Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wymiana szczotek czy wymiana altern???
Dzisiaj przy porannych przymrozkach miałem problemy z odpalaniem do tego stopnia,że aż padł akumulator.Odpaliłem na kable,jutro podładuje aku prostownikiem,ale mam 1 pyt-przy pomiarze wskazało mi następujące wartości:odpalony silnik-14.2V,silnik odpalony+światła+ogrzewanie max-13.4-13.6V,silnik zgaszony-12.7V.Podejrzewam,że do wymiany są szczotki w alternatorze,stąd moje pytanie;wymieniać szczotki czy jednak kupić używke altern??Szczotki wymieni mi znajomy,tylko prośba czy ma ktoś foto jak zabrać się do wykręcenia altka a potem ponownego włożenia go i nacinięcia paska????Z góry dzięki
- piter1512
- Badacz tematu
Re: Wymiana szczotek czy wymiana altern???
piter1512 napisał(a):Dzisiaj przy porannych przymrozkach miałem problemy z odpalaniem do tego stopnia,że aż padł akumulator.Odpaliłem na kable,jutro podładuje aku prostownikiem,ale mam 1 pyt-przy pomiarze wskazało mi następujące wartości:odpalony silnik-14.2V,silnik odpalony+światła+ogrzewanie max-13.4-13.6V,silnik zgaszony-12.7V.Podejrzewam,że do wymiany są szczotki w alternatorze,stąd moje pytanie;wymieniać szczotki czy jednak kupić używke altern??Szczotki wymieni mi znajomy,tylko prośba czy ma ktoś foto jak zabrać się do wykręcenia altka a potem ponownego włożenia go i nacinięcia paska????Z góry dzięki
Alterenator widać ładuje dość mocno wiec jest dobry śmiem twierdzić.
Chodzi bardziej o akumulator, jezeli zmierzyłes zaraz po zgaszeniu to wynik mógł byc wysoki, a akumulator może nie trzymac napięcia dłużej, albo byc juz słaby po prostu.
Zmierz go po paru godzinach postoju, znajopmemu mierzyłem po odpaleniu na kable aku to tez ponad 12 było a po paru H spadło do 8V (aku do wymiany), lub jedź gdzies do sklepu gdzie posiadają miernik do tego i sprawdzą go pod kazdym kątem.
Alternator ładuje tak wysoko bo aku jest rozładowany, w baterii szukałbym przyczyny.
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Miałem analogiczny problem. Tyle że u mnie akumulator padał przez rok, średnio co 2 tygodnie.
Ładowanie 13,6V jest stanowczo za niskie. Norma to minimum 14,2V. Jeśli jest poniżej tego, to akumulator jest ciągle niedoładowany. Sprawdź jeszcze czy po przejechaniu paru km napięcie ładowania nie spada jeszcze bardziej.
Do wymiany pasek, bądź regulator napięcia ładowania, bądź szczotki, lub też wszystko jednocześnie. Ale skoro coś tam ładuje, to szczotki powinny być ok, więc skupiłbym się na regulatorze i pasku. Nie wiem jaki tam jest altek, ale możliwe że szczotki są zintegrowane z regulatorem.
Reasumując - ładowanie poniżej 14,2V oznacza problemy z aku.
U mnie po wymianie regulatora i paska mam napięcie ładowania 14,38V i problem z padającym akumulatorem znikł jak ręką odjął.
Ładowanie 13,6V jest stanowczo za niskie. Norma to minimum 14,2V. Jeśli jest poniżej tego, to akumulator jest ciągle niedoładowany. Sprawdź jeszcze czy po przejechaniu paru km napięcie ładowania nie spada jeszcze bardziej.
Do wymiany pasek, bądź regulator napięcia ładowania, bądź szczotki, lub też wszystko jednocześnie. Ale skoro coś tam ładuje, to szczotki powinny być ok, więc skupiłbym się na regulatorze i pasku. Nie wiem jaki tam jest altek, ale możliwe że szczotki są zintegrowane z regulatorem.
Reasumując - ładowanie poniżej 14,2V oznacza problemy z aku.
U mnie po wymianie regulatora i paska mam napięcie ładowania 14,38V i problem z padającym akumulatorem znikł jak ręką odjął.
- lukszumk3
- Czytacz
Jaki masz altek Boscha?Jak tak to wymieniając szczotki w ABU nie ma potrzeby go odkręcać.Odkręcasz śrubkę 13-nastke trzymającą kabel do aku,ściągasz wzbudzanie,odkręcasz śrubki trzymające tylny plastik,ściągasz go i wykręcasz 2 śrubki trzymające regulator i to cała wymiana.Co do regulatora to koszt ponad 100 zł.Oczywiście jeśli twój altek to Bosch.piter1512 napisał(a):prośba czy ma ktoś foto jak zabrać się do wykręcenia altka a potem ponownego włożenia go i nacinięcia paska????
Ale zanim weźmiesz się za wymianę,to zrób pomiary,ale bezpośrednio na altku,Bo te pomiary raczej sugerują nie wymianę regulatora,a słabe połączenie aku -alternator.
Odpal auto,włącz światła+ogrzewanie na 3 i jak będzie w okolicy 14V to regulator jest ok.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1