Do tego zamka idą 2 przewody z oryginalnej wiązki elektrycznej, która zasila tylną klapę. Gdzie szukać początków tych przewodów ? (chcę na nich dorobić sygnalizację niezamkniętej klapy lub siłownik do otwierania klapy z kabiny)
Dodam, że auto nie ma fabrycznego immibilizera - podejrzewam, że te przewody fabryka montowała pod ewentualne doposażenia w immo.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
To przewody lampki oświetlenia bagażnika, zapewne.
Bardzo łatwo można użyć tych przewodów (dokładnie: włącznika do którego idą) za pomocą separowania diodami i uzyskać prawie dowolne działanie czy informację dla innego, naszego układu.
A kolory tych tam przewodów? By już być pewnym sytuacji.
Kolego Pablomed,
Bardzo łatwo można użyć tych przewodów (dokładnie: włącznika do którego idą) za pomocą separowania diodami i uzyskać prawie dowolne działanie czy informację dla innego, naszego układu.
A kolory tych tam przewodów? By już być pewnym sytuacji.
Kolego Pablomed,

-

Zico63 - Members
czyli zamek klapy steruje oświetleniem bagażnika ?
do głowy mi nie przyszło ...
W takim razie jeśli podepnę (równolegle pod żarówkę oświetlenia bagaznika) jakś kontrolkę i wyciągnę ją na deskę w kabinie - to będę miał najprostszą sygnalizację niezamkniętej klapy ?
do głowy mi nie przyszło ...
W takim razie jeśli podepnę (równolegle pod żarówkę oświetlenia bagaznika) jakś kontrolkę i wyciągnę ją na deskę w kabinie - to będę miał najprostszą sygnalizację niezamkniętej klapy ?
- peter_pater
- Czytacz
Dokładnie tak. Choć wystarczy równolegle w żaróweczkę lampki bagażnika - jest tam o niebo lepszy dostęp niż do przewodów w klapie i nie trzeba "wlec" przewodów aż tam, wystarczy do lampki.
Wyjmujemy wtyczkę i się wlutowujemy. Wystarczy poprowadzić z kabiny tylko jeden przewód, jak przykładowo zielony z rysunku:

Wyjmujemy wtyczkę i się wlutowujemy. Wystarczy poprowadzić z kabiny tylko jeden przewód, jak przykładowo zielony z rysunku:

-

Zico63 - Members
Dzięki za schemacik.
Czy jest gdzieś na Forum fragment instalacji oświetlenia (żaróweczka + zasilanie + wyłącznik w zamku)
Bo nie wiem, gdzie są podłączone oryginalne przewody lampki (czerwono-czerwony i czerwono-biały) - a chcę kontrolkę w kabinie wpiąć do masy a kablem z bagażnika pociagnąć tylko przewód +12 (wtedy unikam dokładania bezpiecznika pod kontrolkę).
Czy jest gdzieś na Forum fragment instalacji oświetlenia (żaróweczka + zasilanie + wyłącznik w zamku)
Bo nie wiem, gdzie są podłączone oryginalne przewody lampki (czerwono-czerwony i czerwono-biały) - a chcę kontrolkę w kabinie wpiąć do masy a kablem z bagażnika pociagnąć tylko przewód +12 (wtedy unikam dokładania bezpiecznika pod kontrolkę).
- peter_pater
- Czytacz
No pasarán czyli "nie da rady". Zamek właśnie do masy łączy i tego Kolega nie przeskoczy*); zasilanie można jednak pobrać z wielu już zabezpieczonych bezpiecznikiem urządzeń, jako to: zapalniczka, radio, oświetlenie wnętrza itd.
I jeszcze jedno: BEZ bezpiecznika nie radzę! :wow:
*) - chyba że układem z przerzutnikiem na przekaźniku - ale jak wstawienie bezpiecznika jest problemem, no to

-

Zico63 - Members
• Strona 1 z 1