Zamek centralny z pilota - pytanie! Proszę o pomoc

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Zamek centralny z pilota - pytanie! Proszę o pomoc

Postprzez Fobik » 11 cze 2013, o 00:45

Witam!
Chciałbym założyć w swoim golfie kombi zamek centralny z pilota , obecnie posiadam pneumatyczny zamek centralny i moje pytanie brzmi czy ktoś mógłby mi pomoc i wysłać linka z jakąś fotoporadnikiem jak podłączyć i podpiąc wszystko gdyż jestem mniej niż zielony w tych sprawach...
Aha dodam jeszcze ze nie mam elektrycznych szyb ale za to elektryczny szyberdach i czy jest możliwość podpięcia pod centralne sterowanie
Fajnie by też było podłączyc kierunkowskazy :)
Dziękuje!
Fobik
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 00:07
Lokalizacja: S-ki

Zamek centralny z pilota - pytanie! Proszę o pomoc

 

Postprzez Zico63 » 11 cze 2013, o 18:17

Tych porad jest na necie nieskończenie wiele, a sprawa banalnie prosta; ot' choćby:
http://www.google.pl/search?hl=pl&sourc ... d-ET3AZ-xo
czy:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=368259
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez Fobik » 12 cze 2013, o 10:30

Dzieki bardzo , pytanie jeszcze czy jakby zeskanowal tutaj instrukcje obsługi pomoglibyscie mi i napisali ktory mam gdzie kabelek zamontowac ?
dzieki
Fobik
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 00:07
Lokalizacja: S-ki

Postprzez Zico63 » 12 cze 2013, o 11:36

Tak, nie ma sprawy ;-)
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez Balcer » 12 cze 2013, o 12:11

To ja juz strzelam w ciemno :)

Z centralki laczysz razem :czerwony , żółty i żółto / czarny i dajesz do plusa
(ja podlaczylem u siebie pod plus w pompce od centralnego ktora jest w bagazniku)

czarny - wiadomo masa i laczysz albo z karoseria albo z masa z pompki

Teraz tak bialy to zamykanie i laczysz go z zółto/czerwonym w pompce
biało/czarny to otwieranie i laczysz go z biało / czarnym z pompki centralnego.

Niebieskie to sa kierunki i podlaczasz sie w wiazki lamp jezeli masz diody prostownicze jezeli nie masz to kupujesz diody minimum 3-4 amperowe w sklepie elektronicznym powiesz ze do kierunkow to Ci dobiora.

Jezeli chodzi o domykanie szyber dachu to musi Twoja centralka posiadac funkcje domykania szyb i wtedy nalezy impuls "plusowy" podlaczyc po prostu pod zamykanie czyli pod biały przewod w centralki i to wszystko.
Jezeli Twoja centralka ma domykanie szyb sterowane minusem a tak jest w wiekszosci to musisz zastosowac przekaznik. Ale nie pamietam juz jak to podlaczalem u siebie.


Reszta przewodow z kostki centralki jest nie potrzebna i mozna je albo odciac badz ladnie zaizolowac zeby nie walaly sie :)

Mozna wpinac sie w drzwi kierowcy (na slupku) ale kolorow kabli niestety nie znam mozliwe ze sa one takie same jak wyzej.

Czekam na skan i potwierdze czy to aby na pewno tak jest ;)
[img width=406 height=90]http://polatanysklad.pl/logo/2.png[/img]
Balcer
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 2 gru 2012, o 14:37
Lokalizacja: włoclawek

Postprzez Fobik » 13 cze 2013, o 14:17

Balcer dzieki Ci bardzo , teraz troche juz wiem co i jak , chociaz podstawy , w najblizszym czasie wrzuce skan! Watpie czy moj golf ma ta funkcje domykania szybk bo fabrycznie nie mial elektrycznych szyb tylko szyberdach , to chyba dam sobie spokoj z tym szyberdachem :P
Fobik
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 00:07
Lokalizacja: S-ki

Postprzez Balcer » 14 cze 2013, o 09:03

Znajomy ma totalnego golasa bez centalnego ale z el szyberdachem i ma domykanie szybra z kluczyka
[img width=406 height=90]http://polatanysklad.pl/logo/2.png[/img]
Balcer
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 2 gru 2012, o 14:37
Lokalizacja: włoclawek

Postprzez Fobik » 15 cze 2013, o 23:24

jeszcze jedno banalne i żałosne pytanie...
bo dokopalem sie dotej pompkii widze tam kable i gniazda i wiem ze mam sie wpiąć do tej wiązki , ale co to znaczy sie wpiac czy mam odpowiedni kabel przerwac z wiązki i wpiąc ze sterownika odpowiedzialnego za otwieranie np. zaizolowac ? :/
Fobik
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 00:07
Lokalizacja: S-ki

Postprzez Zico63 » 16 cze 2013, o 00:41

Fobik napisał(a):i wiem ze mam sie wpiąć do tej wiązki , ale co to znaczy sie wpiac czy mam odpowiedni kabel przerwac z wiązki (...) ? :kwasny:

Ach nie, boże broń!!!
Chodzi o dosłowne wpięcie się czyli DOŁĄCZENIE; w żadnym wypadku nic nie przecinamy, mimo sugestii płynącej zwykle z dołączanego przez sprzedawców ciągle powielanego schematu numer 3.
Ideałem jest kupienie na złomie ZEPSUTEJ pompki centralnego oraz kawałka instalacji do niej z oryginalną wtyczką i wykorzystanie tej wtyczki i gniazda z pompki do zrobienia systemu „plug&play”.
Kolejnym rozwiązaniem jest wyjęcie pinów z wtyczki pompki i elegancie się do nich dolutowanie z potrzebnymi przewodami.
I wersja minimalistyczna: odizolowujemy po ok. 5mm izolacji z przewodów potrzebnych do działania i dolutowujemy się do miedzianych żył – naturalnie, później wszystko STARANNIE izolując.
Niech Kolega porzuci ewentualne pomysły w rodzaju „na owijkę” czy tzw. szybkozłączki zaciskane na przewodzie potrzebnym i dokładanym. Później są godziny szukania, co nam nie łączy…
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez Fobik » 16 cze 2013, o 01:49

I wersja minimalistyczna: odizolowujemy po ok. 5mm izolacji z przewodów potrzebnych do działania i dolutowujemy się do miedzianych żył – naturalnie, później wszystko STARANNIE izolując.


Własnie tomialem na mysli! , czyli te kable ze sterownika wpinam w odpowiednie piny w pompce mam rozumiec ? ta opcja ze stara pompka jest niezla ale niestety odpada bo nie mialbym jak jej zalatwic

[ Dodano: 2013-07-01, 13:25 ]
WITAM ponownie!
wlasnie zakupilem sterownik i przesyłamwam forumowicze zdjecie schematui pytanie wedługktorego mampodłączyc sterownik ?
Obrazek

[ Dodano: 2013-07-01, 21:31 ]
WITAM!
pytanie do was forumowicze..kupilem wlasnie sterownik centralny ,wiemjuz mniej wiecej jakimi kabelkami mamsię podłączyc ale pytanie gdzie jest w GOLFIE 3 kabelek do ktorego nalezy podłączyc sie jako PLUS ? Czy jest to masa? Jakiego koloru to kabelek w golfie ?

2. Mam 2 kabelki z centralki brązowe ktore slużą dopodpięcia pod kierunki , kable maja tez po srodku takie bezpieczniki , czy musze dokupywac diode prostownicze zeby podpiac siepod keirunki ?
Fobik
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 00:07
Lokalizacja: S-ki

Następna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 6 gości