylko kliknąć i pompka dawała te 5 sekund do zamknięcia, rozkodowało sie coś? 

Ostatnio edytowano 14 lis 2010, o 17:29 przez mazzieh84, łącznie edytowano 1 raz
-

mazzieh84 - Badacz tematu
Skoro wcześniej było ok to pompka się zwaliła, niema sterownika dodatkowego, ta skąpa elektronika która jest potrzebna do wydłużenia działania jej silniczka jest w samej pompce. Nie wiem co tam jest w środku w tej 3-pinowej pompce, ale zawsze warto rozebrać, może jakiś kondensator tylko się rozlał. Szukaj info lub pompki pod golfem II to będzie to samo.
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1